Påskbröd med fänkål och cheddar

Påskveckan är här, och som traditionen bjuder ett nykomponerat påskbröd. Vi tar tillvara det vi har, vilket till exempel visade sig vara några flaskor prima julmust från Byaregårdens brygghus som går utmärkt att baka med. Musten sätter verkligen fart på degen, så var beredd på att det jäser snabbt. Under våra provbak fick vi verkligen vara uppmärksamma för att det inte skulle jäsa över. Kryddor hör inte till vanligheterna i våra bröd på Solhaga, men just till påsk tycker jag det passar så fint med fänkål som gifter sig fint med lax av alla de slag. Eller goda ostar…

Paskbrod_webb4163

Påskbröd med fänkål och cheddar
2-3 bröd

Blötläggning
150 g påskmust
100 g rostade nakenkornsflingor
7 g fänkålsfrö

Bortgörning
500 g vatten
150 g rågsurdeg
0-30 g jäst
600 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
23 g salt

120 g cheddarost i kuber ca 1×1 cm

Dag 1, Blötläggning
Börja med att rosta flingorna i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter eller till önskad färg. Om du inte får ta på nakenkorn, ta någon annan form av flingor som råg eller havre. Blanda flingorna med påskmust och fänkålsfrö, plasta in och ställ kallt över natten.

Dag 2, bortgörning
Blanda blötläggningen med övriga ingredienser utom salt och ost i hushållsassistent på långsam hastighet i cirka 10 minuter. Tänk på att vatten gärna får vara lite varmare om det är kallt ute, vi blandar med vatten som är ca 30°C.

Tillsätt salt och blanda ihop på lite högre hastighet i 2-3 minuter tills degen känns slät och smidig. Tillsätt slutligen ostkuberna på låg hastighet så att de precis blandas in.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Denna deg är väldigt aktiv på grund av musten, så här gäller det att slå upp brödet innan degen är färdigjäst. Det händer mycket i kylen över natten och det finns risk för överjäsning.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till ovala bröd och lägg med skarven uppåt i korgar med lätt mjölad duk eller på bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, använd bakplåtspapper under eftersom osten annars kan kladda ner. Gör tre överlappande ganska djupa snitt på längden.

Sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.

Paskbrod4170
Det kan vara värt att baka på brödet lite längre än man tror för att skorpan ska bli riktigt fin.

Paskbrod_inkram4177Inkråmet, med hål från smält ost. Här vill man gärna lägga på lite örtkryddad färskost och en bit kallrökt lax.

Paskris_salong4185Inne i salongerna har jag dekorerat med påskris överallt där det fick plats.

Paskris_piano4190Vi har ju en tradition i min familj att alltid måla ägg när vi firar påsk, vilket vi ofta brukar göra just på Solhaga. Detta har gjort att jag sitter inne med en ganska stor samling ägg, som jag tycker det är så roligt att få användning för.

Paskagg4206Ofta målar vi precis vad vi har lust med, här är mitt ägg från 2019 med en enkel blomma och utan basfärg, eftersom jag tyckte att ägget i sig hade så fin färg. Tror att jag fick det från Ullis på Berte Bed n Breakfast som hade överskott på ägg det året.

Paskagg_skriet4194Ganska ofta förekommer motiv som var aktuella för konstnären just det året. Här är det tydligen någon som varit på Munch-museet. Eller kanske haft en släng av vårdepression?

Paskagg4202Kan man ha för många påskris? Nej! Så nöjd med att jag fick hängt upp varenda målat ägg jag hade, och på fredag kommer familjen hit för att fylla på min samilng. Man undrar var det ska sluta om vi fortsätter så här.

Lämna en kommentar