Ödet gav oss äppelkubben

Ibland är det ödet som styr vilket veckans bröd det blir på Solhaga. En solig dag i oktober råkade ett par gårdfarihandlare (jag älskar detta ord) köra fel i Slöinge och hamna utanför vårt varuintag. Där jag omedelbart slog till på fyra lådor Aroma och Ingrid Marie från deras ekologiska odlingar i Blekinge. Resultatet blev ett mjukt och saftigt bröd som vi bakade i ram.

500 g vatten
750 g vetemjöl
175 g rågsurdeg
175 g rågsikt
25 g smör
10 g malen pomerans
10 g jäst
20 g salt
250 g äppen i stora bitar
solrosfrö till dekoration

Kärna ur äpplena och skär dem i halvstora bitar, behåll skalet. Blanda allt utom salt och äpplen på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 10 minuter. Tillsätt äpplena allra sist, blanda försiktigt in i degen så att de inte mosas sönder fullständigt.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Du kan slå upp dem på olika sätt. Du kan forma till limpor, spraya med vatten och doppa i solrosfrö, och sedan lägga i avlånga brödformar. Eller rundriva, doppa i frön, pensla sidorna med smält smör och sedan lägga dem intill varandra i en större ugnsform. Låt bröden jäsa klart, antingen i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 190° och baka i 45–60 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Var lite uppmärksam och använd termometer, särskilt om du bakar bröden liggande intill varandra – då kan det ta lite längre tid än om de ligger i formar.

För övrigt har det varit lite glest med inlägg här på bloggen, vi har nämligen haft höstlov – en hel vecka ledigt med Ante och barnen. Det behövdes. Vi tog ett varv runt Kattegatt, först till min mormor Hanna i Köpenhamn.

Vi var på Experimentarium, ett fantastiskt ställe som förmedlar kunskap om världen och fysiken på ett sätt som barnen aldrig tycktes tröttna på. Här är vi inne i något slags labyrint för kroppens alla sinnen.

Nästa stopp blev Århus och Den Gamle By. Ett helt fantastiskt museum i skala 1:1, med gamla hus, byggnader och miljöer både ute och inne. Det ser fint ut på bilderna, men vi kivades mest hela tiden. Barnen ville bara vidare till slutstationen – badhotellet The Reef i Frederikshavn.

Vi fick lite idéer till ombyggnaden på vinden. Hur kunde vi missa att planera in ett perukrum åt herrn i huset?

Medan vi var borta fortsatte Peter och JB att bygga på vinden. Max gamla skrubb håller på att förvandlas till ett riktigt rum.

Och i brevlådan låg senaste numret av branschtidningen Bread & Cakes, med ett jättefint reportage om Solhaga. Bilderna togs i somras, en av de absolut värsta dagarna jag kan minnas från den tiden. Det var högsäsong och Olofs Brödbakardag, jag hade stått på Berte Museum hela dagen och pratat surdegsbakning. De andra hade jobbat som dårar och ändå var allt slut strax efter lunch. Kylrummet krånglade, levaindegen hade blivit alldeles för sur och Gustav likaså. Medan allt höll på att gå åt fanders skulle jag visa hur brödbak i gammal stenugn gick till fast jag inte hade någon deg att baka av, samtidigt som vi blev fotade och intervjuade. Allt gick bra till slut, men när jag ser den där stora bilden på mig själv vill jag helst gå under jorden.

Hoppas verkligen att det blir bättre nästa gång. I måndags var jag hemma hos Ulla-Mi Nyhuus Wirén på Hallandsposten tillsammans med några andra matglada, och vad vi gjorde där får ni se i deras stora julbilaga den 9 december. En tjuvtitt:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s