En brödkändis, tolv jäskorgar och massor av skäll

martinbok_2181
»Surdegsbröd« av Martin Johansson. En jättebra blogg som blev bok. Martin önskar mig lycka till med stenugnen.

I dag har jag varit på Bagaren och Kocken och träffat Martin Johansson (som har en blogg som heter Pain de Martin, där jag och andra brödfetischister gärna håller till). Butiken var helt knökfull med folk som ville få hans nyutkomna bok signerad och prata om både glädjeämnen och bakbekymmer. Han talade lugnt och vänligt med alla, det var nästan som ett slags läkarmottagning för surdegar. På ett fint sätt. Dessutom var det 20 procents rabatt på allt, därför slog jag till på hela tolv jäskorgar. Det är ungefär så många bröd som kommer att få plats i min stenugn. Det blev ganska dyrt, men å andra sidan är korgarna enligt experterna i butiken anpassade för livslångt professionellt bruk och skulle i princip överleva ett kärnvapenkrig.

Surdegsbröd behöver lite mer stöd vid jäsningen än andra bröd. Därför är jäskorgar bra att ha. Man mjölar ordentligt för att degen inte ska fastna. Dessutom blir det väldigt fina mjölringar på bröden.
Surdegsbröd behöver lite mer stöd vid jäsningen än andra bröd. Därför är jäskorgar bra att ha. Man mjölar ordentligt för att degen inte ska fastna. Dessutom blir det väldigt fina mjölringar på bröden.

För att få valuta för mina jäskorgar från sekund ett, börjar jag genast med att sätta en deg när jag kommer hem. Och har man en levain i kylen kan den ju inte bara stå där och bli dålig, eller hur? Så det blev Solhaga levain, denna gång med följande mjölblandning:
350 g vetemjöl
350 g dinkelmjöl
700 g durumvetemjöl
150 g grahamsmjöl

Kan tillägga att mina barn börjar tröttna lite på det här. Först skanderar Max inifrån vardagsrummet: Sluta baka, sluta baka, sluta baka! Han tycker att jag ska titta på Stora maskiner i stället och dit räknas inte min Electrolux hushållsassistent. (Egentligen är han sur för att han inte fick gå hem till en kompis efter klockan sju.) Sedan kommer han ut i köket och skäller. Du kommer ju aldrig att sluta baka! Du bara håller på! Du är sämsta mamman, sämre än alla andra mammor på hela planeten, och på alla andra planeter, och till och med i alla svarta hål!

Där fick jag så jag teg.

4 reaktioner på ”En brödkändis, tolv jäskorgar och massor av skäll

  1. Goda är de. Barnen alltså. Tydliga liksom. Tänk att vara den sämsta mamman i typ hela universum och typ all tillvaro man kan tänka sig. Det är engagemang! Fast är det priset för ljuvliga BRÖÖN så må det vara hänt. Det mesta kompromissar man(vi) med nuförtiden, sådant som ställer sig bortom kräver. Pressar sig till livsrummet. Max får ändå njuta frukterna av kallet. Det kunde varit värre. Det kunde varit dambikinis som krävde att bli till.

  2. Ja herregud. Det kändes som om jag blev miss Universum, fast tvärtom på något sätt. Och definitivt utan bikini :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s