Under konstruktion

Det händer inte så mycket här på bloggen just nu, men desto mer i verkligheten. Hela vårt liv är ett enda stort bygge just nu. Tur att vi hade förra veckan i Danmark inbokad sedan länge med Legoland och annat skoj, annars hade troligtvis hela semestern gått åt till att greja och planera och måla och provbaka och sälja lägenhet.

I dag dök min allra första kund upp här, som trodde att bageriet redan hade öppnat. Så snabbt går det tyvärr inte. Tur att jag hade provbakat inför ett mycket spännande samarbete som ni snart får veta mer om, så att han ändå kunde få med sig något härifrån.

Men nästan alla hantverkare till bageribygget är inbokade och tidplanen är klar. Om den håller kommer Solhaga stenugnsbageri att öppna den 15 november. Fram till dess att bygget börjar i september försöker vi fixa allt som vi hade tänkt göra på huset innan den här helt crazy idén om att byta liv kom in i bilden.

Anders och Karin från Nackagårds snickeri och byggnadsvård har varit här och satt in staketet samt de fantastiska nyrenoverade dubbeldörrarna till verandan, med fina gamla korsfönster på varje sida. Och som vanligt när byggnadsvårdsfolk är igång upptäcks det en väldigt massa saker. Bland annat att huset haft röd stående panel från början och att varken väggar eller golv i vardagsrummet hade någon isolering. Oj då. Det blev helt enkelt till att bryta upp alltihop och snart ligger där nysåpade plank, 165 mm breda.

Bilder kommer när det är helt färdigt! Fram till dess bjuder jag på lite bilder från bygget, lite nya husfynd och ett recept på goda baguetter till grillen. Den här gången bakade jag helt utan jäst, surdegen trivs i det varma och fuktiga vädret.

500 g vatten
500 g vetesurdeg
200 g rågsurdeg
1000 g vetemjöl
25 g salt
Kör allt i degblandaren utan salt i 8 minuter. Sedan med saltet i 4 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock i två timmar, vik ihop degen två gånger under tiden. Dela i lagom stora bitar, jag lade tre baguetter på 350 g styck i en baguettform och två runda bröd i korgar. Låt jäsa i några timmar, mina kändes klara efter 6 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och spruta in vatten. Sänk till 225 grader efter 5 minuter. Lufta några gånger under baktiden som blir totalt 25–30 minuter. Bröden ska ha rejält med färg och riktigt knaprig skorpa. Perfekt till en grekisk sallad och grillad kyckling i sommarhettan.

Max och Myra kommer att minnas sin barndoms somrar i kaos och byggdamm…

…men också fulla av spännande fynd från platser som ingen människa sett på 110 år. Är det kanske ryggraden från en katt?

En flaska från tider då ingen blev stämd för varumärkesintrång. ”Läkeröl” från Appeltoftska Aktiebolaget Ångbryggeri i Halmstad, tillverkad ”under kemisk kontroll”. Och i botten på flaskan låg korken kvar.

6 reaktioner på ”Under konstruktion

  1. Oj vad kul att få se lite bilder på myrbarnet, ni har två mycket vackra begåvade och speciella barn! Här är det semester och virkning och måleri på balkongen, mitt solhaga! Ha det gott i solen!

    1. Låter som att ni har det härligt! Stor kram, vi kommer och hälsar på efter sommaren! :)

  2. är det meningen att det där brödet ska se ut som en gädda? eller ÄR det en gädda? helt otroligt coolt!

  3. Under kemisk kontroll … Är man kanske själv tillverkad under denna? Nu funderar jag mycket på hur en kemisk kontroll ser ut. Det är nästan så att man skulle ta och måla upp en!

  4. Hej Sara! Du har lite uppskattning i form av en award för inspirerande blogg att hämta hos mig. Fortsatt trevlig måndag!

  5. Och jag har nu bytt tyngden vetesur mot tyngden rågsur. Plus att jag fördelat mjölet råg/vete 1/4 (eller hur det nu blir med 800g vetemjöl och 200g rågmjöl ..). It is very exciting. Nu står den, DEGEN, i oljad skål bara en ynka pytteliten stund till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s