Annas plommonmazariner

Här kommer nu den utlovade mazarinfilmen som vi gjorde på Annas Hembageri för några veckor sedan. Äntligen ska mitt stora lager av sylt från sommarens skörd komma till användning… (ironi). Utanför fönstret vajar långt och frostigt gräs som inte blivit klippt på månader. Äpplena har jag inte ens hunnit titta på, så just i år får det bli köpesylt i stället. Som tur är ligger Särdals kvarn inte så långt härifrån, där kan man köpa jättegod sylt från Hallands Fruktindustri. Och dessutom säger Ante att det jättebra att lämna gräset oklippt inför vintern, då hindrar man mossan från att sprida sig. Bara att slappna av med andra ord, hämta en kopp te, lägga upp fötterna framför brasan och mumsa i sig en mazarin eller två.

Mördeg
200 g smör
300 g vetemjöl
100 g florsocker
10 g salt
Blanda till en smidig del och ställ i kylen.

Fyllning
300 g mandelmassa
150 g smör
150 g ägg (3 st)
Blanda ner smöret i mandelmassan, lite i taget. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om försiktigt till en slät massa. Ställ den i kylen.

Glasyr
Här hade jag och Anna lite problem med att få till den perfekta konsistensen. Blanda lite sylt, ljummet vatten och florsocker till en slät smet, som är precis lagom rinnig så att glasyren liksom lägger sig snygg och slät på mazarinen utan att flyta ut.

Kavla ut mördegen till cirka 2 mm tjocklek. Mjöla formarna lite lätt, och klä dem med mazarindeg och skär bort överskottet. Lägg en liten klick sylt i botten på varje form. Fyll sedan med mazarinmassa upp till 2/3 och baka i 15 minuter på 190°. Vänd formarna upp och ner och låt svalna innan du lossar formarna. Använd palettkniv för att bre på glasyren.

4 reaktioner på ”Annas plommonmazariner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s