Surdegspannkakor med Solhagasylt

Varje år gör jag Solhagasylt på det som råkar finnas i trädgården, i år plockade jag hallon och röda vinbär. Klarbären fick vara med förra året, men i år orkade jag bara inte. Vi har fyra jätteträd och ingen tid att hålla på och kärna ur. Däremot råkade vi få en flaska Amaretto i present häromdagen, och den spetsade jag sylten med i år. När den svalnat hade vi högtidlig syltprovning med pannkakor. Jag brukar alltid ha med något syrligt i smeten, om du inte har surdeg så prova med filmjölk.

Solhagasylt 2010
600 g hallon
600 g röda vinbär
600 g socker (jag tog syltsocker)
2 msk amaretto

Lägg allt i en kastrull och värm långsamt så att bären saftar sig och blandas med sockret. Låt sjuda i 20-30 minuter, skumma under tiden. Häll upp i rena glasburkar.

Surdegspannkakor
1 dl surdeg
7 dl mjölk
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Vispa ägg, mjöl, surdeg och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och salt. Låt smeten stå och vila en halvtimme och använd sedan rikligt med smör när du steker.

2 reaktioner på ”Surdegspannkakor med Solhagasylt

  1. Surdegspannkakor måste jag testa, det får bli på till helgen eftersom jag råkade ta död på min rågsurdeg, smart som jag är stoppade jag den ovanför kylen när jag matade den och glömde den där, så den hade börjat mögla, går ju fort nu när det är varmt, :-) , ja ny surdeg är satt idag och klar om 5 dagar.

  2. Ja, sånt händer :) Vad spännande att testa med rågsurdeg i pannkakorna, berätta gärna hur det blev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s