Rostad råg

Det har varit lite tyst här senaste veckan, jag har varit helt sänkt av något slags influensaförkylning som fortfarande vägrar ge med sig. Jag är så glad att det finns så fantastiska människor ute i bageriet som fixar allt utan mig. Moa, till exempel, som fick hitta på förra veckans bröd på Solhaga – en riktig höjdare blev det. Att rosta mjölet innan man bakar är ett bra sätt att förhöja smaken på brödet. Det blev ett smakrikt och luftigt, med lite tuggmotstånd från vetekross.

Dag 1
Rosta 200 g fint rågmjöl i långpanna i ugnen, ca 200° tills det blir riktigt brunt. Tänk på att rosta lite mer än vad som behövs nästa dag, eftersom en del vatten försvinner i processen.
Mata vetesurdeg.

Blötläggning
180 g kallt vatten
180 g vetekross
Blanda om, plasta över och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Blötläggningen
500 g vatten
725 g vetemjöl
125 g fin råg, rostad
300 g vetesurdeg
10 g jäst
25 g salt

Blanda allt utom saltet i cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till limpor och lägg dem med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Lite bilder från livet innan bacillerna:

Sofia the Star kom förbi med vårkollektionen, på självaste kvinnodagen faktiskt. Det blev pyssel i butiken och viktigt prat om företagande och annat. Sofia och jag har känt varandra sedan högstadiet då vi gick i Brunnsbo Musikklasser, och drömde om att bli stjärnor. När Sofia fyllde 14 gjorde jag en hyllningstidning som handlade om Sofia the Star och hennes liv som firad artist. Sedan dess har namnet hängt med, och just denna kvinnodag 2012 firade vi startskottet för hennes nya företag. Nu är det på riktigt, med moms och bokföringsprogram på internet. På Solhaga säljer vi hennes förkläden och brödpåsar, men hon gör mycket annat också. Kolla på sofiathestar.se!

Och framåt kvällen blev det grabbigt värre, Krönleins Bryggeri kom på besök med sina säljare, som fick en överraskningskväll med brödbak, levainpizza och öl såklart. Fantastiskt trevligt och gott!

Oj, vad mycket uppmärksamhet! Förra veckan växte vi ur lådan med tidningsklipp. Lokalpressen skrev om det gastronomiska priset, nomineringen till byggnadsvårdsdiplom och utbildningen av Halmstad kommuns bakambassadörer.

Jag och Ante på Näringslivsdagen i Falkenberg, tillsammans med nästan 600 andra företagare. Bättre uppslutning och sammanhållning får man leta efter. Det var ett fullspäckat heldagsprogram med bland annat näringsminister Annie Lööf och årets talare Magnus Lindqvist som var riktigt bra. I veckan kom förresten nyheten att Falkenbergs kommun har klättrat på Nyföretagarbarometern från 101:e plats 2010 till 37:e plats 2011. Flytta hit, säger jag bara!

3 reaktioner på ”Rostad råg

  1. Härligt bröd!

    Jag har aldrig använt rostat rågmjöl förr och det blev riktigt gott. Dock tyckte jag att degen blev lite torr, så jag fick ha i lite mer vatten. Jag gissar att det kan bero på vilket mjöl man använder – vilket vetemjöl har du i dina recept?

    Jag blev nyfiken på levainpizzan. Skulle du kunna dela med dig av det receptet?

    1. Hej Henrik, roligt att du gillade receptet! Vi använder mjöl från Berte Qvarn, och eftersom det alltid är färskt suger det inte så mycket vatten. Det är svårt att skriva exakta recept, det är precis som du säger att det hänger på mjölet. Ska ta till mig önskemålet om levainpizzan, mycket möjligt att den dyker upp! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s