Nytt kök på Solhaga

Det kommer inte att bli så många bullar gjorda på Solhaga närmaste tiden. I dag har vi rivit köket. Det gamla påminde om det gamla klassiska spelet Mix-Max. 50-talsskåp längst ner, 70-talsluckor i mitten och 80-tals-furu-panel i taket. Vad det ska bli sedan har vi ingen aning om. Ingen bänkskiva är beställd, det finns inga ritningar på hur skåpen ska stå eller beslut fattade om färgsättning eller hur bred köksfläkten ska vara. För det går inte när man går loss i ett gammalt hus med kofot. Det är bara att riva och se vad som händer.

kök_före_5438

Vi tror att vi vill behålla köksskåpen, men fixa till dem. Det gamla kaklet vid spisen vill vi också ha kvar. Om man fixar nya  ytskikt överallt finns risken att det hela blir fräscht, vilket absolut inte får hända.

kök_tak_2376

Vi börjar dagen med att riva fjällstugepanelen i taket med hjälp av världens bästa snickare, JB. Vi har redan via stickprov konstaterat att det finns pärlspont bakom takpapp och rockwool. Det blir jättefint när vi lyckats få bort alla 17000 nubb och måla allting antikvitt.

kök_skåp_spont_2373Lustigt det här med att man ville dölja all pärlspont förr i tiden. Jag vet inte hur mycket pärlspont i det här huset som har spikats över med masonit. Ett av dagens bästa fynd är köksskåpens sidor, under alla lager fanns grönmålad pärlspont.

Nästa överraskning finns bakom spiskaklet som vi trodde att vi ville behålla. När skåpen tagits ner upptäcker vi ett lager med ännu äldre kakel innanför. Med en jättefin blå-vit bård. Vi bestämmer oss för att kasta ut överskåpet för gott eftersom vi tycker om den rymliga känslan som det lämnade efter sig. Vi river oss in till det äldsta kaklet. De gamla rören som tidigare gick till oljepannan är det inga problem att ta bort, menar JB. Vi kommer också på att vi ska flytta spisen och byta plats på diskho och diskmaskin.

kök_kakel_2378

kök_ante_2377Här står Ante och slänger skräp genom fönstret, som för övrigt kommer att bytas ut mot ett nytillverkat i gammal modell. Det blir bredare och med riktiga innanfönster. Just i dag kan vi inte använda hallen eftersom plattsättarna just har varit där och lagt fantastiskt fina plattor från Marrakech design.

Nya hallgolvet. Röd trädgård heter plattan, från Marrakech design i Göteborg.
Nya hallgolvet. Röd trädgård heter plattan, från Marrakech design.

Som ni ser är alla ytskikt borta och vi har tagit oss in till brädväggarna, som vi tänker måla. Elektrikern har svårt att greppa att vi verkligen vill ha det så. Men som sagt, detta kommer inte att bli fräscht för fem öre.

I veckan ska vi fundera på köksfläkt, ny spis och bänkskivor. Vi tror att det blir ek och porslinsho vid fönstret och svart marmor vid spisen.

Efter en hel dag har vi lyckats riva bort hela taket, all masonit på väggarna i köket, samt hela brädgolvet med underliggande isolering. Skräpet fyller en hel container. Hela huset är fullt av fackmän av olika slag som mumlar och rynkar pannorna. Elektrikern tittar bekymrat på sladdarna som spretar hejvilt i taket. Och mössen har tydligen tuggat i sig en oroväckande stor del av de färgade småsladdarna som går till nya elskåpet. När vi frågar JB om tidplanen säger han ingenting utan får liksom mer ett skrattanfall. Jag tänker att allt ordnar sig.

2 reaktioner på ”Nytt kök på Solhaga

  1. Vad spännande detta renoveringsprojekt låter. Till din blogg täner jag återkomma för jag vill gärna se det färdiga resultatet.
    Kram Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s