Bröd som får kalljäsa i kyl några timmar blir fantastiskt goda. Här behövs ingen degblandare, bara lite framförhållning. Sätt en deg på morgonen så har du bröd till middag. Eller blanda ihop på kvällen och grädda till frukost.
Du behöver
7 g jäst (färsk, inte torrjäst)
3 dl vatten
1 dl fil
10 g havssalt (ca 1,5 tsk)
7 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl eller annat lite grövre mjöl
pumpafrön
Gör så här
Blanda jäst och vatten. Tillsätt fil, salt och mjöl. Knåda ihop till en deg och täck över med plast. Ställ i kylen 8–12 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Vält ut degen på en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl. Var försiktig så att den inte pöser ihop. Forma till en rektangulär platta och dela i tolv delar, jag brukar klippa med sax. Pensla lite vatten på så att pumpafröna fäster.
Grädda i 250 grader i cirka 12–15 minuter. Lägg märke till hur festligt det sprakar om fröna när brödet svalnar.