I morse direktsändes monteringen av semlorna i Radio P4 Halland, lyssna här! Jag lyckades inte riktigt bädda in ljudet, men sändningen härifrån börjar efter nyheterna 7.30. Reporter Anders Josefsson var här och vi pratade om semlans historia, och lite allmänna tips på hur man får till en riktigt bra vetebulle. Receptet på Solhagas semla hittar ni här, där finns dessutom en film som visar hur man klipper och monterar den. Lycka till!
Ordet semla kommer från latinets simila, som betyder vetemjöl. Det var alltså en bulle som man bakade på det allra finaste mjölet, förr i tiden var det ju vanligare att man bakade på råg och ofta var mjölet av ganska dålig kvalitet. Från början var semla namnet på själva bullen. På 1700-talet åt man den kokad i mjölk. Ordet hetvägg kommer förresten från tyskans heisse Wecken, som betyder heta kilar.
Under de sju veckorna fram till påsk då man skulle fasta var det endast tillåtet att äta klippt fisk med vatten. Men på tisdagen fick man festa loss, och man tror att detta under årens lopp kan ha lett till en utveckling av smaskigheten – från enkel vetebulle till lyxig kaloribomb med både mandelmassa och grädde.
Nu måste jag sticka iväg och köra den dagliga leveransen till Laxbutiken i Heberg och diMare delikatesser i Halmstad. Och sedan ska jag till Drottning Blankas gymnasium i Falkenberg och föreläsa om entreprenörskap. Vi ses snart igen.
Idyllisk morgon med snötäcke. Myra och Max fick åka snowracer till skolan.
Min blonda ljuva idyll …
Klippt fisk med vatten i 7 långa veckor..inte undra på att semlan blev en sådan kaloribomb, en riktig återställare! Nu kan vi snart äta semlor året runt, fast godast är de ändå just nu!