Halleluja, jag blev Årets surdeg!

I dag har vi haft jullunch på Rubrik med högtidlig prisutdelning. Alla har fått nominera alla i vilka kategorier som helst, med chefen Jan-Olof som enväldig jury. Nästan alla mina nomineringar hade med bröd att göra (nähä?!….). Årets brödbloggare, årets bagare, etc etc. Men den slutliga titeln blev alltså Årets Surdeg. Chefen ringde innan, han ville vara säker på att jag inte skulle ta illa upp om jag blev kallad surdeg.
O nej, tvärtom,
nästan skrek jag i luren. Jag bär min utmärkelse med stolthet, eftersom jag tycker att ordet behöver all upprättelse det kan få. Vem i hela friden kom på att surdeg skulle vara benämningen på högar med gamla kvitton, ouppklarade relationer, stökiga garderober och annat otrevligt?

När det var dags för tacktal kände jag att stunden krävde ett citat ur Bibeln. Så här sa nämligen Jesus om surdegar: Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans syrat. (Matt 13:33)

Till lunchen hade jag med mig en rustik variant på Solhaga levain med vete, graham och fullkornsdinkel samt julknäcke och minirågbröd. Jag kan lova att ingen på jobbet kommer att missbruka ordet surdeg i fortsättningen. I alla fall inte när jag är med ;)

På kvällen
1100 g vatten
600 g levain på äpplejäst (ta vetesurdeg om du inte har levain)
7 g jäst
1100 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
300 g dinkelmjöl fullkorn

Kör i degblandare cirka tio minuter. Jag tänkte på Lisa när jag bakade i går kväll, hon berättade häromdagen att Jan Hedh tydligen brukar ”misshandla” sina degar så mycket det går. Högsta växel alltså.
Tillsätt 30 g havssalt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i fyra bitar, rundriv dem och lägg i välmjölade jäskorgar. Låt stå i kylen över natten.

Nästa morgon
Sätt ugnen på 250 grader och sätt en tom plåt på nedersta falsen. Snitta och sätt in bröden (två på varje plåt). Lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 230 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter, och lufta ytterligare ett par gånger under gräddningstiden (som totalt hamnar kring 25–30 minuter). Om du är osäker, kolla med stektermometer. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader.

En reaktion på ”Halleluja, jag blev Årets surdeg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s