Påskbröd med öl, cheddar, svedjeråg och nakenkorn

paskbrod6G8A5724

Det har blivit en tradition att årets påskbröd på Solhaga innehåller ost, och vi såg ingen anledning att bryta den i år. Degen doftar helt fantastiskt av rostad svedjeråg, det blir en nötig karaktär på brödet.

Skållning, dag 1
25 g hela nakenkorn, rostade
50 g kokande vatten
Häll kokande vatten över rostade korn och låt stå över natten.

Bortgörning, dag 2
400 g vatten
100 g öl, gärna mörkt, vi använde Byaregårdens Brown Ale
150 g rågsurdeg
20 g jäst
800 g vetemjöl
75 g rostad svedjeråg (ta grov råg om du inte har)
30 g salt
150 g cheddar i tärningar

Blanda allt utom salt och cheddar på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i osten på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till avlånga limpor och lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen på en sten eller varm plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Om du bakar på sten – använd bakplåtspapper under bröden så att osten inte kan bränna fast. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

6G8A5737

clara_nelli_9463

Oj oj. Vilken långfredag vi har haft här. Elin och jag kämpade med alla degarna inför påskdagen, medan Clara och Nelli hade fullt upp med butiken där det var kö ut på gatan.

solhaga_9462

Vi hade inte räknat med att påsken skulle bli så intensiv, den var ju tidig i år med massa snö.

verandan_9461
Men när solen tittade fram ville alla sitta ute. Fullsatt på verandan för första gången i år, så fint det känns ändå. Det här öset är ju något av det roligaste som finns.

sara_9460

I ett svagt ögonblick hade jag även gått med på att bli fotograferad för Hallands Affärer. Mitt i ett av årets absolut största bak, hur tänkte jag där? En fotograf kom mitt i uppslagningen och satte upp stativ med ljus och grejer. Här tittar jag in i kameran som står till vänster om Elin som tar bilden. Tanken var att jag skulle slå ihop händerna, fulla av mjöl så att det blev ett riktigt stort dammoln. Sådant händer ju aldrig i verkligheten, eftersom det blir så jobbigt att städa efteråt. Men varför inte? Det blev väldigt fint på bild, ni ska få se när den publiceras.

peter_malin_9474

När vi hade stängt kom våra sommargrannar Peter och Malin med barnen Alva och Elliot på fika.

ulrika_9476

Och titta vem som plötsligt knackade på. UlrikaBerte bed´n breakfast kom med en påskblomma.

kruka_9477Ulrika driver som sagt ett otroligt mysigt bed and breakfast vid den brusande Suseån nedanför Berte Qvarn, det rekommenderas varmt. Hon har alltid tusen projekt igång, allt från djur och matlagning till sånguppträdanden och allehanda hantverk. Krukan har hon naturligtvis gjort själv av en gammal stubbe. Så fick vi lite utomhusfägring ändå till slut, denna vintriga påsk.

ljus_6G8A3067

Nu ska jag gå hem och ladda om med ett långt yinyoga-pass, jag har nämligen så ont i ryggen och nacken att jag till och med var tvungen att akut uppsöka min akupressör Iris igår. Hon frågade om jag gjort något speciellt, och jag svarade att ja, jag gör nog speciella saker mest hela tiden. Ingenting jag kan komma ihåg direkt. Men så är livet som bagare, man lyfter och sliter och släpar. Krämpor kommer och går, och så biter man ihop så mycket som det krävs. Imorgon är det sista tunga passet för den här veckan, sedan får jag vila.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s