Hur man snurrar en bulle

kardemummabulle1

Den här veckan har vi vinkat farväl till Gustav Fagerman, som lämnar oss efter mer än tre års makalöst fint samarbete. Ni som följt mig ett tag här på bloggen vet ju att min seriösa bagarkarriär tog sin början på en treårig kurs i stenugnsbakning för Jan Hedh. Och visst var det festligt att träffa en sådan mäktig bagarprofil och lära sig ett och annat. Men det allra bästa med kursen var att jag träffade Gustav där, för det är egentligen han som har lärt mig i princip allt.

klassen_hantverksbagarna_5785

Dock vågade jag inte prata med honom alls vid första kurstillfället i april 2010, eftersom han verkade så himla duktig och jag bara var en nervös liten amatör, utklädd i bagarmössa och randigt förkläde (längst till vänster på bilden, Gustav gömmer sig på bakre raden bredvid Jan Hedh). Men så delade vi bil på vägen upp till Lyckans Stenugnsbageri i Hunnebostrand några månader senare, och under den resan fick jag berättat om vilka drömmar och planer jag hade för Solhaga. Han hakade på och tillsammans finslipade vi på drömmen in i minsta detalj ända tills den blev verklighet i februari 2011.

sara_gustav_3279

Sedan dess har vi slitit sida vid sida, här håller vi på med provbak precis i slutfasen av bygget 2011. Jag blandar surdeg och Gustav kommer gåendes med något gult (vad kan det vara?). Det har varit både ups and downs, men fantastiskt lärorikt och roligt under resans gång. Men som med allt roligt och fint måste det också finnas ett slut. Gustav har ju lämnat oss en gång förut, (i det här inlägget) men den här gången är det på riktigt. Han ska nämligen starta sitt eget Artisan Bread på Kasernhöjden i Karlstad, och hur det går kan ni läsa om på hans blogg.

gustav_feeder_3786

En av Gustavs bästa egenskaper är att han tycker om att proppa sin omgivning full med godsaker hela tiden. Han blir helt enkelt sjukt nöjd när andra äter. Här har vi avskedsfikat, en tarte med jocondbotten indränkt i rom, en fyllning med vanilj och vit choklad, och så hallonmousse på det. Det är bara att gratulera Karlstad helt enkelt.

En av de första sakerna jag fick lära mig av Gustav var hur man snurrar en kardemummabulle. Receptet på bullen hittar ni här. Sedan kommer vi till själva snurrandet:

)

bulle_perfekt_3654

Det är viktigt att den sista biten remsa hamnar precis mitt över och under bullen. Då jäser den uppåt och håller ihop på detta vis.

bulle_operfekt_3654

Om det blir obalans i bullen kan den nämligen välta. Inte perfekt.

bullbak_1112

På sommaren gäller det att få upp snurren ordentligt. Då kan raden av remsor kännas oändlig.

gustav_sara_3832

Men belöningen kommer tids nog när man jobbar hårt, det vet vi nu. Och det är ingen tvekan om att Artisan Bread i Karlstad också blir en dundersuccé. Hejdå Gustav, vi kommer att sakna dig!

4 reaktioner på ”Hur man snurrar en bulle

 1. Hej Sara!
  Hälsa till Gustav och önska honom lycka till! Jag har haft den stora glädjen att lära mig både surdegsbakning och viennoiserie på hans kurser hos er. Ett sånt proffs, det kan bara bli succé i Karlstad.
  Hälsningar Charlotta

 2. Måste bara säga rent ut att Jag Älskar Din Blogg! Blir så inspirerad och glad! Jag är så tacksam för alla fantastiska recept du bjuder på och har många favoriter som familjen, grannar, vänner och arbetskamrater uppskattar stort!
  Tack! Kikki

 3. Hej Sara,
  Du skriver att du har gått en treårig kurs i stenugnsbakning för Jan Hedh. Hur många timmar i veckan var kursen? Tack för allt som du delar med dig av på din blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s