Knut på Olofs Brödbakardag

sara_deg

Sommaren passerar i en rasande fart, och jag hinner inte riktigt med att blogga. Men jag måste ändå säga att den här högsäsongen ändå går att hantera riktigt bra tack vare de tio fantastiska människor som jobbar långa och varma dagar i bageriet.

Idag var jag med på Berte Museums årliga brödbakardag för fjärde året i rad. Den 29 juli är det nämligen Olof-dagen, och det finns ett gammalt talesätt som lyder när Erik ger ax ger Olof kaka. Det betyder att om höstrågen hade gått ax lagom till Erik den IX dödsdag den 18 maj så skulle man kunna baka bröd av mjölet just denna dag, den 29 juli.

Trots att det var så fint väder kom det massor av folk. På morgonen blandade jag till en enkel baguettedeg som jag tog med för att visa hur man kan forma bröd på olika sätt.

Den här degen gör man på en poolish – den smarta fördegen för alla som tycker att det är för jobbigt att pyssla med surdegar.

Dag 1 – Poolish, ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten. Vill du att den ska bli klar snabbare är det bara att lägga i lite extra jäst.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
15 g jäst
20–25 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 60 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 60 minuter.

Den här degen kan man göra massor av roligt med – från stora bröd till baguetter och kuvertbröd. Ett bra tips är att baka samma recept om och om igen tills känslan sitter där. Exakt hur lång tid ett bröd ska jäsa, eller hur en deg ska kännas är svårt att säga. Det lär man sig med tiden.

Några jättesöta barn blev helt fascinerade av att det går att göra bröd som en knut, se här så duktiga de var:

Flera utställare var med sedan tidigare år; Berte Qvarn, Limabacka Kvarn och Ulvanstorps tunnbröd. Bland de nya fanns Skogsgård i Getinge, som har både ekologisk djurhållning och odling av spannmål.

skogsgard_1497

Anders från Skogsgård berättar för Ante om experimentodlingen av höstvetet Jakoby borst. Förhoppningsvis kan vi baka bröd på det någon gång nästa år.

vete_1513

Jakoby borst är det vackraste vetet, tycker Anna och Anders på Skogsgård.

svenno_1501

Här har vi svenno, en äldre vetesort som vi bakar Solhagas halländska lantbröd på. Detta vete har fått sitt namn efter veteförädlingens fader i Sverige, Sven-Otto Berg.

Anders tyckte att jag skulle komma ut till Skogsgård och fota vetet på de böljande fältet i stället, och det tänker jag verkligen göra så snart jag får tillfälle.

3 reaktioner på ”Knut på Olofs Brödbakardag

  1. Hej Sara

    Vilken underbart inlägg och det verkar som dagen var super roligt. Inspirationen och den bästa tips för mig var att hitta EN bröd recept som man tycker om och baka den väldigt ofta för att lära känna alla steg i bröd bakat.

    Den andra var hur roligt det är att forma bröd och själv tycker jag otroligt mycket om små kuvertbröd i olika form. Jag är helt ny till hembakat bröd.

    Alla höstvetet såg underbara ut och blir säkerligen fantastiskt god bröd till slutat.

    Ha det så fint

    Andrew

  2. Hej Sara!

    Kollar ofta in på din fantastiska hemsida – den absolut BÄSTA!!!
    Undrar Hur mycket surdeg det ska vara i ‘Knuten’

    Tack för alla fina recept!

    Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s