Frallor!

Första ”riktiga” veckan i bageriet går mot sitt slut och det har hänt så mycket roliga saker att jag får nöja mig med att räkna upp tre av dem:

  1. Vi har börjat leverera till Laxbutiken, där vi fyller bröddisken vid öppningstid onsdag–lördag.
  2. Vår hemsida har blivit färdig.
  3. Vi har redan stammisar som åker ända från Falkenberg och Halmstad. Alldeles nyss var lilla Ronja här för andra gången idag tillsammans med sin mamma. Hon hade bestämt sig för att lägga hela sin veckopeng på en brownie med tryffeltäcke.

Men brownies i all ära. Det finns en sak som människor här spontant har frågat efter ända sedan jag började prata om bageriet. FRALLOR! Vi gör frallor av alla våra degar och de tar snabbt slut. Vi räknar med ett frallmania av rang i morgon förmiddag, därför festar vi till det lite extra med en äkta franskbröddeg som är gjord på danskt vis med äggula i. Dessutom har vi franskbröd i läxa till nästa hantverksbagarträff med Jan Hedh, så det gäller att träna. Blir det succé gör vi nog om det varje till lördag, för det är otroligt kul att fläta.

Flätade bröd är för övrigt inte bara snygga, de har en funktion också. Genom flätningen bryter man upp glutenstrukturen, så att bröden får en härligt krispig yta när man rostar dem. Så himla fiffigt!

Franskbröd

30 g jäst (vi tog bara 10 g, eftersom degen ska kalljäsa över natten, då behöver man inte lika mycket)
500 g vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 g vetemjöl
20 g äggula (1 st)
10 g honung
25 g smör
20 g salt

Vi knådade allt utom saltet på 5 minuter låg hastighet, och 5 minuter hög hastighet. Med en vanlig hemma-degblandare bör man köra längre. Det är en ganska styv deg, och det krävs ordentlig knådning för att den verkligen ska bli elastisk.Degtemperaturen var 25°.

Sedan fick degen vila. 90 minuter i plastlåda med vikning efter 45 minuter.

För att göra flätor tog vi bitar på 100 g, rundrev och lät vila en stund. Sedan rullade vi ut dem till långa spolformade bitar och flätade så här:

Frallor vägde vi upp 80 g styck, sprutade vatten på med blomspruta och doppade i blå vallmofrön.
Nu jäser bröden och frallorna i rumstemperatur en stund för att jäsningen ska komma igång. Två timmar tror Gustav blir lagom. Sedan åker de in i kylen. Imorgon går de in i ugnen på 275° med ånga, sedan 240° i cirka 30–35 minuter för de stora bröden och frallorna cirka 9 minuter på 275°.

Resultatet får ni se imorgon klockan 8 när vi öppnar!

Riva småfranska kräver sin träning, man kör en i varje hand med cirkelrörelser mot bordet. Den längst till vänster är Gustavs. Den i mitten är min (gjord med vänsterhanden, bra höjd, men lite cellulitvarning på den). Den sista är gjord på massor av småkluttar som blev över och hade jag visat den för mäster Hedh hade det väl blivit en avhyvling. Bara att riva om!
Och om ni har närmare till Laxbutiken än till Solhaga går det bra att handla där också. Prova en skiva kallrökt lax på fyra frö-brödet!

 

 

15 reaktioner på ”Frallor!

  1. Hej!!
    Måste börja att gratulera till ditt fina bageri!!
    Har följt vägen fram till bageriet på din blogg.
    Undrar om du vill dela med dig av dina recept?
    Är intresserad av fyra frön, valnöt och linfrö och frukt och nöt.
    Lycka Till!!
    //Annika

  2. Måste börja med att gratulera till öppningen av bageriet! Har följt bloggen bara ett kort tag men älskar den och kollar varje dag efter nya inlägg. Nu till min fråga om receptet på franskbröd, sk honungen tillsättas i två omgångar efter som det är två olika vikter?
    Ha en skön helg! Inger

  3. Jag kan intyg att det råder ”frallmania” i Slöinge!!
    Jag gick in ca kl 12 i lördags och då fanns det inte ett spår av några frallor – alla var sålda!

  4. Frallorna var supergoda och jag och mina kollegor är mätta och nöjda. Det blir fler fredagsfikor med Solhagafrallor framöver!

  5. Hej Sara!

    Låter du degen jäsa efter du har kört den i maskinen eller rundriver du frallorna direkt?

    //Sam

    1. Hej Sam, bra att du frågar! Du ska låta degen vila i åtminstone 90 minuter, och vika ihop den efter 45 minuter.

  6. Hej!
    Måste de jäsa över natten? I kylen?
    Eller kan man jäsa några timmar för att sedan baka…

    Mvh Anna

  7. Hej
    Jag är sjukskriven för utbrändhet, och har börjat baka för hemmabehov, en kravlös mysig terapi, som smakar gott också :)

    Jag har dock problem med att få mina frallor så där riktigt spröda och frasiga på ytan. Dom är hårda på ytan när jag tar ut dom ur ugnen, men sedan mjuknar dom på gallret när dom svalnat (utan bakduk). Jag har testat olika penslingat, med vatten och med ägg, men med samma resultat. Jag är på jakt efter den perfekta ”buriksfrallan”, har ni några tips?
    Stort tack!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s