En av mina favoritpersoner, kakdrottningen Mette i Getinge, fyller år idag. Jag tänker ofta på hur läskigt nära det var att våra vägar inte hade korsats. För precis två år sedan var vi på konstmuséet Louisiana, en av våra älsklingsplatser på jorden. Bredvis oss på restaurangen satt ett äldre par med ett barnbarn, en pojke i samma ålder som vår Max. Vi sneglade lite på varandra, men det var inte förrän vi råkade träffas igen ute i trädgården som vi började prata. De visade sig vara från Halmstad, barnbarnet hette också Max, och minsann bodde han i Getinge (bara en halvmil från Slöinge) med sina föräldrar Mette och Christian, samt lillasyster Ellen. Det blev en lång pratstund medan Maxarna levde rövare och klättrade i träd. När vår Max fyllde år ett par veckor senare bjöd vi in hela familjen på kalas, och sedan dess är det som att vi alltid har känt dem. Så är det bara med vissa.
Mette har varit med mig hela vägen i beslutet om att byta liv och bygga bageri, och hon kommer att vara med på ett hörn även när jag har startat. Hon bakar nämligen de mest fantastiska söta bakverk. Varje år ställer hon till med ett helt överdådigt sommarkalas. Det är tårtor, bullar, kakor, makroner och maränger i regnbågens alla färger och smaker. Vad vi ska hitta på i bageriet får vara lite hemligt en stund till, men jag kan lova att det kommer att bli hur gott som helst!


Men bröd är också godis, som jag brukar säga. Så till hennes födelsedag bakar jag ett fantastiskt gott frukostbröd med skållade och rostade havregryn, linfrö och fullkornsdinkel:
Havre & Dinkel
Skållning
400 g vatten
200 g rostade havregryn
80 g linfrö
Häll det kokande vattnet över havregryn och linfrö, täck med plastfolie och låt stå över natten. Glöm inte mata rågsurdegen.
Bortgörning
500 g vatten
15 g jäst
400 g rågsurdeg
500 g vetemjöl
500 g dinkel fullkorn
30 g honung
25 g salt
Kör allt utom saltet i degblandare på låg växel i 10 minuter. Tillsätt salt och kör på lite högre växel i 5 minuter. Lägg degen i en plastlåda med lock och låt vila i 90 minuter. Stöt samman degen efter 45 minuter. När du stjälper upp degen på bakbordet, stöt samman en gång till och låt degen vila i 10 minuter. Skär sedan upp i fem bitar på cirka 530 gram. Rundriv bitarna. Blanda ihop en topping med havregryn, linfrö och solrosfrö. Forma sedan till avlånga bröd som du doppar i toppingen och lägger i korg med skarven neråt. Om ytan på bröden känns torr, spreja med vatten innan du doppar, då fastnar toppingen bättre. Jag gjorde även ett par varianter med valnötter i, utan topping (bilden längst upp).
När bröden har jäst till dubbel storlek, sätt in dem i ugnen på 250° och spruta in vatten. Sänk till 200 grader efter några minuter, och lufta ett par gånger under baktiden som totalt hamnar på cirka 35 minuter. Bröden är färdiga när de har en innertemperatur på 98°, men det går bra att grädda lite längre om du vill ha mer skorpa.
Heja rostad havre! Låter och ser gott ut.
Blir det inte tungt och kompakt med så mycket havre, råg och fullkorn?
Nej, faktiskt inte, riktigt luftigt blir det, och saftigt på samma gång!
Nu har jag bakat det här receptet.
Jag får ge dig rätt. Det blev mjukt, luftigt och saftigt på samma gång. Trots så mycket fullkorn. Bra recept!
Men jag fick inte till en sån jättespricka som du fick (på översta bilden). Har du nåt bra knep för att lyckas med det?
Här kan du se hur jag lyckades med detta bröd:
http://www.martinbakar.se/2010/11/havre-dinkel-och-ragsur.html
Hälsar Martin
martinbakar.se
Hej Martin, jättekul att se hur du gjorde, kul att du gillade receptet. Sprickan har med flera saker att göra, bland annat spänningen man bygger upp i brödet, det gäller att verkligen få det att rikta sin kraft uppåt. Jag rundriver först och låter vila i 10 minuter på bakbordet. Sedan tar jag degbiten, lägger med skarven uppåt, plattar ut lite och viker sedan en gång uppifrån och sedan nerifrån mot mitten. Sedan gör man som på den här filmen: http://www.youtube.com/watch?v=A-nUK7Dbp_U. Kläm inte ihop skarven för mycket. Sedan är vatteninsprutningen och den höga värmen i början av gräddningen också faktorer som gör att brödet blåser upp sig bättre. Och så får degen inte vara överjäst… ja det är ju massa faktorer, det är det som gör det hela så svårt. Och roligt på samma gång.
Vad nyfiken man blir på bageriet! Ska absolut ta en utflyckt till dig/er när du har öppnat. Brödet verkar super. Måste testas!!
Låter som ett gott bröd och hennes kakkalas skulle man inte tacka nej till att vara med på :-)
Saras brön är godis. Lemon curd-biskvier och BRIOCHER likaså …
Åh Sara.
Även jag häpnar ibland över hur underbart märkligt livet kan vara, hur mycket en tillfällighet kan betyda.
Om mina föräldrar kommit till Louisiana en timme tidigare och hamnat i osynk med er, om inte Maxarna så instinktivt känt igen en likasinnad, om ni inte varit där den dagen..
Att våra vägar korsades på ett så närmast mirakulöst sätt är kanske helt enkelt ytterligare ett bevis på att det finns någon sorts ordning i universum.
Vi kanske har passerat varandra tio gånger tidigare och logistikern i skyn tänkt ”nu så ska de väl ändå..!”
Men nej.
Louisiana kanske var ett desperat försök, flankerat av bageri- backupen.
För där skulle vi ha träffats i vår, det är jag övertygad om.
Precis som du skriver känns det som om vi alltid känt varandra, och det är lite besynnerligt att du och Ante har haft ett liv i Göteborg, bröllop, nyårsfiranden, fött inte bara ett, utan TVÅ barn och odlat karriärer utan att vi har varit med.
Snudd på oförskämt, faktiskt.
Nu njuter jag.
Av energi, inspiration och klokskap.
Jag försökte sammanfatta för min Anna vad som är så speciellt med dig, och det var minsann inte lätt. Jag tror att det blev ungefär att du ger oss omgring dig en sådan otrolig energi, utan att stjäla vår på galet Duracell- vis. Mitt i allt ditt kan du stanna upp och bara lyssna, verkligen lyssna, på mig.
Och det är en kombination som är alldeles, alldeles underbar, ovanlig och svårslagen!
Liksom bröden jag fick igår. Oh my God.
Och lemoncurd- biskvierna behöver du inte falla på knä för att få receptet på.
Det räcker att du tar på dig lite bagerivolanger.
Så mycket gott och vackert i ett enda inlägg. Härligt!
Jag faller på knä vid kakdrottningens fötter! Vilket bord!!!
Och så underbart du beskriver er vänskap, Mette! Precis så uppfattar jag också Sara. Varm och klar glädje bara! Jag hoppas att vi också får träffas någon gång :-)
Skriiik, vilket kakbord. Det kommer förfölja mig i mina drömmar.
Så det finns så fina kakor bara ett stenkast över berget? Lär ju om inte annat få se ”något” i bageriet. Bara man kan låta bli att lägga hela bagar-lönen på gotter! :) Kanske man ska mata rågsuren och rosta havregryn nu då???
Tack alla för fina hälsningar, jag är så otroligt glad för er allihop! Mette och Huskorset, ni måste absolut träffas i framtiden. Jag ser framför mig en fusion mellan Mettes sommarkalas och Huskorsets legendariska julfika… oj oj.
Var tog havre och linskållningen vägen i bortgörningen
och var stod rågsurdegen i första delen av receptet ?????
Hej Ulla! Du har med hela skållningen i den så kallade bortgörningen. Och rågsurdeg har du 400 gram i bortgörningen precis som det står, det ska inte vara någon rågsurdeg i skållningen.