Mellandagsfestligheter

Vi har haft vår fina föräldragrupp på besök. Åtta vuxna och numera åtta barn som har hängt ihop sedan vi satt med våra stora magar på MVC Kungshöjd för åtta år sedan. En av våra traditioner är att fira nyår tillsammans på Solhaga den 29 december. Och nu när barnen leker så fint själva kan vi gå loss fullständigt och ägna oss åt mat, vin, bakning och diskussioner om allt ifrån tapasrecept till huruvida man bör ta bort alla världens nationella gränser.

Förra året premiärbakade vi i den gamla stenugnen. Vem hade kunnat föreställa sig att vi ett år senare skulle befinna oss i samma uthus och baka i en jättestor fyradäckare från Sveba Dahlén? Inte jag i alla fall.

Tove och Eric (även kallade Huskorset och Filmstjärnan) hade som vanligt med sig en deg till brödet som bara går att baka en gång per år. Det är gjort på spadet från julskinkan, vilket innehåller bland annat madeira och katrinplommon som ger brödet lite söt karaktär. Eric bakar mest på känn, han beskriver receptet så här:

Man kupar händerna och öser upp havgregryn två gånger i en skål. Sedan lägger man i linfrö. Därefter kokar man upp skinkspadet med katrinplommon och allt och skållar havregryn och linfrö. Det får stå över natten. Nästa dag tillsätter man vetesurdeg och rågsurdeg (ungefär tre gånger så mycket vetesur som rågsur). Sedan tar man kanske lite mer vatten. 3-4 deciliter rågmjöl blir bra, samt vetemjöl tills degen är lagom fast. Kör i degblandare i 10 minuter. Sedan tillsätts saltet, som man får vara lite försiktig med eftersom spadet är salt.

Vi slog upp brödet i små rågbrödsformar och lät det jäsa en stund i rumstemperatur, sedan kallt över natten. Gräddades i 250* i några minuter, sedan på 200° i ytterligare cirka 40 minuter, tills innertemperaturen var 98°. Jag lovar att återkomma nästa år om jag lyckas sno åt mig Toves recept på skinkspad.

En annan sak man inte hade kunnat tro för ett år sedan – att man skulle släpa med föräldragruppen till Anna och Daniel på Slöinge Pensionat. Matskribenten Lisa Lemke och fotograf Magnus Carlsson hade bullat upp en italiensk buffé och undrade om vi inte ville komma och vara med på bild för att sedan äta upp hela härligheten... så här står jag och poserar med en bit chokladtårta med grappamarinerade apelsinklyftor. Resultatet kan man se i februarinumret av Lantliv Mat & Vin.
Innan fotningen hann vi blanda degar nere i pensionatets kök. Efteråt tog vi hem degarna till Solhaga. Eric, David, jag och Ludwig rundriver lantbröden.
Jag citerar Jan Hedh igen: Ugnen är den bästa teven. Jag, Tove och Eric följer med spänning hur baguetterna reser sig.

2 reaktioner på ”Mellandagsfestligheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s