Semlor och sött pyssel

Oj oj oj. Vilken snurr, jag hinner varken andas, äta frukost eller blogga. Och framför allt inte ta hand om stackars Max & Myra som har varit sjuka i princip sedan bageriet öppnade. Den lilla lilla skärva av tid som finns kvar är till dem, därför har det inte blivit så mycket bloggande den senaste veckan.

I dag är det dessutom en speciell dag – vår allra första fettisdag här på Solhaga. Varken jag eller Gustav har den blekaste aning om hur många som vill äta semlor, men vi har laddat upp med himla många. Fort gick det också, eftersom den nya degdelaren kom med lastbil i går morse. Den delar stora bitar deg i precis lagom små bitar på 80 gram. Och tänk vad många frallor vi kommer att kunna göra nu när vi har den. Vårt frallmaina i lördags blev verkligen en succé, och nu på lördag blir det ännu fler sorter.

Men nu tillbaka till våra semlor, som enligt flera av våra kunder  är den absolut godaste de ätit i hela sitt liv. Här kommer den:

Semledeg
500 g  mjölk
1100 g vetemjöl
200 g socker
200 g smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma, stöt gärna hela kardemummakärnor i mortel

Blanda i degblandare tills degen blir elastisk. Den ska verkligen vara smidig och töjbar. Dela i bitar på 80 g, rulla dem riktigt runda och släta och låt dem jäsa till dubbel storlek. Gärna i ett lite varmt och fuktigt utrymme, till exempel avstängd ugn med ett par skålar hett vatten i botten. De får inte torka ut. När de känns lätta och på något sätt lite dallriga i konsistensen är det dags för ugnen. 240° i 4–6 minuter. Här får man verkligen se upp, de får hellre bli lite för ljusa. Torra och mörka semlor är verkligen inte roliga.

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g mandel, grovt mixad
lite riven bittermandel, lite sirap och en skvätt mjölk på slutet så att konsistensen blir lagom.

Skär av hatten, spritsa på fyllning, och glöm inte att vara generös med den vispade grädden. Och om du inte orkar baka själv är du välkommen till Ågatan 2 kl 7–18.

Med överblivna degkluttar kan man göra världens sötaste pyssel. Gun som bor lite längre ner på Ågatan var inne och lämnade den här semlemobilen häromdagen, det är några barn på Söderskolan i Heberg som har gjort den. Man bakar av de små bullarna, trär en bit sytråd genom locket och låter torka. Sedan klistrar man ihop med bomull och hänger upp i en ring av ståltråd. Så sött att man smälter!

4 reaktioner på ”Semlor och sött pyssel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s