Högt tempo i trädgården

prydnadskorsbar_4007

Det går fort i trädgården just nu. Värmen förra veckan gjorde att allting bara exploderade, och jag hann knappt fotografera förrän det var över. Här fångade jag i alla fall vårt fina prydnadskörsbär Prunus cerasifera på innergården i sin finaste blom. Följ med på ett varv runt huset!

solhaga_magnolia_4002

Magnolia Golden Star hann både knoppas…

magnolia6G8A8869

…och blomma…

magnolia6G8A8881

… och blomma över inom en vecka.

lojtnantshjarta_4152

Här bugar löjtnantshjärtan så fint för damen på verandan.

tulpanrundel6G8A8876

Och vänder vi blicken utåt ser vi rundeln med tulpaner och kungsängslilja. Klematis vitalba summer snow i mitten har precis fått sina första blad. Älskar stämningen när det just har regnat i en vårträdgård.

tulpanernG8A8871

Nej, jag har inte dragit upp mättnaden i bilden. Tulpanerna är verkligen så röda som de ser ut.

labelleepoque6G8A8875

Min favorit som jag blir så glad att se varje vår – la belle epoque. Och med dropparna på… jag dör en smula.

labelleepoque_4153

Denna bild fick många hjärtan på instagram.

ormoga6G8A8879

Under kvittenträden tittar ormöga fram. Tror ni att jag vågar ta bort stödpinnen? Tänk att man inte märker hur träden växer. Det är nu sex år sedan vi gjorde en större förändring i trädgården. Hösten 2013 tog vi hit grävskopor för att anlägga rabatter med riktigt bra jord. Vi planterade buskar, träd, hundratals perenner och lökar. Och efter ett par år med duktigt vattnande och rensande av ogräs täcker det fint överallt, vilket gör att trädgården behöver minimalt med skötsel. Ett måste för oss som är upptagna med annat under sommarsäsongen. Vi behöver i princip bara klippa gräs, rensa gångarna och ta bort vissna blommor.

rhododendron6G8A8928

Vad händer innanför på gården då? Jo, de rhododendron vi satte för några år sedan växer sig allt större för varje år som går. Förutom de allra minsta med röda blommor som Benny lyckats gräva upp då. Han gör verkligen sitt bästa för att sätta sin egen prägel på det här stället.

rhododendron_benny6G8A8866

Men den här stora ger han sig inte på iallfall, den stod här när vi flyttade hit. Busken består av två olika sorters rhododendron som blommar vid olika tidpunkt. Varje år skrattar vi förresten åt historien om Antes kompis som ända fram till typ trettioårsåldern trodde att det hette ronnydendron. Bör uttalas på klockren göteborska för bästa komiska effekt.

doftolvon6G8A8863

Alldeles intill har vi doftolvon.

doftolvon6G8A8864

Den vill man gärna vara nära. Både för utseendet och doftens skull.

narcisserna6G8A8867

På väg över gårdsplanen passerar vi några skira narcisser…

kryddtradgard6G8A8930

…innan vi kliver in i ett av trädgårdens favoritrum. Egentligen skulle jag vilja vara en sån där som förodlar och omskolar och sår sommarblomster i stora fång som jag sedan sitter och pysslar ihop till mandalas. Jag tittar storögt på My Feldt och Krickelin som är suveräna på att skapa med växtlighet. Men tänker att det får duga med den årliga turen till Gödastorps grönt. Där köper jag vad som finns och sätter ner i bäddarna. I år har vi grön och röd basilika, oregano, timjan, gräslök, persilja, koriander, stjälkselleri, citronverbena, sockerärtor och salladslök. Bageriet kan vara självförsörjande hela året på det vi skördar när hösten kommer.

spanskkorvel6G8A8933

Den spanska körveln fick jag av årets ekobonde Carl Jonsson, och den tar sig fint.

kryddtradgarden6G8A8937

Den här platsen är verkligen en oas, där vi kan gömma oss för omvärlden när det är som allra mest intensivt. Bäddarna är murade av gammalt tegel, och det håller väl inte helt hundra för frosten. Men det gör inte så mycket att bitar faller av här och där. Ser ni förresten de fina rosa blommorna på den lilla hänglönnen Ruby falls? Vi har haft trädet i fem år, men det är första gången jag lägger märke till dem. Eller har trädet kanske aldrig blommat förut?

bokskog_4148

När vi tröttnat på att vara hemma går vi ner i den lilla bokskogen som ligger i Sandfall nedanför Solhaga. Det här måste vara min absoluta favoritskog. Kanske är det mitt danska arv som gör sig påmint lite extra den magiska tiden när lövverket spricker ut som ett långsamt fyrverkeri.

En reaktion på ”Högt tempo i trädgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s