Oliv & Rosmarin

Förra veckan smaksatte vi vår Solhaga levain med svarta oliver och rosmarin. Passar mycket bra till en mustig höstsoppa. Jag måste också passa på att svara på en klok läsarfråga från Tommy; Vad gör man med överbliven levain? Själv brukar jag skiva och frysa in, det är så gott att rosta. Du kan också smula det till världens godaste ströbröd att panera fisk i. Eller steka i olivolja och strö flingsalt på, så har du krutonger till höstsoppan. Göra bruschetta, eller använda som hamburgerbröd. Har ni fler tips, så dela med er!

600 g vatten
1200 g vetemjöl
420 g vetesurdeg
420 g levain (läs om hur du gör levain här)
35 g salt
150 g svarta oliver
10 g rosmarin

Knåda vatten, vetemjöl, vetesurdeg och levain i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Lägg i rosmarin och oliver allra sist på låg hastighet i ett par minuter så att det blandas in ordentligt.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till batarder, (i det här inlägget finns en film som visar hur man gör), spetsa till dem lite i ändarna och lägg på mjölad bricka eller duk med skarven uppåt. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden, där du vinklar kniven ca 45° mot brödet, alltså inte rakt uppifrån. Genom att snitta på snedden får du brödet att resa på sig uppåt i ugnen i stället för att flyta ut åt sidorna. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

För övrigt har vi börjat planera inför julen och gör listor över alla fina påsar och bakprylar som vi ska fylla butiken med. Vi har så långa listor att vi behöver fler hyllor, så i dag kom vår supersnickare Peter Persson förbi med specialgjorda hyllor till hörnet precis vid dörren. Nu gäller det att hitta den beigegröna linoljefärgen som står ”någonstans i en låda”, precis som 90 procent av våra andra ägodelar så här i renoveringstider.

Uppe på vinden fortsätter bygget, takkuporna är klara och isoleringen på plats. I veckan börjar arbetet med att sätta upp liggande träspont på väggarna. Just nu jobbar jag på att förtränga att även detta måste målas innan jul.

Ett bygge som däremot är klart är Gudmundsgårdens nya butik. Så fin den blev! Jag och Myra åkte dit igår för att hämta pålägg till Solhagamackorna, och blev glatt överraskade över att butiken nu har flyttat från den lilla längan vid infarten till ena änden av stallarna.

Ralf var på strålande humör och underhöll genom att klämma på den rosa gummigrisen som pep högt till Myras stora förtjusning.

En reaktion på ”Oliv & Rosmarin

  1. Blir sugen på att flytta till Halland igen. Där blir man som äldst i landet. Jag fattar varför. Gott liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s