Levain med rostad mandel

Ack nej, det blev ingen seger i Mack-SM för Moa. Men det gör inget, hon är bäst ändå. Vi tröstar oss med att helgens bröd på Solhaga är en riktig höjdare. Ett klassiskt franskt lantbröd utan jäst, som vi bakar med finaste ekologisk mandel. Fantastiskt gott med både ostar och fina charkuterier på.

Vi bakar det här brödet med levain, men om du tycker att det är krångligt går det bra att hoppa över steg 1 och eventuellt tillsätta lite jäst istället.

Steg 1: Levain
100 g vatten
30 g aktiv vetesurdeg, den ska vara riktigt bubblig och med skum på ytan
180 g vetemjöl special

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet i maskin. Lägg i en liten inoljad plastlåda, då kan du också se från sidan om det är någon aktivitet i degen. Låt den stå framme och jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 24° rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten.

Steg 2: degen

500 g vatten
900 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
250 g levain (kan uteslutas som sagt)
300 g rågsurdeg (är du osäker på jäskraften så lägg till lite jäst)
25 g salt
200 g rostad mandel

Rosta mandeln i långpanna på 200° i några minuter och låt den sedan svalna. Blanda allt utom salt och mandel i degblandare på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i mandel på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 140 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta en fyrkant och en liten mandel i mitten. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och här kommer lite bilder från händelser i veckan:

Barnen och jag blev fotade för ett av de stora månadsmagasinen. Vilket får ni veta i januari.

Fotografen Christel Lind regisserar Max med mjölsikten.

Det senaste halvåret har jag varit med i ett projekt på Falkenbergs Näringsliv, där olika företagsledare har träffats regelbundet i olika så kallade sucess-team. I går var det avslutning på Falkenbergs Museum med lite buffé och föreläsning om kommunikation av regissören Lena Frilund.

Jag måste säga att människorna i mitt team är helt fantastiska, och har betytt väldigt mycket för mig och min utveckling under det här halvåret. På bilden: Patrik, Ulrica, Cia (inte med i min grupp men också fantastisk), Gunilla och Henrik. Tusen tack också till dem som inte kom med på bilden: Vitaliya och Ulrika.

Det finns alltid en massa saker man som företagsledare inte kan eller vill vädra med sina anställda, familjen eller vännerna. Man är ganska ensam ibland, och då har det varit väldigt bra med den här väldigt strukturerade utvecklingen tillsammans med andra som är i samma position. Att få andras perspektiv och höra dem berätta om sina problem och dilemman har gett mig väldigt mycket. Vi ska fortsätta träffas även om projektet är slut och det är jag glad för.

Dessutom har det hela lett till flera konkreta affärer. Själv har jag bland annat handlat i Ulricas Boutique i Falkenberg, det måste vara en av landets absolut bästa butiker för underkläder. Jag var där i nästan två timmar häromsistens och kom hem som en ny människa. Inte bara för att Ulrica har så fina saker i butiken, utan också för att hon är en mästarinna på att få andra att tycka om sig själva i spegeln.

Och från Vitaliyas företag Anna + Ivan design har jag köpt in enkla och jättefina brödpåsar i linne. Perfekt att ge bort med ett gott bröd i.

En reaktion på ”Levain med rostad mandel

  1. ”En rolig tjejkväll med BH-skola”, det vore något det! Sedan rejält med linneinslagna bröön, champagne och hårblekningsfärgningshjälp!
    Jag längtar efter ett Grease-säng-häng, papiljotter och morningrocker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s