Sophiamöllans grahamsbröd

sophiamollan_4582

Nu har jag börjat jobba på allvar igen efter semestern, och det blev en riktig rivstart. I lördags fick vi först besök av ett helt gäng på matresa i Falkenberg Strandbads regi. Man kan alltså komma och bo på hotellet, åka runt till oss producenter på studiebesök, och sedan laga mat med hotellets kockar av de råvaror man fick med hem. Rekommenderas!

Sedan höll jag höstens första bakkurs här på Solhaga, så roligt att vara igång igen! Jag hade tretton entusiastiska kursdeltagare, och som alltid på kursen berättade jag om hur man hittar på egna recept genom att helt enkelt improvisera fram ett bröd. Till detta speciella tillfälle hade jag sparat ett mjöl som jag fick i somras, av Jessica i Viken, som jag stötte ihop med på Fredriksdals Trädgårdars brödtävling för över ett år sedan.

Mjölet kommer från Sophiamöllan i Viken, en fin gammal kvarn som byggdes 1838. Numera drivs kvarnen av ideella krafter via en stiftelse, och vilket fint mjöl de maler! Jag fick en påse graham och en påse rågmjöl, och här är resultatet av ett improviserat bröd där jag blandade grahamsmjölet med Berte Qvarns ekologiska vete. Det är alltid kul att använda ett mjöl som man inte är van vid, det går liksom inte att köra på med de vanliga recepten eller knådningstiderna. Man får gå mer på känsla än rutin, och det är precis det som jag försöker lära ut på kurserna.

Sophiamöllans grahamsbröd

600 g vatten
300 g vetesurdeg
800 g ekologiskt vete från Berte Qvarn
200 g graham från Sophiamöllan
25 g salt

Jag körde i blandaren på långsam hastighet i 8 minuter, sedan snabbare i 3 minuter, det räckte för att få en fin glutenutveckling. Degen fick vila i en plastlåda i 90 minuter. Jag vek ihop den, och sedan fick den vila tills kursen var klar, alltså ytterligare 90 minuter. Jag delade den i två delar, formade försiktigt till limpor utan att trycka ur luften. Jag lade dem med en lös skarv neråt i korg, mjölad med vetemjöl. Degen kändes bra jäst, så jag satte in den i kylen direkt. Det kan dock ta betydligt längre tid under normala hemmaförhållanden, i bageriet var det nämligen mellan 25 och 30 grader varmt, och det gör väldigt stor skillnad – särskilt när man bakar utan jäst.

Sätt ugnen på 275°C. Vänd upp bröden med skarven uppåt och sätt in dem på en baksten eller varm plåt, spruta in vatten och sänk till 225°. Baka i cirka 30 minuter eller till fin färg och skorpa.

sophiamollan2_4585

Sophiamöllans grahamsmjöl är betydligt grövre än det som jag brukar köpa från Berte Qvarn. Det var nästan mer som sandkorn, vilket gav både fin struktur och smak åt inkråmet. Tusen tack, Jessica!

anita

Och när kursen precis var över kom Anita, som bor här i Slöinge, på fikabesök med sitt tjejgäng som hållit ihop ända sedan gymnasiet. Nu var de samlade i Slöinge för en helg med passionen som tema, och jag fick berätta om hur det är att jobba med sin passion. Jag hade inte så mycket röst kvar efter att ha pratat oavbrutet i flera timmar, men vi hade det riktigt mysigt runt bakbordet ändå.

tapet

Och apropå mysigt…. idag har Berny från Lundströms måleri varit här och satt upp tapeter från Lim & Handtryck i det så kallade Rosenrummet inne på Solhaga. Det har kommit att heta så, på grund av att lampan som hänger där är dekorerad med små rosa porslinsrosor. Nu blir det rosor överallt, för det här ska bli mitt rum. Vad jag ska göra där vet jag inte riktigt. Jag tänker nog inte ta med mig jobbet dit. Kanske bloggen bara. Eller också ska jag bara köpa en divan, en ask praliner och stänga in mig med vevgrammofonen. Fortsättning följer.

4 reaktioner på ”Sophiamöllans grahamsbröd

 1. Hej Sara! Jag gillar din blogg skarpt!

  Jag är 15 år och har under det senaste året börjat bakat alltmer och tycker det är jättekul! I somras bakade jag med surdeg men sedan åkte vi bort och jag var tvungen att slänga den. Jag har försökt göra ny med ”banan-flugorna” förstör den. Har du något bra tips på hur jag kan skapa om den?

  Mvh
  Frida

  1. Hej Frida, vad roligt att du bakar efter min blogg! :) Om surdegen bubblar upp är det inget fel på den, bananflugorna är på sätt och vis ett gott tecken. De gillar surdeg. Om du vill slippa dem kan du jäsa upp surdegen i ett slutet kärl, med rengjorda kanter så att det inte finns något de kan mumsa på. Annars kan du starta en ny surdeg, jag brukar rekommendera http://www.paindemartin.se, där finns massor av tips om hur man startar och underhåller en surdeg. Lycka till!

 2. Jag läste om den där matresan och blev så sugen! Jag var på bloggträff i Ystad och gjorde en sådan matresa där. Hur bra som helst. Men våra matproducenter här omkring är så klart tusen gånger bättre, det har jag erfarenhet av. :-)

  Jag tycker inte du ska glömma glaset bubbel när du stänger in dig ;-)

  Kram kram

  1. Tack snälla Malin för att du påminner mig om bubblet! :) Hoppas att ni har det fantastiskt på er resa med Ludvig. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s