Kransekage fra mor

Nytt år, och det är mycket roligt som ska hända. Till att börja med ska det bli alldeles makalöst roligt att fylla 40 den 12 januari. Igår köpte jag två lådor bubbel, punsch, konjak och diverse annat inför helgens festligheter – och fick visa legitimation. Ingen anledning till panik vad gäller åldrandet med andra ord.

kransekage_3354

Firandet smygstarade redan i söndags då mamma bjöd på sin traditionella trettondagsmiddag. Hon hade bakat en kransekage till mig, lika god som snygg. För oss danskättlingar är det här bakverket en självklar del av jul- och nyårsfirandet. Så nu har jag önskat mig kransekageformar och en mandelkvarn till födelsedagen…

Här är mammas recept.

Kakmassa
4 dl sötmandel
15 bittermandlar (låter mycket, men så ska det vara)
3 dl socker
3 äggvitor
ganska mycket florsocker till utbakningen

Glasyr
Florsocker, citronsaft och lite äggvita

Skålla och skala mandeln. Mal den sedan i en mandelkvarn. Blanda med lätt vispade äggvitor och socker i en gryta. Rosta massan över svag värme i 5–10 minuter tills den stelnar så mycket att den kan formas. Låt massan svalna.

Ta upp massan, rulla den i florsocker i längder. Den första längden ska vara 16 cm och bilda den minsta ringen i tornet. Nästa längd blir 18 cm, nästa 20, 22, 24, och så vidare. Forma till ringar på plåtar med bakplåtspapper och kläm till så att de får en toppig form.

Baka i 200°C i cirka 8–10 minuter till gyllene färg. Var noga med att inte baka för länge, kakorna ska vara sega inuti. Spritsa glasyr på ringarna när de har svalnat enligt det klassiska mönstret på bilden. Låt torka och bygg sedan upp till ett torn. Dekorera med danska flaggor.

Sjävklart kan du göra ringarna lika stora om du vill och servera som kakor. En annan variant är att göra dem som stavar och doppa ändarna i choklad.

Och sen då, vad ska hända det här året egentligen? Väldigt mycket säkert, men här är mina tre viktigaste saker:

kransekage_3349

1. Familjen och vännerna. Jag vill ta igen all den tid som jag har lagt på arbete istället för att träffa dem som är viktigast. Prioritera på ett annat sätt, åka iväg på middagar 15 mil bort även om jag ska upp klockan fyra dagen efter. Här har vi mamma Bodil med kransekagen, kusin Eva, svägerska Alexandra, Evas make Peder, syster Susanna, kusinbarn Lena, bror Kaspar, faster Maria, svåger Göran, systerdotter Laura, kusin Hans och sist men inte minst min Ante.

sara_bageri_9430

2. Bageriet. 2014 ska jag jobba i mitt eget bageri (fast inte mer än heltid). Det senaste året har jag haft duktiga anställda som har bakat det mesta medan jag har varit på kontoret, nätverksträffar, årsmöten, iväg och veckohandlat, föreläst, hållit en massa kurser och så vidare. Nu får det lugna ner sig med allt det där ett tag, för nu vill jag baka. Det var ju faktiskt därför jag startade bageri.

bottenplattan_3334

3. Nybygge. 2014 blir året då vi bygger ut och bygger klart här på Solhaga. Det nya huset blir förhoppningsvis klart redan till sommaren, vi har lagt grunden till en ny trädgård och ni kommer att få följa alltihop här på bloggen såklart. Det finns även ett hemligt projekt som ska ta form under det här året. Mer om det när tiden är mogen.

Önskar er alla ett fantastiskt gott nytt år!

2 reaktioner på ”Kransekage fra mor

  1. Verkligen inte dåligt att få visa leg på systemet. Har fått göra det en gång jag också, men med en syrlig kommentar från gubben bakom mig i kön. Vem är han att lägga sig i säger jag ;-).

    Fylla år är bland det bästa jag vet, för jag älskar paket! Ja, älskar bubbel också som man kan dricka utan dåligt samvete på sin födelsedag vilket veckodag det än är. Ja, med måtta så klart…

    Tack för inbjudan på FB, men får tyvärr tacka nej. Men ta ett glas bubbel för mig också så är du gullig!

    Hoppas du får en hejdundrande födelsedag, så ses vi när vi ses! Planerar fortfarande för bloggträff i april och skulle gärna vilja ha en liten workshop i ditt bageri då. Hur många kan du ta in? Tänkte man kunde dela upp det i två och andra hälften kunde ha en kaffe-workshop hos Daniel. Hur lång tid ska jag planera för bageriet? Tusen frågor men mycket väldigt löst ännu. Väntar fortfarande på datum då Prostens ska ha öppet i april. Hoppas då verkligen att du kan något av dem!!!

    Kram kram

  2. Stort GRATTIS på din 40-års dag och lyckat till framöver med ditt bageri! Måste säga att dina semlor är de godaste jag ätit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s