Starta bageri? Fråga mig!

sara_2932

Det har redan hunnit bli februari, och bloggen har haft paus som ni kanske märkt. Jag håller på att få hela bloggen flyttad till en annan plattform och det är lite bök med det. Och så har det har hänt en massa annat såklart. Om 2018 var mitt introverta år verkar det spontant redan som att 2019 blir väldigt extrovert, och det känns så rätt!

eldrimner_2934

En av de roliga saker som hänt i januari är att jag tackat ja till att vara med i Eldrimners branschråd för bageri. Eldrimner är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk, bland annat hålls i deras regi en mängd fina utbildningar och SM i mathantverk varje år. Vi hade möte på deras huvudkvarter i superkalla och soliga Ås utanför Östersund, och där blev jag också diplomerad till att officiellt bli rådgivare för dem som står på tröskeln till bageribranschen eller vill utveckla sin verksamhet.

I början av den här bloggen satt jag själv med ett gammalt uthus fullt av drömmar och googlade på ”starta bageri” med magert resultat. Den här tjejen har inte den blekaste aning om vad som väntar. Tio år senare är det många som har följt min resa och jag hoppas att mina erfarenheter kan vara till nytta. Från och med nu är det alltså fritt fram att höra av sig till mig på sara@solhagastenugnsbageri.se så ska jag försöka hjälpa till så mycket jag kan. Jag har redan fått mitt första uppdrag, och jag kommer att skriva om det här på bloggen så snart det finns mer att berätta om den saken.

solhaga_sno_2968

Tänk att vi fick riktig vinter med snö här på Solhaga också.

ante_skottar_2980

Nedanför oss ligger Slöinges brantaste pulkabacke (ett skämt om man jämför med Östersund), Ante och jag brukar kalla det för Slöinge alpincenter. Här skottar han snö framför ”toppstugan”.

Sådant kan jag tyvärr inte göra just nu, för ryggen började krångla igen under julhelgen. Den tredje januari var jag hos läkare och sedan dess har jag helhjärtat gått in för en hälsoresa som jag också kommer att berätta om snart. Jag har aldrig varit mer motiverad, för det är mitt drömjobb som står på spel. Jag vill inget hellre än att kunna gå in och jobba fysiskt tungt igen. Så mitt första goda råd till dig som vill starta bageri är – träna och bli stark! Det är grunden till allt.

macka_pate_mostorp_2960

Ett annat gott råd – planera i tid. Det finns inget bättre för nattsömnen än att ligga steget före. Vi har nästan klart med både schema och personal inför sommaren, och har börjat fila på vårens meny. Nya mackan Lundby med murkelpaté från Mostorps Gård, med syrad gurka och friterad lök.

oskarfrising_ante_2981

Det gäller att ladda med porslin också när tillfälle bjuds. Bagarkollegan Oskar Frising från Vetlanda har sommarhus i Falkenberg och ville bli av med lite skrammel som vi med glädje hämtade hem.

grandhotel_2878

Och råd nummer tre – se till att komma bort och koppla bort allt för några dagar. Som vi har festat denna januari för ovanlighetens skull. Vännen Håkan bjöd på 50-årskalas i spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm. Någon sa att det var vi som dansade ”mest oförsiktigt”. Och i den stilen tänkte jag fortsätta 2019. Vi ses!

8 reaktioner på ”Starta bageri? Fråga mig!

 1. Underbar läsning! Förutom ryggen då..
  Här kom grannen med traktorn i morse, sen har sonen skottat två gånger under dagen..Nu är han ute en tredje gång- nej – det verkar inte sluta snöa…
  Var inte lätt promenad idag :D
  Inte att ta sig fram med bilen heller…

  Nu soffan med brasa en stund…efter goa kvällsmackor!
  Fin kväll till dig och de dina / Gizze

 2. Grattis!!
  Va kul att läsa. Ja är det någon som passar som den rollen så är det du som alltid frikostigt delat medmdog av tips, tankar o idéer. Go for it!

 3. Oj så mycket jag skulle vilja fråga dig :) :) :)
  Hjärnan är full…av sågspån och jag bara tänker deg…
  Kluddar, skriver, suddar…blir tokig…
  Men kanske kanske tids nog….

  Hoppas allt är bra- trots förlust av blockflöjter/ Gizze

  1. Tack snälla du. Vill gärna höra mer någon dag, du vet att du alltid kan höra av dig när det är dags att vädra tankarna. Allt gott och hoppas att det reder upp sig i huvudet. Kram!

 4. Hej Sara, we are from the Netherlands and do not speak much Swedish right now. Hope you understand English. Otherwise we do speak German. What a beautifull bakery you have! My husband and I (baker in the Netherlands) are looking for a bakery and little cafe and maybe a little garden in Sweden with a real old stone oven. (stenugn). Last summer we where near Sveg and we found a bakery in Lillhardal for sale. Unfortunately the owners moved already to Smaland and they where not willing to come back during our holiday to show us the bakery. We have seen some houses for sale with old bakery cabins in the garden. But the brokers we contacted do not speak English or German so all we have got was a lot of information in Swedish. We are baking sourdough bread in a litle stone oven which is heated by wood but this is still a hobby. In the Netherlands we do have more regular bakeries with yeast bread and electric ovens. We love the old tradition of the wood heated stone oven and the sour dough bread. We googled the following words: bageri till salu, bageri med stenugn, hus med bagarstuga till salu, bageri och gard till salu,bageri och cafe till salu.. The problem is that is is difficult for us to find out if it is stil for sale or an old advertisement and the brokers are also not really helpfull. Can you help us with anything maybe? Thank you in advance.

  Kind regards,
  Bert and Monique van Genderen
  Spijkenisse, the Netherlands
  e-mail: fam.vangenderen@kpnmail.nl
  Mobile:0031 6 30796482

  1. Dear Bert and Monique, thank you for reaching out, and considering moving to our lovley country! I will give you a longer answer in a couple of days to your e-mail adress. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s