Aggisbollar – bästa panikbrödet

Aggisbollar – när du får oväntat besök. Tar cirka två timmar från ax till limpa.
Aggisbollar – när du får oväntat besök. Tar cirka två timmar från ax till limpa.

Nu när min blogg har funnits ett par veckor har jag från flera håll fått frågan – var är de enkla recepten? Med råvaror som man alltid har hemma och som inte är så komplicerade att baka?

Från och med i dag finns det därför en ny kategori: Enkla bröd – för alla er som saknar surdeg, tid och tålamod.

Normalt brukar man säga att bröd måste få ta tid, men i bland blir det bara bråttom. Då kan slänga ihop ett par plåtar Aggisbollar, ett bröd som har bakats i min familj ända sedan jag var liten. Det kommer från min danska släkt, som en gång kände en kvinna vid namn Aggi (egentligen hette hon Dagmar, men det var ingen som kallade henne för det). Hon var en duktig talpedagog och dessutom bra på att sjunga, handarbeta och fixa med hus och trädgård. Legenden säger att hon till och med rensade ogräs med bruten lårbenshals.

Och så bakade hon »Aggis boller« vilket på svenska har kommit att heta »Aggisbollar«. Det är superenkelt, bara jäst, mjöl, salt och vatten. Här behövs inga bakmaskiner, en enkel slev räcker eftersom degen inte ska knådas, utan bara röras ihop. Själv tycker jag numera att det här brödet smakar lite väl mycket jäst, men när det är nybakt spelar det ingen roll. Segt och lite knaprigt blir det, perfekt till soppa eller som buffébröd.

Du behöver
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk socker
2 tsk medelgrovt havssalt
750–800 g vetemjöl

Gör så här

1. Lägg 50 gram jäst, 6 dl ljummet vatten och en tesked socker i en bunke och låt stå i 15 minuter.

2. Blanda ner 2 tsk medelgrovt havssalt i vetemjölet.

3. Nu kommer det svåra: degens konsistens. Tillsätt mjöl tills degen blir som en trög massa – den ska inte vara flytande, men inte heller för stel. Originalreceptet säger 800 g mjöl, men min mormor Hanna tycker att 750 g är lagom. Du kan pröva dig fram.

4. Låt jäsa i ca 45 minuter, och klicka ut i lagom stora bollar, det bör räcka till två plåtar. Var noga med att inte lägga bollarna för tätt, de blir inte alls lika goda om de jäser ihop. Platta eventuellt till bollarna med lite mjöl och låt jäsa ca 15 minuter till.

5. Grädda till fin ljusbrun färg i cirka 12–15 minuter i 250°C.

Extra goda och knapriga blir bollarna om man lägger dem i frysen och sedan tinar i ugnen, 200°C i 5–7 minuter. Man kan gärna prova egna varianter, till exempel är det gott att blanda i fullkornsmjöl, dinkelmjöl, linfrö eller solrosfrön.

3 reaktioner på ”Aggisbollar – bästa panikbrödet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s