Ett hårt nyp i armen

Jag håller på att vakna upp ur drömmen om bageriet. Göteborgsposten landar på köksbordet med ett stort reportage om människor som lever sitt drömliv. Sånt brukade jag läsa med en suck av längtan efter något annat, och helt plötsligt är det jag själv som står där med en plåt emmer & valnöt över hela uppslaget. Inspirerande också att läsa om de andra två som också är med i reportaget, skrivet av Agneta Slonawski och med jättefina bilder av Nicklas Elmrin. Agneta som bor med sin familj på segelbåt och Jens som satsade på surfing. Jag hinner nästan inte läsa klart förrän telefonen ringer och en helt okänd jättegullig människa vill önska oss välkomna till Slöinge. Och tidigare i veckan skrev Hallands Nyheter en helsida om mig, med rubriken Stenugnsbagerskan i Slöinge. Jag nyper mig i armen. Det här händer verkligen.

Bageribygget har gått in i slutfasen nu och saker måste hända i rätt ordning för att vi ska kunna öppna så snart som möjligt. När barnen lagt sig i går gick jag och Ante ut i bageriet och strök alla träväggarna med första lagret beige linoljefärg. Jag tror att vi har hittat den perfekta kulören, så där ljus och odefinierbart gråbeige men ändå med lite karaktär. 2005-Y30R heter den. Det är högt tempo som gäller, för färgen måste hinna torka innan JB, Peter, Börje, Michael och Calle kommer efter helgerna för att dra rör, sätta dit kontakter och fixa taklisterna. Dags att byta om till målarkläderna, för som det står i GP är ju mitt motto att inte skjuta upp saker…. :)

Brödet på bilderna i GP och Hallands Nyheter är med emmer och valnöt:

400 g vetesurdeg
10 g jäst
650 g vatten
100 g emmer
1000 g vetemjöl
25 g havssalt
valnötter och grovt rågmjöl till utbakningen

Kör utan salt på låg växel i 10 minuter, sedan med salt på lite högre växel i 5 minuter. Låt degen vila i plastlåda i 90 minuter, stöt samman två gånger under tiden. Dela i fyra bitar på ca 550 g styck, rundriv och låt vila på bakbordet några minuter. Platta ut till en liten fyrkant, strö på en näve valnötter och forma till bröd som  får ligga i mjölade korgar. Verket uppåt eller neråt är en smaksak. För att få till en snygg tvådelad look sprayade jag lätt med vatten på den sida som ligger uppåt i korgen, och strödde över grovt rågmjöl.

Grädda i 250° i 10 minuter, sedan i 20–25 minuter på 225°. Spruta in vatten när du sätter in bröden och lufta ett par gånger under baktiden.

7 reaktioner på ”Ett hårt nyp i armen

 1. Lycka till! Verkligen!

  Goda bröd är ju inne. Så du borde kunna ha potential att lyckas.

  Emmer var nytt för mig. Vad är det?

  Hejhej från en bloggvän.

  /Martin
  martinbakar.se

 2. Kul! Ska bli jätteintressant att följa din resa. Tittar förbi i sommar, i samband med våra turer till Gudmundsgården. Stort lycka till och tack för all inspiration.
  Hälsar
  Magnus

 3. Jag såg dig också. Var i Gbg och köpte GP och där fyllde du ut flera sidor. Jätteroligt! Och uppmuntrande med folk som inte bara mesar på utan testar annat. Det är så synd att jag inte bor så nära dig att jag kan köpa bröd av dig varje dag. Kram!

 4. Tack snälla för alla fina ord, ni anar inte vad det betyder för mig! Särskilt när jag står där ute i bageriet och stressmålar för femte dagen i rad och det känns som om jag inte orkar lyfta en pensel mer i resten av mitt liv…

 5. Sara, Sara. Du orkar lite till! Se det som en förlossning, hela tiden vila mellan värkarna. Hela tiden lite närmare lyckoexplosionen. Lite till. En stund i taget. Målbilder och avslappning. Och sedan lite till. En värk till. Och en till. Snart, snart … Vad duktig du är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s