Snitta med rätt vinkel

När man ska snitta bröd finns det några saker att tänka på. En vass kniv för det första. Sedan är det viktigt att man inte tvekar, utan snittar med en lugn, ganska snabb och bestämd rörelse. Annars kan kniven fastna och snittet blir lite trasigt i kanterna. Det är mycket lättare att snitta i ett kallt bröd, därför är det tacksamt om du kalljäser dem eller ställer in dem i kylen en stund innan du ska baka av.

Hur du vinklar kniven har också betydelse. Den fina kammen på det här brödet bildas genom att man vinklar kniven 45°, i stället för att snitta rakt uppifrån. Det gör att brödet liksom öppnar sig och får höjd i stället för att dela sig och falla åt sidorna.

Brödet på bilden skapades under helgkursen på Solhaga i oktober, av Marie Baaz, Caroline Heimdahl och Stina Ryttberg.

Enkelt surdegsbröd med råg och fullkornsdinkel

500 g vatten
500 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
100 g fullkornsdinkel
120 g vetesurdeg
15 g honung
10 g jäst

Knåda allt utom salt i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med fullkornsdinkel.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Och i dag håller vi tummarna stenhårt för vår bagerichef Moa Gustafsson, som tävlar med Solhagas viltmacka i Mack-SM i Stockholm. Här är en bild från genrepet i förrgår, då hon tränade på att göra sina 20 mackor på max 45 minuter. Vi hejar på dig nu Moa!

5 reaktioner på ”Snitta med rätt vinkel

 1. Sara! Jag måste fråga någon som gör detta nästan varje dag – vad snittar du med och har du några fler allmänna tips om detta? Jag ser dyra snittknivar på nätet men vissa anser att det går lika bra med ett vanligt rakblad som man trär genom en pinne. Har du några erfarenheter av detta?

  Sen undrar jag hur man ska räkna (på en höft) när man kalljäser. Om det står att degen ska jäsa en timma i rumstemperatur, översätter man det till två timmar i kyl? Tre? Fyra? O.s.v.

  Stort tack för en fantastisk och generös blogg, jag har precis börjat följa den och det tänker jag fortsätta med :)

  Mvh Sara

  1. Hej Sara, vad glad jag blir att du gillar bloggen! Jag snittar med proffsknivar, vi har dem även till salu i butiken. Två olika sorters knivar får du för 100 kr + porto hos oss, kontakta mig om du vill att jag skickar.

   När du kalljäser ska du räkna med ganska lång tid i kylen. Låt bröden jäsa igång i rumstemperatur, sedan i kylen kanske 10-12 timmar. Du får prova dig fram vad som funkar i din kyl, och dra ner på jästen om det jäser över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s