Olofs brödbakardag och Gunillas stickelbärssylt

När Erik ger ax, ger Olof kaka, lyder ett gammalt talesätt. Därför firades i går den allra första upplagan av Olofs brödbakardag i Slöinge, på initiativ av Berte Museum.

Dagen började för min och Antes del redan på natten. Degarna som skulle stå i kyl till tidig morgon fullkomligt sprang iväg, så vi fick helt enkelt ta varsitt stärkande glas rött och skuffa in lite extra björkris i stenugnen. Vid 02.00 hade vi räddat de bröd som hade jäst snabbast och fick några timmars sömn innan det var dags att gå upp och baka av resten inne i den vanliga ugnen.

Jag for iväg till Berte Museum och visade vildjäst, surdeg, knådning och uppslagning av ett ljust dinkelbröd. Både Berte Qvarn och Limabacka kvarn var där och visade upp sina mjöler. Det var tre intensiva timmar med massor av människor som ville titta, lukta, fråga och utbyta erfarenheter. Många ville ha både surdeg och recept, allting tog slut. Tydligen sattes sommarens besöksrekord denna dag med över 200 personer. Sååå roligt! För er som inte fick med er något recept finns en pdf att ladda hem här.

Under tiden höll Ante ställningarna på Solhaga, tog hand om barn, sålde bröd, eldade i ugnen och hjälpte damer med rullatorer att ta sig igenom det lilla hålet i häcken. Till nästa år lovar jag att vi ska bygga en grind och baka ännu fler bröd, för allt tog slut innan vi hann fatta vad som hände.
Vid fyratiden bakade vi av degarna som jag hade gjort på muséet. Det var fullpackat med intresserade människor inne i bakstugan som ville se hur det går till. Nu ska vi väl erkänna att vi inte är några proffs ännu, och just den här omgången bröd blev lite väl svarta. Men humöret var på topp och efteråt skar vi upp och serverade med smör till alla som ville ha. Brödprovningen övergick i pizzabak, vi gjorde calzone på löpande band till vänner och grannar. Degen tog slut, men som tur var fick vi köpa några extra kluttar av Slöinge pizzeria.

Jag blir lika förvånad och fascinerad varje gång av gemenskapen som uppstår kring brödet och ugnen. Det är en alldeles speciell generös stämning som infinner sig, där det finns plats för alla på något sätt. Stort tack till alla er som var där!

När dagen började närma sig sitt slut insåg jag att det inte skulle finnas en smula att äta till frukost, allt var sålt eller uppätet. Tur att min bror Kaspar orkade ställa sig och röra ihop en nattdeg och att hans svärmor Gunilla hade lämnat efter sig en burk stickelbärssylt. Den var så god att jag genast slängde mig på telefonen och bad om receptet:

Gunillas stickelbärssylt
1 kg rensade krusbär
540 g syltsocker
2 msk pressad citron
1 tsk kardemummakärnor

Kör bären kort i matberedare så att de går sönder lite. Koka bär, citron och socker i 10 minuter. Stöt kardemummakärnorna i mortel och tillsätt dem, koka sedan i ytterligare 5 minuter. Häll upp på rena burkar.

Kaspars nattbröd
Rör ihop några gram jäst, salt, vatten, vetemjöl och dinkelsikt till en ganska lös men inte rinnig deg. Täck med plast och låt stå framme över natten. När du går upp, sätt ugnen på 250°C. Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela till småbröd eller baguetter. Grädda i 20–25 minuter.

4 reaktioner på ”Olofs brödbakardag och Gunillas stickelbärssylt

  1. Och precis kom jag in med två liter regnplockade stickelbär… (De är de allra bästa, de som plockats i regn, av naken bakåtdansande storfru.) Tack.

    1. Och om det blir några bär över, kan du sätta en stickelbärsjäst! 250 g stickelbär, 100 g honung och 500 g vatten som du värmer till 35°.

  2. Hej,
    och tack för en mycket inspirerande stund på muséet! Jag blev taggad och har nu satt flera degar samt en liten flaska vildjäst. Ska följa din blogg med spänning, det är så kul att baka!
    Helena från Uppsala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s