Levain med blåbär & rostade linfrön

blabarlinfro

Den här veckan blev det ett levainbröd helt utan jäst, med blåbär och rostade linfrön. Ett färgstarkt bröd med bra syra som passar fint till goda salta ostar. Och apropå ostar – så är det sista helgen vi kör till di Mare Delikatesser i Halmstad. Vi har haft ett fint samarbete i över tre år nu, men precis som jag skrev om i gårdagens inlägg om Gustav, så har allting ett slut. Eller en fortsättning beroende på hur man ser det, för när man frångår sina vanliga rutiner blir det plats för nya samarbeten. Att köra hela vägen till Halmstad varje dag med ganska små volymer sliter i onödan på både oss och miljön, så det är med varm hand som vi lämnar över till Feldts bröd & konfekt. All lycka till med det, säger vi och tackar Stefan på di Mare för de här åren.

Dag 1
Mata vetesurdeg.

Dag 2 – Levain
160 g vatten
50 g vetesurdeg
290 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 2 eller 3 – Bortgörning
400 g vatten
480 g vetemjöl eko
220 g fint rågmjöl
500 g levain
10 g honung
16 g salt
10 g jäst (kan uteslutas om du är säker på att det är bra tryck i din levain)
60 g rostade linfrön
120 g blåbär

Rosta linfröna i en torr stekpanna. Knåda allt utom salt, linfrö och blåbär i cirka 10 minuter i degblandare. OBS! Om bären är frysta måste du kompensera med varmare degvätska (ca 30-35°) för att degen inte ska bli för kall. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till. Tillsätt linfrö och blåbär sist på låg hastighet i ett par minuter.

blabarsdeg_3942

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Den har verkligen en helt underbart ljuslila färg!

blabarsdeg_3944

Forma sedan till avlånga bröd. Lägg med skarven uppåt i duk eller med annat stöd så att bröden inte blir för platta under jäsningen. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter.

kulresa_sloingerundan_3956

För övrigt har jag bara sommar i huvudet just nu, allt måste förberedas i god tid med personal och en massa andra viktiga saker. Den senaste tiden har jag jobbat dubbelt, med både bageriet och sommarens trycksaker. Men nu är de klara, både Slöingerundan och Kulinarisk Resa genom Halland.

astad_3906

I tisdags var det årsmöte med hela föreningen Kulinarisk Resa genom Halland, som numera består av 53 mat- och upplevelseföretag från Kungsbacka ner till Laholm. Vi började med ett studiebesök på Ästad Gård som har gett sig på en imponerande satsning på vinodling.

klas_3912

Klas visar hur alla 15 000 vinstockarna ska klippas och böjas. Vilket jobb!

vineri_3919

Inne i vineriet, framför druvpressen. Jonathan berättar. Det blir ett fruktigt vitt vin med medelhög syranivå på en druva som heter Solaris (en korsning av Muscat Ottonel, Riesling och Pinot Gris). I år beräknas den första riktiga skörden bli till vin.

jeanette_ostroo_3933

Och sedan bar det av till Öströö fårfarm, som drivs av Jeanette och hennes familj. Om ni känner igen henne kan det vara för att detta ljuvliga ställe blev bäst i Halland i Sveriges Skönaste Gårdar i TV4 förra året. I butiken kan man handla delikatesser från gården.

farfarm_3935

Och går man en trappa upp finns det massor av hantverk. Hur fint som helst! Hit tänker jag åka igen när bokskogarna runtomkring slår ut.

bygget_3873

Och bygget går så snabbt att jag knappt hinner med att dokumentera. Så här såg det ut tidigare i veckan. Tänk er faluröd fasad med vita fönster och svarta dörrar. Gammalt tegel på taket och fina växter runtomkring. Det är inte så långt kvar till dess!

4 reaktioner på ”Levain med blåbär & rostade linfrön

  1. It looks very interesting, I haven’t bake bread with bilberry or whatever name it has in English:P.

      1. Thank you, Anna, I didn´t know that! I actually have both bilberries and blueberries in my garden. In Swedish we call them ”Amerikanska blåbär” (American Blueberries).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s