Fredag med frøsnapper

frosnapper6G8A8437
Tiden bara flyger, och så blev det mars. Har haft ett litet uppehåll med bloggen, jag vet inte riktigt vad som hände. Eller jo, jag tror att jag drabbades av dåligt bloggsjälvförtroende. Så kan det bli ibland, att man liksom känner sig trött på att se sig själv offentligt. Ful på bild och dålig på att skriva. Men jag tror att det har gått över nu.

Idag har vi packat för stora mässan Passion för mat i Göteborg, dit vi ska åka imorgon med Slöingebröd, ströbrödspesto och entreprenörsdrömmar i bagaget. Klockan 15-16 står jag och vår kallskänka Hanna Karlsson på scen i Falkenbergs Skafferis monter, för att visa hur vi jobbar med surdegsbrödets kretslopp på Solhaga – allt från att sätta deg på brödsmulor till att servera en färdig macka med ströbrödspesto. Kom och smaka om du har chansen!

Och klockan 17-18 finns jag (i samma monter) i en annan avdelning som heter drömverkstan. Dit kan man komma och vädra sina tankar om ett eget företag i matbranschen, jag ska ge de bästa råd jag kan till alla som är nyfikna på att utforska drömmen. Så glad jag är för all respons jag fick på mitt förra inlägg där jag berättade att jag blivit rådgivare på Eldrimner – svenskt resurscentrum för mathantverk. Jag har redan haft två rådgivningar, och har tre till som väntar. Så spännande att ta del av processen där stora saker ska förverkligas. Jag hoppas kunna skriva mer om projekten när de blir mer offentliga.

Till dess tänkte jag dela en ny favorit med er – klassisk dansk frøsnapper i Solhagas tappning. Alltså ett lyxigt och frasigt frukostbröd som ska ätas direkt till morgonkaffet. Många gör den på samma deg som tebirkes eller wienerbröd, vi har valt att använda vår croissantdeg fast med mindre socker och 10% fullkornsemmer.

Solhagas frøsnapper

Dag 1: Croissantdeg 
600 g vetemjöl
70 g emmer fullkorn
45 g socker
15 g salt
50 g jäst
200 g standardmjölk
160 g vatten

400 g smör till kavling (nästa dag)

Blanda ingredienserna till degen i degblandare, de bör vara kalla. Kör i cirka 5 minuter, degen ska inte utveckla för mycket gluten, men ändå hänga ihop. Lägg den i frysen i cirka 30 minuter så att den blir riktigt kall och inte kan jäsa vidare. Därefter kan du plasta in den och lägga den i kylen över natten.

Nästa dag: kavling
Banka ut det kalla smöret med kaveln till en platta på cirka 20×30 cm, ungefär 1 cm tjock. Kavla ut den kalla degen till en ungefär dubbelt så stor platta som smöret (40×30 cm). Lägg smöret på degplattan, vik över och se till att alla kanter sluter tätt. Försök spänna degen så mycket som möjligt runt smöret utan att det blir för tjockt med deg på vissa ställen. Det är viktigt att degen och smöret har samma temperatur och konsistens. Låt degen vila i 15 minuter i kylen.

Kavla nu ut degplattan till 40×30 cm. Vik ett treslag och låt degen vila i frysen 20 minuter så att degen blir riktigt kall. Sedan ytterligare 15 minuter i kylen.

Upprepa detta två gånger till så att du totalt har gjort tre stycken treslag. Låt degen vila lite extra länge sista gången i kylen.

Under tiden kan du göra mandelremonce, bestående av 200 g mandelmassa och 200 g smör. (Blir det något över kan du frysa in). Mixa först mandelmassan mjuk i en assistent med vinge, tillsätt sedan smöret lite i taget.

frosnapper_remonce_3277

Nu är det dags att kavla ut till 3 mm tjocklek, försök få till en platta som är cirka 40 cm hög. Bred på mandelremonce.

frosnapper_treslag_3280

Vik ett treslag, pensla med ägg och strö över vallmofrön och sesamfrön. Kavla lite så att hela plattan blir jämn.

frosnapper_delade

Skär nu upp remsor, på Solhaga väger vi dem 70 gram, men 50 är nog mer lagom för hemmaugnen.

frosnapper_hisingsknut

Sedan gör du ett snitt i mitten på varje platta, så att du kan liksom vränga den ut och in. En så kallad hisingsknut. I det här inlägget kan du se lite fler bilder om det här kändes svårbegripligt.

frosnapper

Förresten har jag fått höra varför det heter så. Vet inte om det stämmer, men det lär ha kommit sig av förhistorisk bagarhumor av det fräckare slaget. Någon bagare tyckte att själva remsan hade likheter med en snippa och eftersom det ryktades att flickorna på Hisingen var lite extra lättfotade fick den heta så. Fräscht!

frosnapper_jaser_3326

Men nu glömmer vi det, och går vidare. Dags att lägga dessa ljuvligheter på plåt med bakplåtspapper och låta dem jäsa i gissningsvis 30–60 minuter beroende på rumstemperatur. Det måste finnas någon kraft kvar i jäsningen, annars blir de mjuka och inte frasiga. Baka i 210°C i 12-15 min till lagom färg.

frosnapper6G8A8443

Påminner om tebirkes i känslan när man sätter tänderna i den till frukost. Men sesamfröna gör skillnaden, det blir så fina smaker tycker jag. Vi ses imorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s