Provbak och prisregn

Nu är det inte långt kvar till premiären på projekt Slöingelimpan. Dagens provbak gav flera ledtrådar till hur jag ska fortsätta. Vi bakade av dem på olika sätt, bland annat tätt ihop stora träramar. Men det tar sin lilla tid, och jag upplever att de blir ojämnt bakade och får en degrand i botten. Allra bäst resultat fick vi på dem som bakades i form, med ett snett snitt på längden. Så får det bli. Receptet är inspirerat av baktraditioner härifrån Slöinge, men jag har tagit ett steg ytterligare tillbaka i tiden och använt mörk malt i stället för sirap och delvis ersatt jästen med surdeg. I dag tyckte jag att smaken var på gränsen till för syrlig, nästa gång ska jag testa att inte kalljäsa dem över natten, det borde bli perfekt.

Limpan provsmakades i sällskap med Margareta Bjäräng, en av de snälla människorna häromkring som bidragit med fakta och kunskap till mitt projekt. Hon ville inte vara med på bild, däremot fick jag titta in i det lilla torpet på hennes tomt och fota bakredskapen som hon och maken Lennart använt under många års bakande i stenugn på Eftra Stomgård.

Jag håller också på att forska lite om hur många bagerier det egentligen har funnits i Slöinge och har hittat fyra stycken. I går kom Eva och Göran förbi med en låda brev som stått i alla år på deras vind, i ett hus nära Slöingeskolan. Av breven kan man utläsa att Josefina Leandersson hade ett bageri där på 20-talet.

1921 kostade margarinet 3,20 kr kilot. Josefina fick 2 procents kassarabatt.

Och apropå brev fick jag ytterligare en överraskning när jag gick ut för att hämta dagens post. Det visade sig att Skåneländska Gastronomiska Akademien har tilldelat mig och Solhaga en utmärkelse på 5000 kronor samt ett diplom ”för att med utomordentlig professionalism, framåtanda och på kort tid, ha kombinerat utsökt produktionskvalitet med design och kreativ kommunikation”. Och så en inbjudan till högtidlig middag och prisutdelning i Malmö, jösses! Nu blir det till att rota fram den seriösa galastassen.

Och som inte detta vore nog fick jag veta i går att vi är nominerade till ett diplom för god byggnadsvård som Hallands Museiförening delar ut varje år. Det värmer verkligen, eftersom vi har jobbat så hårt i fyra år med att renovera i originalstil, både när det gäller metoder och utseende. Visst måste man kompromissa ibland för att få till en vardag som fungerar. Men man kan göra det på ett sätt som passar huset ändå, och som inte blir särskilt dyrt heller.

I vårt nya badrum till exempel, har vi valt en plastmatta från Getinge Mattcenter med tidlöst mönster (det gick helt enkelt inte att ha kakel i ett gammalt hus som rör på sig). I stället för en modern kommod med fanér som trillar av efter ett halvår tog vi ett skåp som vi köpte för 400 kr i antikaffär för några år sedan, lackade ovansidan med båtlack och satte ett handfat från Hafa ovanpå. Man ser lite bucklig ut i den antika spegeln, men det gör inget. Lamporna kommer från Nacka byggnadsvård. Piedestalen har vi köpt på Hebergs Auktioner.

Ja, det här var verkligen ett spretigt inlägg, men så är livet. Nu gäller det att behålla fötterna på jorden och fokus på uppgiften. I morgon ska jag åka till Göteborg och hålla föreläsning på en after work om den resa som startade för fyra år sedan då vi köpte Solhaga. Sedan ska Ante och jag bo på nya hotell Post och leva loppan hela natten lång. Eller så länge vi nu orkar.

 

8 reaktioner på ”Provbak och prisregn

  1. Grattis till utmärkelsen från Skåne! Det är det jag säger; här i Skåne har vi koll på vad som är toppen i matväg. ;-) Tjusig badrumskommod också, förresten. :-)

  2. Vad roligt! Stort grattis till utmärkelserna. Visst är det spännande med gamla brev och papper! Vi hittade en riktigt gammal anteckningsbok från början av 1900-talet i vårt bageri med handskrivna snirkliga recept på diverse sötebröd.

  3. Grattis, så kul. Detta är du värd som sliter så, med bak, föreläsningar, heminredning, ta hand om familjen m.m. Ha det så trevligt på postis. Snart kommer jag å fikar hos dig, sommaren är ju snart här.

  4. Tack för en utomordentligt spännande och berörande berättelse på after work – och för gott bröd. Hoppas ni hade ork att leva loppan länge. Visst kändes det lite udda att bo på hotell i en stad som varit ”hemstad” i många år?

  5. Grattis ! Vad spännade med utmärkelser som väl ger kraft till fler utmaningar.Slöingelimpan ser fantastisk ut. I sommar hälsar jag på fd. klasskamraten i Slöinge(årliga besöket) och då skall jag köpa lite bröd hos dig

  6. Grattis än en gång! Underbara Solhaga! Underbara blogg! *suck* ja, Underbara Sara och Ante som gjorde detta!

  7. Hej Sara!
    Surfade runt och hamnade som vanligt bland bröd. Bloggen fick mig att vilja veta hur det hela startade, så nu har jag arbetat mig igenom arkivet under en eftermiddag, och hittat en massa bröd som jag vill baka. Alltid härligt med ny inspiration. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s