Lördagsfranska

franskbrod

Idag är det lördag, och det betyder att det är den vanliga frallans dag i Slöinge. Ingen surdeg, ingen hård skorpa, bara mjuka vallmobeströdda frallor i lite mer traditionell mjuk stil. Själv gillar jag dem skarpt, och det är många invånare i vår lilla by som kommer speciellt för dessa frallors skull på lördag morgon. Jag funderar på om vi kanske borde ha dem fler gånger i veckan, men till att börja med har vi utökat vårt lördagsfranskasortiment med en fläta i form.

Jag är uppväxt med en liknande från Ehlers bageri i Göteborg. I mitt barndomshem serverades den till frukost varje dag – rostad med smör och ljunghonung från Tjörn. Man fick bara en skiva per person. Så förra lördagen när vi bakade den här formfranskan första gången åt jag upp en halv limpa själv. Och nej, jag överdriver inte. Så gott var det nämligen, med massor av smör på.

Franskbröd

30 g jäst
500 g vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 g vetemjöl
20 g äggula (1 st)
10 g honung
25 g smör
20 g salt

Knåda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8-10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara riktigt elastisk.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt vila i 120 minuter, vik samman en gång under tiden.

Dela i lagom bitar. Vi gör våra frallor 90 g styck, rundriver, sprayar med vatten och doppar sedan i vallmofrön. Frallorna läggs sedan på plåt och får stå i kyl över natten. Sedan tar vi fram dem tidigt på morgonen och jäser upp dem till bristningsgränsen i jässkåpet innan de bakas av i cirka 10 minuter på 250°C.  Spruta in vatten precis när du sätter in frallorna.

OBS! Ett tips för bra jäsning av frallor är att fixa ett eget jässkåp. Sätt på ugnen en liten stund, bara så att den blir 30°C varm. Sätt in plåten med frallorna och en skål kokhett vatten i botten. Det skapar fina förutsättningar för jäsning samtidigt som ytan på frallorna hålls fuktig.

Fläta kan man göra på ett par olika sätt, här är våra varianter. Just här flätar vi med fyra längder, och för att få ett bröd som väger 800 gram behöver man alltså ha fyra stycken längder à 200 gram.

Formflätorna bakas av med en ingångsvärme på 250°C, som sedan sänks till 225°C. Vi bakar i 20 minuter i formen, sedan tar vi ut bröden och lägger dem på plåt och bakar i ytterligare ungefär 10 minuter så att hela brödet får gyllenbrun färg och tunn skorpa.

Annars har det varit en fin vecka. Massor av snö och svinkallt både ute och inne i huset.

skogsgard_1044

Anders Carlsson från Skogsgård i Getinge tittade förbi med årets skörd av Svenno, ni vet det där äldre vetet som vi bakade vårt halländska lantbröd på.

skogsgard_mjol_3532

Vetet är krav-odlat på Skogsgård och malt på Limabacka kvarn i Väröbacka. Vi fick både siktat vetemjöl, fullkornsvete, mannagryn och pannkaksmjöl (så kallat eftervete som inte har lika bra bakegenskaper men som passar fint i exempelvis pannkakor). Finns nu att köpa i Solhagas butik. Snart ska vi provbaka också, extra roligt eftersom proteinhalten i år nådde upp till hela 14 procent.

gardochtorp_1066

Nya numret av Gård & Torp landade i brevlådan. Med reportage hemma hos oss på Solhaga skrivet av Pernilla Fredholm och fotat av Anna Danielsson.

gardochtorp_1070

Det är konstigt att se sitt eget hem på bild. Allting ser så fint ut. Bor vi verkligen där?

19 reaktioner på ”Lördagsfranska

 1. Åh så gott med franskbröd som faktiskt smakar något! Gillade videon också, har länge letat efter ett bra klipp med fläta nummer två. Det blir så snyggt när brödet får lite höjd. En fråga: när du säger att ni lägger in bröden i kylen är det då ett måste eller kan man lika gärna jäsa upp bröden direkt? Antar att det ger extra bra smak osv. men kan inte tänka mig att det har någon större betydelse för själva jäsningen…

  1. Hej Emma! Nej, inte behöver man kalljäsa, utan det går lika bra att jäsa upp bröden direkt! Bröd som man jäser direkt får ofta lite bättre volym, medan de som kalljäser utvecklar mer smak. Lycka till med flätningen! :)

 2. Hej Sara…jag njuter när jag ser allt ert goda bröd…och jag försöker bli riktigt bra på Surdegsbak! Bara älskar det….idag blev det Bullar på Surdeg :)

  Köpte Gård & Torp…ni bor ljuvligt! Och vilket arbete ni lagt ner :)

  Lev väl…Gizze

  1. Hej Gizze, härligt att du följer oss och kämpar på med baket! :) Du vet väl att Gustav snart startar bageri i Karlstad? Artisan Bread på Kasernhöjden, det blir fina grejer!

 3. Hej! Låter väldigt gott, har försökt göra något liknande hemma. Undrar bara vad äggulan har för roll i degen och vilken skillnad det skulle bli på brödet utan äggula?

  1. Hej Björn! Äggula binder fettet i smöret. Det är så man kan få in oändliga mängder smör i en briochedeg, den innehåller även mycket ägg. Men just franskbröd går säkert bra att baka utan ägg, det är bara att prova!

 4. Hej Sara!

  Vilken fin och inspirerande blogg! Jag har en något annorlunda fråga: kan man använda bageriugnar till ”annat”, t.ex. rosta nötter eller muelsi i?

  hälsningar
  en nyfiken Susanne

  1. Tack Susanne! Visst kan man det, vi använder stenugnen till allt! Har både rostat nötter och müsli i den. Dock får man använda galler ibland på stenhällen för att det man bakar inte ska bli för varmt.

  1. Hej Lisa! Det går bra att frysa frallorna färdigbakta, men även när de är färdigformade och ojästa. Då håller jäskraften ungefär en vecka i frys. Ta då fram och jäs upp dem fuktigt och varmt, i en lätt uppvärmd men avstängd ugn, med en skål hett vatten i botten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s