Dinkelbrist

hallandsktlantbrod

Det är tyvärr så att all dinkel är slut i hela Sverige. Berte Qvarn ringde i veckan och sa att nu fanns det bara några få säckar kvar, och dem hade de lagt undan åt oss. Det blir ingen ny förrän efter nästa skörd. Så vad gör man? För det första har vi fått ändra receptet på det halländska lantbrödet. Och den här versionen är väl så god.

Halländskt lantbröd utan dinkel
500 g vatten
125 g vetesurdeg
10 g jäst
675 g ekologiskt vetemjöl
75 g grahamsmjöl
75 g grovt rågmjöl

Blanda allt utom saltet i cirka 10 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar om cirka 700 gram. Rundriv och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med ett grövre mjöl, vi använder grovt rågmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta en trekant och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

bygget_Trappa_4107

Det händer massor just nu både inne och ute. Nu har vi trappa upp till vinden på nya huset, och bakom ligger pärlsponten som ska bli tak.

lojtnantshjarta_4102

Och ute har det börjat blomma. Här har vi löjtnantshjärtat.

kaukasisk_4106

Kaukasisk förgätmigej. Helt bedårande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s