

Max fyller sju år, en ålder när det mer än någonsin gäller att markera avstånd till rosa och mjuka föremål samt bejaka allt som är våldsamt, farligt och snabbt. Till kalaset har vi gjort svarta inbjudningar där det står »blodigt kalas« med läskigt typsnitt som Max själv har valt på dafont.com under rubriken Horror. Och självklart ska det vara »grön tårta«, som är både hans och min favorit. Traditionellt kallas den för något helt annat, men det håller vi tyst om. Här är mitt recept på prinsesstårta:
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 msk strösocker
1,5 msk potatismjöl
5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
Garnering
500 g marsipan
karamellfärg
florsocker
Eventuellt mer vispgrädde att spritsa på
Andra roliga saker, choklad, silverkulor, etc.
Gör så här
1. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en egen skål. Vänd ner i äggsmeten och häll i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Vänta några minuter med att ta kakan ur formen. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper. När den kallnat kan du dela den i tre bottnar. Vill du ha en riktigt vit och fin prinsesstårtsbotten, skär bort de yttre kanterna.
Prinsessfluff
1. I en kastrull blandas mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar och börjar sjuda. Lyft bort kastrullen från värmen.
2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i fem minuter. Krama ur vattnet och blanda ner omsorgsfullt ner bladen i krämen så att de smälter ordentligt. Det får absolut inte finnas några gelatinklumpar i fluffet. Häll upp krämen i en skål och ställ i kylen, rör då och då så att den inte stelnar!
3. Vispa grädde och vaniljsocker tills den är fast och blanda med den kallnade krämen. Nu bör du ha det perfekta prinsessfluffet. Fördela mellan tårtbottnarna, spara lite extra till toppen och sidorna. Tyvärr är de flesta prinsesstårtor en obalanserad sammansättning av ett övre lager med fluffigt och sött, och ett undre lager med torr sockerkaka och ointressant sylt. En perfekt prinsesstårta har en fin balans mellan sockerkaka och fluff. Och sylt behövs inte, enligt ursprungsreceptet.
Locket
Nu till det svåra – färga och kavla marsipan. Var noga med att inte ta för mycket färg, särskilt inte om tårtan ska vara grön. Använd lite äggvita och florsocker medan du jobbar in färgen, då blir massan smidigare att jobba med. Kavla ut massan till en rund platta. Bred ut plastfolie, två bredder som överlappar varandra lite brukar vara lagom. Lägg marsipanplattan på och täck med ytterligare ett lager plastfolie. Nu kan du kavla. Det här kan kräva lite träning. Ibland får man lossa folien för att kunna fortsätta kavla utåt. Ta bort folien på den sida av plattan som blev fulast, och lägg den över tårtan. Ta bort den övre folien också, och vik försiktigt in kanterna under själva tårtan.
Dekoration
Om locket inte räcker hela vägen kan du garnera kanterna med spritsad grädde för att dölja eventuella konstiga kanter.
Garnera med elaka monsterögon, läskiga huggtänder eller med rosor och rosenblad – tar fantasin ta över. Du kan till exempel smälta choklad, hälla i en sprits och skriva på tårtan. Eller göra roliga mönster på bakplåtspapper som du sedan bryter loss och låter sticka upp. Eller göra snirklar med vit glasyr. Avsluta med att sikta lite florsocker över (med betoning på lite!).
Här kommer lite bilder på prinsesstårtor jag gjort:







Snygga! Och den fina blåa minns jag med glädje och rinnande mungipor.
Du är totalgrym på prinsesstårta. F´låt – grön tårta.