
Jag har försökt få till den perfekta äpplekakan (eller heter det äppelkaka?) ett tag nu. Enligt mig ska den vara mjuk, krämig och knaprig i kanten. Inte för söt heller, fast den innehåller rätt mycket mandelmassa. Här är min bästa hittills. Jag är särskilt förtjust i de råsockrade remsorna ovanpå, det blev knaprigt sött mot det syrliga.
Pajskal
4 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl kallt vatten
en nypa salt
Gör så här
1. Blanda allt i matberedare och låt vila en stund i kyl. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut och klä en pajform (gärna med löstagbar kant) med degen. Spara några remsor till dekoration.
3. Grädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning
4 syrliga gröna äpplen
1 citron
1 tsk kanel
1 msk muscovadosocker (går bra med vanligt också)
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl råsocker.

Gör så här
1. Se till att mandelmassan är kall så att den går lätt att riva.
2. Riv skalet på halva citronen. Pressa saften ur citronen i en bunke.
3. Skala och kärna äpplena, dela i klyftor och lägg dem i bunken med citronsaft. Rör om ordentligt allteftersom du lägger ner äpplena så häller de sig ljusa och fina.
4. Stek äpplena i ett par minuter i stekpanna med lite smör, kanel och muscovadosocker och lägg dem i pajskalet.
5. Riv mandelmassan i stora bitar och lägg över äpplena. Peta gärna ner lite mellan äpplena också.
6. Blanda ägg, mjölk och citronskal och häll smeten över äpplena. Obs! Spara lite ägg till penslingen.
7. Garnera med mördegsremsor, pensla dem med lite ägg och strö råsocker på själva remsorna.
8. Grädda i 25 minuter.
9. Låt kakan svalna. Servera med vaniljglass.
Då kör jag!
Tack Sara. Återkommer med resultat.
Ok nu är den gjord och står i ugnen. Jag skall rapportera vad det blev för resultat på måndag. Detta lyssnade jag på när jag bakade Saras bröd:
Å vad roligt med lite bak-grundsmusik, tack för det! :)
Slöingekakan 2.0 var mycket bättre. Mmmm.