Vårfestligheterna

Vilken festlig tid det har varit sedan vi sågs sist här på bloggen. Här är Ante och jag uppställda för en klassisk Solhaga-selfie strax innan vi skulle iväg till Hushållningssällskapets årsstämma och ta emot 20 000 kronor och fina silverljusstakar från Georg Stenströms fond.

gamlakvarn

Georg Stenström var den som bildade aktiebolaget Berte Qvarn 1895 (bilden lånad från berteqvarn.se). Kvarnen hade varit i familjens ägo sedan 1569 och hade nu utvecklats till en av landets modernaste kvarnar. Georg utvecklade den vidare, och trots att han fick erbjudande om att köpa kvarnarna i både Falkenberg och Halmstad avstod han från detta och fokuserade på Berte. På den här bilden står han vid ”Gamla kvarn” med sina söner. Detta hus är egentligen ingen kvarn, utan en kopia av en gammal kvarn som byggdes till en utställning.

ante_gamlakvarn_1075

Gamla kvarn ligger vid forsen nedanför Berte Qvarn och är numera en del av Berte Bed n’ Breakfast som drivs av Georgs sonsonson Daniel och hans fru Ulrika. Ante och jag checkade in där förra året när vi firade bröllopsdag, och det är värt ett helt eget blogginlägg. Kommer snart som ett hett tips inför semesterplaneringen!

diplom_4094

Vi fick så otroligt fin motivering till priset också. ”Med utgångspunkt i det lokala råvarorna och med ett äkta engagemang för det genuina och hållbara har Solhaga Stenugnsbageri byggt upp en kundkrets och renommé långt utanför både Slöinge, Falkenberg och Halland. Solhaga Stenugnsbageri får pris för sitt engagemang för mathantverk och för att de varit drivande i att sätta Slöinge och Falkenberg på kartan. Vi är många som stannat till för en lång fika i Sara och Anders trädgård, som de öppnar upp under sommaren, och vi hoppas få möjligheten att fortsätta göra det samt njuta av det hantverk som Solhaga Stenugnsbageri har att erbjuda.”

malin_ante_4100

Fin middag blev det efter prisutdelningen. Ante och jag satt med Henrik Olsson och Malin Nermark från Värestorp, Laholm. De driver en gård och fick insatser för framstående insatser på landsbygden. Kycklingen på tallriken kommer från Ekbackens fågel, som vi även köper rökt tupp av till Solhaga. Alexandra Cronqvist som driver företaget fick det nyinstiftade Gnistpriset för sitt engagemang och fina arbete.

fika_ute_3994

Och så har det varit påsk. Vilken magisk vecka vi hade med varmt och soligt väder.

solhaga_ute_3995

Och så mycket gäster, helt plötsligt gick den dagliga ruljansen upp till samma nivåer som i slutet av juli.

korsbarstrad_3982

Skärtorsdag kom min vän Sofia, sonen Zeke och grannen Anki på besök med hundsällskap till Benny. Det var så varmt att vi fick fika i skuggan av prydnadskörsbäret Prunus Cerasifera.

pariservaffla_4004

Jag serverade min favorit just nu – pariservåfflor med rostad havresmörkräm. Receptet finns här.

paskagg_3980

Sofia kokar egna krämer, och jag fick det coolaste påskägg jag sett med lite av hennes hopkok.

erika_benny_4018

Långfredag åkte vi till min vän Erika och hennes familj i Torekov. Långpromenad längs stranden och fint häng i solen.

glommen_strand_4031

Så kom påskafton och vi åkte till mina kusiners lantställe i Glommen för att fira Hans som fyllde 70. Det blev en promenad på stranden efter lunch.

mala_agg_pask_4034

Sedan följde min mamma och mina syskon med familjer hit till Solhaga, och med tolv runt bordet blev det inte så mycket fotat. Fin stund med äggmålning i solen på påskdagen.

berte_Agg_4043

Äggkok till stora lunchen. Notera färgerna, det här är ägg som jag byter till mig från Ulrika på Berte Bed n’ Breakfast. Hon får överblivet bröd till hönorna, och lämnar ägg som tack.

bennybus_krukor_4121

När alla åkte kom det efterlängtade regnet. Det är lustigt hur ens förhållande till regn ändras när man flyttar till landet och lär känna folk som odlar och har djur. Det var så hemskt med torkan förra sommaren att regn numera känns värt att fira. Jag var så glad att jag inte ens kunde bli arg när Benny gjorde ett eget blomsterarrangemang av mina krysantemum på gården.

stromavbrott_4154

Valborgsmässoafton började inte så festligt, det blev strömavbrott mitt i avbaket för att någon hade grävt av en kabel. Som tur var hade jag bara de sista bullarna och briochelimpor inne när det blev svart i lokalen, och de kunde gå klart på eftervärmen. Det blev en förmiddag på gränsen till nervsammanbrott med kylar och frysar som steg snabbt i temperatur, samtidigt som degar skulle in för kalljäsning och inte ens Eon visste när strömmen skulle komma tillbaka. Men redan vid nio slogs den på och morgondagens bröd var räddade.

kryddor_4127

Det har varit lite mycket sista tiden, jag har gått in och jobbat på många av mina lediga dagar eftersom det blev så mycket att göra i påsk. Så när vi kom fram till plantering av kryddträdgård efter bageripass med strömavbrott orkade jag inte riktigt och blev kolossalt less på allt. Just på den dag då man egentligen ska vara glad och fira våren med brasa och sång dessutom. Jag tar en promenad med Benny istället, sa jag.

ante_laxbutiken_4167

Men så mitt i promenaden överraskade Ante genom att plötsligt hämta upp mig med bil, och så åkte vi till Laxbutiken och hämtade middag. Min riddare!

valborg_laxbutiken_4171

Så blev det en festlig Valborg trots allt. Vi åt massor av goda laxdelikatesser, och gjorde vår egen valborgsbrasa i kaminen. Jag somnade som en stock strax efter nio. Idag har jag haft en riktigt fin återhämtningsdag och mest legat i soffan. Jo, vi planterade kryddorna, men sedan fick det räcka. Imorgon tar jag med er på en tur i trädgården så ska ni få se. Hoppas ni hade en fin Valborg och första maj!

3 reaktioner på ”Vårfestligheterna

 1. Sicken tur att strömmen kom tillbaka!
  Härlig läsning i övrigt…Och Laxbutiken- den vill jag ha i grannskapet :) Mums så gott!
  Var en mycket lugn Valborg ”Me Myself & I”

  Idag har jag haft en riktig pissdag :( – Är så nära att braka igen…( Här händer inget och inte fått en krona sen augusti förra året- nåt måste hända)

  Som tur är mitt i gråt tog jag en tur och fick se älg på nära håll…så nu är jag lugn och glad en stund igen…

  Fin kväll till dig från mig/ Gizze

  1. Men åh, Gizze, det låter som att du får kämpa, så tråkigt. Önskar dig bättre hälsa och en lokal att baka i. Det reder sig förr eller senare, men förstår att det är otroligt jobbigt på vägen dit. Stor kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s