Chokladmousse, salt kola och kaffekräm

dessert6G8A5616

Nu börjar vi ladda för påsken på Solhaga, bland annat med detta dessertglas som jag nu tänkte ge er receptet på. Ja, jag vet att receptet kanske ser väldigt långt och komplicerat ut. Men det är värt det. Och det är faktiskt flera dagar kvar till påsk, det går fint att göra ett lager per dag så blir det klart till skärtorsdag. Eller också väljer du bara ut ett par av delarna och gör precis som du vill. Lycka till!

PÅSKDESSERT
Cirka 10 glas

Del 1: Chokladmousse
Chokladmoussen består av tre delar. Denna görs med en teknik som kallas Pâté à Bombe, vilket ger den perfekt krämiga konsistensen.

Ganache
70 g grädde
80 g mörk choklad
60 g ljus choklad
1 gelatinblad
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, häll den över den hackade chokladen. Rör om och mixa till slät massa.
Krama ur gelatinbladet och rör ner det när ganachen blivit ljummen.

Pâté à Bombe
75 g äggula
55 g socker
15 g vatten
Koka socker och vatten till 121 grader, medan äggulorna vispas i köksassistent. Häll ner sockerlagen i äggulan i en tunn stråle och fortsätt vispa tills den är kall. Blanda ner i ganachen.

240 g vispgrädde
Slutligen – vispa upp grädden och rör ner i chokladblandningen. Spritsa ner i dessertglas och ställ i frysen. Jag har räknat ut att detta bör räcka till 10 glas om du tar 60 g till varje glas.

Del 2: Salt kola
100 g grädde
30 g socker
20 g farinsocker
40 g gul sirap
15 g glykos
40 g smör
2 g flingsalt
Koka upp allt utom flingsalt och smör, till 114°C. Vispa sedan i salt och smör. Låt svalna lite. Ta fram dessertglasen ur frysen och fyll på med ett lager salt kola (cirka 20-30 gram per glas) och hackade rostade hasselnötter. Frys in igen.

Del 3: Kaffekräm
Det här är kocklandslagets recept, vår nya favoritkräm som också går väldigt bra att äta bara som den är.
225 g mjölk
30 g kaffebönor, grovt malda
3 äggulor
30 g socker
250 g Valrhona dulcey choklad
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i vatten. Koka upp mjölken med de malda kaffebönorna, plasta över och låt stå i 20 minuter. Sila bort bönorna och tillsätt mjölk så att vikten stämmer (225 g).
Värm kaffemjölk, äggula och socker till 84 grader, häll blandningen över chokladen och tillsätt även det urkramade gelatinbladet. Mixa slätt, lägg plastfilm på krämens yta och låt svalna i kyl. Sedan kan du hälla upp i sprits, fylla upp i dessertglasen och toppa med lite extra nötter.

dessert_6G8A5622

pask_9279

Så här års brukar det vara fullt med vårbilder i min kamera. Små krokusar och annat som tittar upp. Men det enda jag hittar när jag ser tillbaka på mars är något slags julkort. Flera gånger har jag studsat upp på morgonen och tänkt att vad ljust det är ute! Men nej, det var inte våren. Inte än. Men snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s