På kanelbullens dag 2002 kom min allra bästa bulle ut ur ugnen – Max Ringo Wennerström heter han. I dag blir han sju år och det firar vi såklart på det här viset. Jag bakar alltid enligt grundrecept på vetedeg av Johan Sörberg på Riddarbageriet:
30 g kardemummakärnor (2 msk)
100 g smör
300 g mjölk (3 dl)
30 g jäst, blå paket (0.6 pkt)
120 g strösocker (1,25 dl)
1 ägg
10 g salt (1.5 tsk)
700 g vetemjöl (12 dl)
Gör så här
1. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
2. Smält smöret och blanda i mjölken, men låt det inte bli mer än fingervarmt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en degblandare och kör på mellanväxeln i 10 minuter (eller knåda för hand i 15 minuter)
4. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
5. Gör fyllning:
Min standardfyllning
250 g smör
250 g mandelmassa
blandas i matberedare
Extra lyxig fyllning
200 g skållad sötmandel
100 g farinsocker
200 g smör
blandas i matberedare
Nötfri fyllning
200 g smör
200 g farinsocker
6. Kavla ut degen så att den är cirka en centimeter tjock. Bred på fyllningen och strö massor av kanel över. Rulla ihop till en tät rulle, som du lägger med verket neråt och skär i centimetertjocka skivor. Det beror lite på hur tjock rullen är, jag har aldrig lyckats få till en som är helt jämn. (Det är här jag syndar och äter några råa kanelbullar, min hemliga last. Bästa stunden på hela bullbaket.)
7. Lägg bullarna i bakformar på en plåt och låt jäsa i 60-90 minuter.
8. Pensla med ägg och strö eventuellt lite pärlsocker på.
9. Grädda i 225 grader i ungefär 6 minuter, bullarna ska vara riktigt ljusa.
Och… snart så är det jul igen, degmakar’n myser! :-)
Guten appetit.
Älskar också också Söderbergs alster. Fast det ser ut som du får ut mer av dem. Vad häftigt att vara född på Kanelbullens dag. Då minns man den åtminstone. Har aldrig fattat att den var datumstyrd, för i år måste man ju säga att det är en knäpp på näsan inifrån till alla bagerier som inte har söndagsöppet som i vårt grannland i väster.
Men då fixar ju en del det ändå. Ha en skön födelsedag.
Grattis till Max!
Hej! Vad tror du om att blanda i saffran i detta recept och göra lussebullar (kanelsnurror fast med saffran) istället?