Två tarter till påsk

tarter6G8A5719Påskharen kom med en ny leksak till bageriet – en juicepress som kan göra juice av vadsomhelst. I det här fallet rödbeta, som fått sätta både färg och smak på en av årets påsktarter. Det blev två stycken att välja på, här kommer recept på båda!

Tartemördeg med kakao
100 g smör
2 g salt
70 g florsocker
30 g mandelmjöl
20 g kakao
1 ägg
30 g vetemjöl första omgången
140 g vetemjöl tillsätts senare

Mjuka upp smör med florsocker och salt i en hushållsassistent med vinge. Blanda sedan i mandemjöl, kakao, ägg, och första omgången vetemjöl. När det gått ihop, tillsätt det sista vetemjölet och kör ihop så kort som möjligt. Plasta in och låt vila i kyl över natten. Det går också bra att frysa degen om du vill spara den till en annan gång.

Kavla ut till cirka 3 mm och fodra tarteringar eller en större form med degen och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen till nästa dag, då du bakar dem på 160°C i cirka 10–15 minuter. Överbliven deg går fint att frysa in och spara till nästa bak.

tarte_rodbeta6G8A5715

Tarte no 1: Tryffel med rödbeta
räcker till cirka 10 små tarter eller 1 stor
Gör först rödbetspuré genom att köra skalade rödbetor i en juicepress.

125 grädde
50 g rödbetspuré
20 g glykos
225 g ljus eller vit choklad, vi använder Valrhona dulcey

Koka upp grädden med puré och glykos. Häll detta över chokladen och rör om. Låt svalna innan du fyller tarteskalen. Ställ svalt tills fyllningen stelnat.

Mörk tryffel till dekoration
100 g mörk choklad
100 g grädde
20 g honung
Koka upp honung och grädde, häll över chokladen och mixa slätt. Låt stelna tills den är precis lagom fast att kunna spritsas till fina toppar på tarten.

Dekorera med hackade pistagenötter.

tarte_kola6G8A5707

Tarte no 2: Salt kola och karamelliserad mandel
räcker till cirka 20 små tarter eller 2 stora

100 g grädde
30 g socker
20 g farinsocker
40 g gul sirap
15 g glykos
40 g smör
2 g flingsalt
Koka upp allt utom flingsalt och smör, till 114°C. Vispa sedan i salt och smör. Låt svalna lite. Fyll tarteskalen och låt svalna lite innan du dekorerar med karamelliserad mandel. Om det blir kola över kan du spara den i kylen, och sedan värma upp igen om du vill ha den flytande, som sås till glass till exempel.

Kanderad mandel
4 dl mandel
1/2 dl strösocker
några nypor flingsalt
Smält sockret på låg temperatur i en kastrull till gyllenbrun färg. Lägg i mandeln och rör om ordentligt så att mandlarna täcks av sockret. Häll att på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka i bitar. Det som inte går åt till dekoration kan du spara i en burk med lock.

tarte_ful_9444

Det är inte alltid man lyckas på första försöket, vissa idéer bör stanna internt. Men jag släpper ändå denna godbit till allmän beskådan för att visa att det hela är en process. Rosa och jag skojade med vår bagerichef Elin som inte jobbade idag, genom att skicka ovanstående bild med texten ”Nu är tarterna färdiga!” Gissa om hon blev rädd innan hon fattade att det bara var på skoj…

2 reaktioner på ”Två tarter till påsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s