Tilda silvermedaljör i Gröt-SM

SM_grot_6G8A8997

Tänk att idag har min fantastiska borgmästarkollega Tilda tagit silver i Gröt-SM, i kategorin specialgröt. På självaste 18 maj, då vi firar att Borgmästargården haft öppet i tre år. Det känns så otroligt roligt, med tanke på att gröten var något vi verkligen satsade på från början och som med tiden blivit så uppskattad. Till SM valde Tilda att jobba med överblivna ingredienser, så som vi gör till vardags. Kardemummabullar som torkats till strö, och kaffe som aldrig blev serverat. 

Havre, emmer & dinkelgröt med yoghurtvisp och kaffekaramell
100 g havrekross
75 g  emmer
75 g stenmald dinkel
20 g rågkross
50 g strö av torkade och mixade kardemummabullar
Blötlägg allt utom bullströ i kallt vatten över natten.

Koka upp blötläggningen på svag värme. När det går ihop, tillsätt hälften av skorpmjölet. Salta och lägg i en klick smör. Tillsätt det sista av skorpmjölet precis i slutet för en krispig effekt. Lägg upp och garnera med yoghurtvisp, lite extra bullströ och kaffesirap.

Kaffekaramellsirap
85 g socker
50 g kaffe
15 g smör
Smält socker på låg värme till ljusbrun färg. Tillsätt smör och rör om. Sedan i med kaffet. Låt svalna.

Yoghurtvisp
Blanda vispad grädde med lika mycket matyoghurt av den fetare sorten.

per_christina_steninge6G8A8968

Gröt-SM arrangeras av Per och Catarina som driver Steninge Kuststation (som tidigare hette Steninge vandrarhem) en liten bit härifrån. Det är fjärde året i rad som tävlingen går av stapeln, och vinnaren skickas till VM i Skottland i höst. Per har själv vunnit VM-tidigare och gav precis ut en bok med sina bästa recept.

tilda_start6G8A8958

Alla tävlade i två klasser. Traditionell gröt som fick innehålla endast havregryn, vatten och salt. Och så en helt fri egenkomponerad variant, och det var den som gav Tilda silvret.

tilda_grotsm6G8A8977

Tilda var cool och noga förberedd. Flera av de andra tävlande hade varit med tidigare, så det var svårt att veta något om chanserna. Hur mycket vågar man salta? Tilda säger att hon gillar salt lite mer än folk i allmänhet och funderade på att tona ner det lite. Men hon valde att köra på det hon själv tycker om och inte oroa sig för vad andra skulle tycka.

tilda_grotsm6G8A8999

Tävlingen avgjordes i heat där två tävlande i taget fick 30 minuter att koka de två varianterna. Här lägger Tilda upp den klassiska gröten till juryn.

finn_grotsm6G8A8972

Finn som tävlade samtidigt som Tilda tog silver med sin klassiska gröt.

tilda_sprits6G8A8985

Den droppformade St Honoré-tyllen är så fin att spritsa yoghurtvisp med.

SM_grot_6G8A8997

Toppad med lite extra veteströ, kaffesirap, harsyra och viol som plockats imorse.

grotbok_4626

Så roligt att se tävlingen, och få ny inspiration. Tyckte mig se flera ledtrådar till hur den perfekta konsistensen blir till, bara genom att titta på vinnarna Angelica och Saga när de kokade sina grötar. Gillar verkligen Pers bok, som går ut på att man kan äta gröt både till frukost, lunch, middag, efterrätt och utflykt.

mia_tilda_sara_4607

Mia som är konditor på Borgmästargården och jag hejade på Tilda, medan Annsi och Anneli höll ställningarna på hemmaplan.

sara_tilda_annsi_mayor_lores

Tre år sedan idag, nervösa och förväntansfulla i en borgmästarsoffa.

sara_annsi_tilda_6308

Så mycket vi fått vara med om. Bli årets stjärnskott i White Guide Café 2017.

sara_annsi_tilda_0077

Vara uppklädda på Företagarnas Award Party.

annsi_tilda_bokslut_9427

Varit tre gånger hos revisorn för bokslut, glada för att det hårda arbetet ger fina siffror. Vi har satt några viktiga ekonomiska mål under våra första fem år, och det ser ut som att de kommer att gå i lås.

bmg_sara_tilda_annsi_5545

Och så alla dessa helt vanliga dagar tillsammans i köket. De är kanske ändå det bästa. På Solhaga kan jag ibland känna mig lite ensam som ledare, men sedan Borgmästargården kom till har jag två klippor till kollegor att luta mig mot. Vi har jobbat ihop i tre år, hållit ihop hela vägen och aldrig varit oeniga. Stöttat varandra genom lycka och oväder både på jobbet och privat.

bmg_fargprov_2834

Jag tror att det är otroligt viktigt att välja sina kompanjoner som vi gjorde – utifrån kompetens och ambitionsnivå. Att välja av professionella skäl, och inte för vänskaps skull. Tilda jobbade med mig på Solhaga i några år, Annsi var anställd på Stålboms Konditori men jobbade extra på Solhaga för att lära sig mer om bröd. Vi visste redan innan vi startade att vi funkade bra ihop. Tillsammans blev vi ett lag där alla tre har sin tydliga plats och kompetens, och där den egna prestigen aldrig går före helheten. Annsi som konditor, Tilda på service och kaffe, och jag med ekonomi och viktiga erfarenheter från Solhaga i bagaget. Vi litar helt på varandras expertis, och det gör att beslut också blir lätta att ta. Allt från färg på väggarna till vad som ska bakas och vilka inköp som ska prioriteras.

tilda_annsi_sara_7224

Att vara sin egen  är verkligen otroligt slitsamt, man bör tänka sig både en och två gånger innan man kastar sig ut. Men har man väl fått uppleva fördelarna finns inget annat sätt att leva. Inte för någon av oss iallafall.

5 reaktioner på ”Tilda silvermedaljör i Gröt-SM

  1. Va kul att läsa, ni är verkligen mästare på att ta till vara på spill och ge era produkter ett större djup och finish oavsett om det gäller bröd, desserter eller gröt. Hantverk!

  2. Hej
    Jag är journalist på Jämtlands Tidning och skriver en artikel om Finn som ska tävla i gröt-VM. Han tipsade mig om fotot på honom som finns i din blogghttps://sarabakar.se/blog/2019/05/18/tildas-silvergrot/

    Får vi publicera et gratis om jag anger fotografens namn? är det i så fall du som tagit bilden?
    Hälsningar Lotte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s