Trädgården i februari – vintergrönt och hopp om livet

Jag tänkte ta er med på en liten tur runt huset, så här i slutet av februari. Solhagas trädgård håller så sakta på att vakna till liv, och jag tror aldrig jag längtat så mycket efter våren som just den här gången.

tulpanlokar_2524I höstas när jag precis börjat min cellgiftsbehandling hade jag som terapi att gräva ner tulpanlökar som ett sätt att ta sikte på våren. Jag visste att jag hade en lång och kall vinter framför mig, och nu är jag snart igenom den. Bara åtta dagar kvar, sedan är jag klar med den tuffa delen av min efterbehandling efter bröstcanceroperationen i oktober.

solhaga_uteDSCF3953Trädgården kommer att bli en viktig del av min återhämtning, den kan jag pyssla med i precis den takt som kroppen tillåter. Ta paus när det behövs, och har jag en dålig dag är det bara att vila istället. Så här ser det ut just nu, grått och trist kanske, men om vi tittar närmare så finns det en hel del grönt att glädja sig åt.

tradgard_murgronaDSCF3947Vid entrén har vi en klättrande murgröna, som faktiskt fått tjänstgöra som julgran under vintern, ni ser att en ljusslinga fortfarande sitter kvar. Jag orkade inte sätta upp någon riktig julgran i vintras, men upptäckte då att murgrönan faktiskt hade klättrat sig upp och format en triangel på fasaden. Perfekt! Så jag behövde bara skaffa en batteridriven ljusslinga och så var julstämningen fixad. 

tradgard_smultronDSCF3956I många av våra planteringar har jag satt smultron som marktäckare, de börjar växa redan nu och sprider grönska innan tulpanerna hunnit komma upp. Och så är det så fint att de yngre gästerna kan springa runt och plocka sedan under sommaren. 

rhododendronDSCF4022När vi tog över Solhaga 2008 fanns inte så mycket mer i trädgården än några fruktträd och gräsmatta, allt annat har vi skapat själva. 2013 sattes de flesta av buskarna och häckarna som nu bildar rum i vår privata del på innergården. Här har vi ett härligt mörkgrönt rhododendronbuskage som kommer att blomma i vitt. 

kryddtradgardenDSCF4027Kryddträdgården ser risig ut för tillfället, men vänta bara. Här ska jag odla ätbara blommor och örter som vi använder till luncherna under sommaren. 

graslokDSCF4031Visst finns det liv redan nu om vi tittar riktigt nära. Gräslöken är på väg upp…

salviaDSCF4033… och salvian har överlevt vintern. 

navorDSCF4035Krukor som väntar på att fyllas med ätbara blommor till mackor och bakverk. Här är det helt ljuvligt att sitta på våren med en kopp kaffe när solen tittar fram. 

bartradgardenDSCF4039Ett hav av smultron täcker jorden i vår lilla odling av dekorationsbär. Jag var riktigt noga med att rensa ogräs här förra säsongen, så i år hoppas jag på mängder med smultron. Här växer även hallon, röda krusbär, vinbär, blåbär och aronia. 

hasselortDSCF4062Andra vintergröna favorit här på baksidan är hasselörten…

vintergronaDSCF4044… och skuggrönan som bildar en fin kontrast till kornellens röda grenverk. Önskar att den kunde sprida ut sig ännu mer. 

grasmattaDSCF4061Själva gräsmattan är inte heller så dålig på att vara grön, det är ganska mycket mossa i den som lyser nästan neonstarkt i kontrast mot det röda. Däremot tycker jag inte att den vintergröna ligusterhäcken till höger riktigt gör skäl för namnet. 

ormhasselDSCF4046Kan vi inte säga isåfall att även ormhasselns hängen får räknas som vintergrönt? En svagare nyans bara. 

plommonDSCF4049Nu har vi tagit oss bort till trädgårdens hemligaste hörn som inte riktigt används till något. För tre år sedan fick jag det här plommonträdet i sommarpresent av mina kollegor, och förra året fick det tre plommon. Jag har alltså stora förhoppningar om större skörd i år! I rabatten bakom ser ni nävorna, som också är en tacksam växt om man vill ha grönska i rabatterna tidigt på våren. De är också det bästa försvaret mot kirskålen som letar sig in från häcken mot grannen, de tycks kunna kväva det mesta. Min plan i år är att rycka bort alla nävor utom det allra innersta mot häcken, och istället anlägga en rabatt med sommarblommor här.  

murgronaDSCF4051Här slutar gräsmattan och murgrönan tar vid. Buskarna har blivit så täta att de skyddar från insyn även på vintern. 

murgronaDSCF4052Här finner vi en blandning av marktäckande och klättrande murgröna. Jag behöver inte bekymra mig om att måla staketet i år, murgrönan har helt tagit över. 

murgronaDSCF4056Jag kommer ihåg att vi satte hundra plantor 2013, nu är det ett tjockt lager som täcker, och som jag klipper med häcksax när den breder ut sig över grusgången. Här har jag satt en dekorativ krona för grenarna att slingra in sig i. 

murgronaDSCF4057Tycker det är fint att murgrönan också täcker vägrenen. 

magnolia_knoppDSCF3958Tillbaka på framsidan igen. Se på magnolians knoppar, i april brister de. 

tradgard_kattDSCF3957Den vita katten som jag borde måla svart tittar upp mot knopparna och väntar tålmodigt. 

tradgard_julrosorDSCF3966Men först är det annat som ska blomma. Julrosorna framför bageriet. 

krokusOch violtulpanen Persian Pearl. 

eucalyptus_4066Där hemma håller jag på att så lite fröer, ska försöka mig på att förodla sommarblommor för första gången med inspiration från Hanna Wendelbo. Jag hakade på hennes så-along eukalyptus, det ska tydligen bli ett helt träd i slutet av säsongen om jag lyckas ta hand om dessa mikroblad på bästa sätt. Det finns hopp om livet helt klart!

Lämna en kommentar