Baka nyttigt bröd – Havre & hampa

havrehampa_2123
Storfavorit på frukostbordet och ruskigt gott att rosta. Det som inte går åt direkt brukar jag skiva och lägga i frysen.

Jag fattar inte hur folk kan ens komma på tanken att leva utan kolhydrater. Vill man hålla vikten finns det mindre plågsamma metoder. Baka nyttigt och äta lite mindre pasta till exempel. Här är ett recept på ett GI-bröd som alla i min familj är helt tokiga i. Förebilden är Skållad havrelimpa ur »Bröd från Brunkebergs bageri«. Jag bakar det med ekologiska hampafrön, det blir som små knapriga bitar. Och om man bara kommer ihåg att göra skållningen i tid går det ganska snabbt att baka.

Rosta och skålla
200 g havregryn (rostade i långpanna i 200 grader varm ugn, tar cirka 5 minuter)
100 g ekologiska hampafrön
440 g vatten
Koka upp vattnet och häll det över hampafrön och havregryn. Rör om och låt stå några timmar eller över natten.

Blanda degen
Skållade havregryn och hampafrön
400 g surdeg av råg
30 g jäst
550 g vatten
1000 g vetemjöl
160 g grovt rågmjöl
30 g honung
30 g havssalt
Kör utan salt i degblandare i 10 minuter. Sedan med saltet i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter.

Gör så här
1. Dela degen i fyra delar, rundriv och doppa i havregryn. Lägg med toppingen neråt i jäskorgar. Låt jäsa i 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över naten.
2. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt på nedersta falsen. Lägg upp två av bröden på en plåt med bakplåtspapper och skär några snitt. Du kan ställa in de andra två bröden i kylen så att de inte blir överjästa.
3. Sätt in bröden och häll ett halvt glas vatten på den varma plåten på nedersta falsen. Akta dig för ångan. Sänk till 200 grader. Släpp ut ångan efter 20 minuter. Grädda totalt 35 minuter. Jag använder ofta stektermometer för att vara säker på att bröden har nått den perfekta innertemperaturen 98 grader.
4. Vrid upp temperaturen till 250 grader. När ugnen blivit varm stjälper du upp de sista två bröden och gräddar på samma sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s