Inte vilka mackor som helst

När Skåneländska Gastronomiska Akademien kommer på besök till Ugglarps Grönt för att fika med landshövdingen går det ju inte att servera vad som helst. Särskilt inte eftersom min läromästare Jan Hedh är en i gänget. Lyckligtvis gjorde han tummen upp åt mina tre sorters bröd: En ljus levain på vildjäst på Solhagas äpplen, ett råg & grahamsbröd samt ett mörkare bröd med hel dinkel, solros och rostad havre. Gudmundsgården stod för pålägget: bresaola, vildsvinsskinka, vildsvinssalami, lufttorkad skinka och pastrami. Och som kronan på verket hade Ugglarps Grönt plockat fram två sorters senapskål, ruby strike och golden chill, samt en saltsyrlig isört.

Att isörten odlas främst i Frankrike men mest växer vilt i Sverige är en av de saker jag fått lära mig idag genom att lyssna på Mikael Jidenholm som är en av eldsjälarna bakom Ugglarps Grönt. Han berättade också om hur han satte 38 sorters jordgubbar för att hitta den optimala sorten för restauranger. Inte konstigt att stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn väljer att jobba med honom. Man blir helt knockad av hans engagemang. Häromkvällen åkte jag ut för att titta på bordet där jag ska ställa ut på MatHallands branschdag nästa vecka. Det slutade med att vi var ute på åkrarna med ficklampa och letade efter fänkålsdill och andra spännande saker jag kan stoppa i degen. Återkommer så snart jag kan med resultatet av mina experiment!

Var är fänkålsdillen? Mikael Jidenholm med ficklampa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s