Tranbär och mandel, och prat om att starta bageri

Storstädning och planering inför högsäsong pågår som bäst nu i mars, vilket innebär att vi också tömmer våra förråd på allt möjligt som måste användas innan utgångsdatum. En låda tranbär stod på lagret, och mandel använder vi ju inte så mycket nu efter semlorna. Så receptet till veckans bröd skrev sig självt kan man säga. Och så passade vi på att ta emot ett par besök i bageriet av branschkollegor som är på gång att starta nytt.

tranbarmandel4160Tranbär och mandel
2-3 bröd
600 g vatten
800 g vete special
50 g fullkornsdinkel
300 g rågsurdeg
0-30 g jäst
20 g salt
150 g mandel
150 g tranbär

Rosta mandeln, jag brukar föredra lite lägre temperatur under längre tid, till exempel 175°C i 15-20 minuter, eller så mörka som du vill ha dem. Jag gillar när de inte är för hårt rostade.
Blötlägg tranbären en stund innan du ska blanda degen.

Blanda allt utom salt, mandel och tranbär i maskin på långsam hastighet i cirka 10 minuter. Tänk på att vatten gärna får vara lite varmare om det är kallt ute, särskilt om du väljer att baka utan jäst.

Tillsätt salt och blanda ihop på lite högre hastighet i 2-3 minuter tills degen känns slät och smidig. Tillsätt slutligen mandel och tranbär på låg hastighet i någon minut eller två tills det gått in.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 60 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. VIla ytterligare en stund tills degen känns nästan färdigjäst.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till ovala bröd och lägg med skarven uppåt på bricka som du mjölar med vetemjöl. Om degen känns lös är det bättre att använda korgar eller skålar med lätt mjölad duk. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, gör ett vinklat ganska djupt snitt på längden. Sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen. Ofta behöver bröd bakas längre än man tror för att få en riktigt fin skorpa som inte bara är god utan också håller inkråmet saftigt.

tranbarmandel_inkram4215Inkråmet ja. Mums. Så gott med smör och goda ostar av alla de slag.

bageriet4230En annan sak som vi gör nu i lågsäsong är att passa på att träffa branschkollegor och andra som vill utbyta erfarenheter. Den här veckan hade vi ett par bageribesök inbokade, bland annat Marta från Polen som nyligen flyttat till Malmö för att starta bageri där. Hon har drivit bageri i Krakow i åtta år, så vi pratade en hel del om kulturella skillnader. Vilket sortiment som förväntas i Sverige, hur man hittar personal och hur man är chef i ett annat land. Om allt går enligt plan öppnar hon i september.

nelli_marta_hanna4135Jag är rådgivare inom bageri via Eldrimner, svenskt resurscentrum för mathantverk, vilket betyder att man kan få en timmes gratis rådgivning av mig tack vare Länsstyrelsen i Jämtland där Eldrimner finns. Jag är alltid väldigt öppen med att dela hur vi jobbar med siffror, hur ekonomin ser ut och hur vi har byggt upp våra system för att hålla reda på allt.

marta_nelli_hanna4241En fråga som Marta hade är hur mycket information jag och Nelli (som är vd) delar med våra medarbetare om hur det går med ekonomin. Svaret på den frågan är att vi i princip delar allt som inte innehåller någon privat information om andra anställda.

Min erfarenhet är verkligen att ju mer alla är insatta i hur ekonomin fungerar, desto bättre blir de på att fatta beslut och förstå vad som behöver prioriteras när de står vid bakbordet. Även om det kan vara svårt ibland att veta exakt vad man ska dela med sig av så tror jag att man på det stora hela vinner på att vara så öppen som möjligt.

Samma sak gäller ju min resa med bröstcancern. Ju mer jag har delat, desto mer har jag fått tillbaka. I fredags fick jag min allra sista dos cytostatika, vilket kändes som en stor och viktig milstolpe. Äntligen ljusnar det. Nu ska jag strax packa ihop mig och åka iväg på syjunta hos Mija på Ugglarps Grönt. Under den här tiden med mycket vila har jag börjat virka på ett sätt som gjort mig nästan beroende av att ha något i händerna att pyssla med. Så får det vara tills jag äntligen orkar baka på riktigt igen.

Lämna en kommentar