Rulla rulla liten bulla

Å, vad roligt jag har haft den här helgen, och vad mycket jag har lärt mig! I två dagar har jag varit Robert och Anna Schweitz lydiga lärling på Annas Hembageri i Mariefred. De går på samma kurs för Jan Hedh som jag. Sedan två år hyr de ett litet äldre hus i sitt bostadsområde, där de har inrett till bageri och café med mycket hemkänsla. Konstigt nog tycker några av grannarna att verksamheten är störande och driver en process mot dessa varma och generösa människor. Jag kan bara inte begripa hur de tänker. Vad jobbigt att vi fick ett kvalitetsbageri precis runt hörnet, eller vadå? Som tur är får Robert och Anna fin support av sina kunder. Imorgon stänger bageriet för semester i två veckor, och hela dagen har mängder av trevligt folk strömmat in för att bunkra upp och önska familjen en fin resa.

Vi bakade extra mycket bröd, eftersom det var bondens marknad i Malmköping idag, och dessutom lönehelg. Robert och jag gick upp redan klockan tre i morse för att hinna grädda allting. Franskt lantbröd med dinkel och vallmo, Rumpnissar med russin och pumpa, Annas ljusa, Rågkakor och Havrebröd. Flera hundra bullar blev det också, och jag fick tillfälle att jobba på min knyt-teknik. Robert och Anna rullar nämligen inte bulldegen på klassiskt vis till en lång rulle. I stället skär de degen i långa remsor som de virar lite slarvigt några varv för en hembakad och personlig look (övre raden). Själv föredrar jag lite stramare knutar, och utvecklade under helgen en egen s-knut (nedre raden). Jag ska lägga ut en instruktionsfilm vid tillfälle, den är inte helt enkel. Faktiskt ganska pretto, tyckte Robert, men jag gillar den!

Just vetebrödet är något av Annas specialitet, och jag tar med mig några av hemligheterna hem till Slöinge. Här visar hon hur man klipper en snygg längd. Vi gjorde en liten film om plommonmazariner också, den kommer senare i veckan. En Anna-längd består av 350 g vetedeg som man kavlar ut till en rektangel, brer rejält med fyllning på och rullar ihop. Sedan tar man fram saxen:

7 reaktioner på ”Rulla rulla liten bulla

 1. Vilken bra film. Det där skulle man ju kunna försöka sig på hemma – och impa på släkt och vänner!

  Jag längtar redan tills bullarna i frysen är slut så man får baka nya. :)

  Då ska jag testa den där bulldegen du hade med i ett inlägg tidigare – den påstått fantastiska bulldegen!

  /Martin
  martinbakar.blogspot.com

 2. Vilken inspiration att få vara på ett sådan ställe! Det hade man gärna själv velat. Kanske några nya recept med dig hem ;)
  /Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s