Midsommarknäcke med furikake

Vi firar midsommar hos Tomas, Cecilia och Sigge i Viken. Det gick väldigt fort när jag packade, så jag glömde både tandborstar och lakan. Men degblandaren och surdegarna kom med. Det gäller att ha rätt fokus.

I familjens köksskåp hittade jag en flaska Renée Voltaire Furikake, en japansk kryddblandning som passar till fisk, kött och kyckling. Och varför inte till knäckebröd, tänker jag.

Midsommarknäcke med furikake
500g vatten
20 g honung
200 g rågsurdeg
200 g dinkelmjöl fullkorn
500 g grovt rågmjöl
30 g havssalt

Kör i degblandaren 8 minuter utan salt, sedan 3 minuter med salt. Låt degen jäsa i kylen över natten, övertäckt med plast.
Kavla ut tunt och använd rikligt med rågmjöl, gärna direkt på bakplåtspappret. (Egentligen kunde jag nog ha haft i lite mer mjöl i degen, men jag gjorde den medvetet lite fuktig eftersom jag även gjorde ett par små rågbröd av samma deg.)
Spruta lätt med blomspruta på den utkavlade degen och strö på smaksättningen (jag gjorde även en variant med kummin och örtsalt som jag fick häromdagen av sötaste Lisa och Marcus.) Rulla kaveln försiktigt över degen för att allt ska fästa ordentligt. Avsluta med kruskavel och skär degplattan i lagom stora bitar.
Grädda knäcket i 225° i 8-10 minuter.
Rågbröden gräddas i 250° i 10 minuter + 200° i cirka 40 minuter eller tills de har en innertemperatur på 102°.

Vart vi än går i världen kommer arbetsfördelningen alltid vara den samma. Sara bakar, Ante dammsuger.

3 reaktioner på ”Midsommarknäcke med furikake

  1. Bilden på brödskulpturen och furikakeflarran påminner mig om mitt egenbastlade Egtvedmärke från förritiden. Och åt arbetsfördelningen kan jag bara le, och känna mig trygg.

  2. Med det stuket på bröd är det väl ingen konst att borsta tänderna med (alltså midsommarknäckebrödet)

    Ha en redit go misommar.

    //rolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s