Sju tunga skäl att besöka Slöinge på torsdag 29/7

I söndags satte jag vildjäst på klarbär, äppelkart och russin. Förhoppningsvis bubblar det i burkarna på torsdag när jag ställer ut dem på Berte Muséum.

1. Olofs Brödbakardag på Berte Museum – livet på landet.
På detta fantastiska museum kan man se allt ifrån gamla bakprylar till badkläder, leksaker, traktorer, en hel lanthandel, en liten skola, en smedja, ett snickeri, konditori, mejeri… allt ihopsamlat från Slöingetrakten.
Och inte nog med det – klockan 12–15 kommer jag att vara där och visa hur man gör sin egen vildjäst och bakar ett ljust dinkelbröd med surdeg enligt gamla hantverkstraditioner. Alla som vill ha får med sig ett smakprov, en klutt surdeg och recept! Bosse och Marita från Ulvanstorps tunnbröd kommer att grädda tunnbröd, och för den som vill veta mer om mjöl finns både Berte Qvarn och Limabacka kvarn på plats.
Muséet ligger precis vid avfarten från E6.

2. Öppen bakstuga hos oss på Solhaga, Ågatan 2,  från klockan 15. Då kan man komma hit och titta på när Ante eldar i stenugnen. Så småningom kommer jag dit med degarna som har knådats ihop på muséet under dagen, och klockan 16 bakar vi bröden. Vi har också laddat med tomatsås, riven ost och annat gott så att vi kan baka pizza.

3. Slöinge marknad kl 9–18 på Ridklubbens tävlingsplats på Sandfall, alldeles i närheten av Solhaga.
Mat, godis, hantverk, kläder, skor, djurartiklar, verktyg, musik, ponnyridning, etc.

4. Årlig loppis hos vår granne Susanne nere i backen, massor av intressanta saker!

5. Antikstället, öppet 10–18. Ett 2000 kvadratmeter stort himmelrike för alla som gillar antik & loppis, vi har köpt nästan allt till Solhaga här.

6. SIA-glass fabriksförsäljning, öppet 10–18. Åk aldrig till Slöinge utan kylväska med frysklampar! Som avslutning på Slöinge-utflykten måste jag rekommendera ett besök på SIAs fabriksförsäljning där man kan bunkra upp med glass i stora lass.

7. Gudmundsgården på vägen mot Asige. Om det finns plats över i frysboxen, passa på att klämma in lite god salami, marinerade grillspett och andra läckerheter från delikatessbutiken på Gudmundsgården, där grisarna får gå ute och böka i den halländska myllan. Öppet 10–18.

6 reaktioner på ”Sju tunga skäl att besöka Slöinge på torsdag 29/7

 1. Åh hade jag haft möjlighet hade jag åkt imorgon, det hade varit så kul, verkar vara så mycket kul på gång i slöinge imorgon

 2. Tack för en inspirerande dag i Slöinge. Kul att upptäcka att det finns fler tokiga som lever för stenugnen. Nu är kylskåpets gamla surdegar matade och verkar piggna till riktigt bra. Mest spännande är dock att se om en tre år gammal russinjäst har överlevt i en dunkel vrå längst bak i kylen. Den luktade friskt iaf.

  Bo

 3. ett spontant besök i Slöinge-alla dofter och smaker öppnade dörren till barndomens värld i ett annat land.Det måste ha varit surdegsbröd vi fick till frukost med lite smör och tjockt med sviskonmarmelad.blandat med ladugårdens mystiska, skuggiga svalka.
  Surdegspresent blev lite ställd matat med rågmjöl vatten och honung, men imorse doftar det starkt och bubblar för fullt.
  kan man göra vildjäst av fläderblom månne?det brukar bli en underbar ‘fläder champagne´efter 1v i solen på fönsterbrädet..

  1. Låter underbart! Det går säkert att göra vildjäst på fläderblom, måste genast gå ut och kolla om det finns några blommor kvar på trädet på andra sidan vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s