Brännöbröd

brannobrod_4801

Det är sommar, och nu märks det på Solhaga att typ alla har semester. Kö ut genom dörren och massor av fikagäster i trädgården. Jag älskar den här tiden, även om jag ibland kan bli liiiite avundsjuk på alla fina ledighetsbilder på facebook och instagram (där ni för övrigt kan följa mig under namnet solhagasara och bageriet på solhagastenugnsbageri).

hovas_4764

Men det finns faktiskt en stor fördel med att aldrig ha semester på sommaren. Man blir bra på att maxa ut de få dagar eller minuter som man får över. Nu i helgen åkte vi till Brännö för att titta på vår fina vän Tove Wiréen (även känd som Hurskorset på denna blogg) i farsen Sköna skjut i skärgården som spelas på Brännö varv, och hälsa på hos Anders & Pia-Cally som har hus där sedan några år tillbaka.

anders_sara_4786

Och vad hittade jag i köket om inte detta praktexemplar till hushållsassistent som tillhört Anders mamma.

electrolux_4780

Bara sladden är ju så fruktansvärt fin!

brannorecept_4790

Och jag som var ledig fick helt plötsligt lust att baka. Sådär som det var förr, innan bageriet. Så här kommer mitt improviserade semesterbröd.

Steg 1 – poolish
Jag började på morgonen med att titta i skafferiet och kolla vad som fanns. Jag hittade grahamsmjöl och pyttelite vetemjöl, så det blev ungefär så här:
2 dl ekologiskt grahamsmjöl
1 dl vetemjöl, eller mer till lagom konsistens
2 dl kallt vatten
en pytteliten klump jäst som egentligen var för gammal, det hade läckt ut olja från soltorkade tomater på den men det gjorde inget

Degen fick stå framme medan vi drog iväg med båten för att köpa skaldjur till kvällen, mjöl, glass och annat viktigt. När vi kom hem för att laga lunch var poolishen klar, och jag kunde fortsätta med

Steg 2 – bortgörning
4 dl poolish
6 dl vatten, kallt
en bit jäst, stor som en vindruva men mindre om det är väldigt varmt ute
18 dl vetemjöl (1080 g)
4 tsk salt (24 g)

degen_4788

Jag blandade allt utom saltet i degblandaren tills degen kändes ganska klar, då hällde jag i saltet och körde lite till. Den här gamla raringen har bara en hastighet men den är mycket bättre på att knåda än den moderna variant jag har hemma. Nu när det är supervarmt ute behöver man inte köra degarna helt jämna och klara, de fortsätter ändå att utvecklas under viltiden och man vill inte att det hela ska gå för fort.

deg_4791

 

Visst går det fint att jäsa i bunken, bara man tar upp degen först, oljar bunken med lite rapsolja och sedan lägger tillbaka degen igen. Då fastnar den inte i kanterna när man ska ha upp den på bordet. Jag ställde in degen direkt i kylen medan vi åkte till Galterö och badade i några timmar, ändå var den superjäst när vi kom tillbaka.

Jag började med att sätta ugnen på högsta värme med en plåt inne, hällde sedan ut degen på mjölad skärbräda, gjorde tre stycken långa baguetter, det är ungefär vad som ryms på en plåt. Resten gjorde jag sex småbröd av, och dessutom blev det två klumpar som jag kavlade ut till knäckebröd. Allt som jag bakade lade jag på bakplåtspapper, så att det blev enkelt att dra över alltihop på den förvärmda plåten (Anders fick hjälpa till och hålla i plåten medan jag drog pappret med bröden på plats). Jag sänkte värmen lite efter en stund, och bakade tills bröden kändes färdiga.

brannobrod_4795

Färdigdukat!

teatersupe_4803

Lättsam teatersupé med kräftor, räkor, bröd och hemgjord aioli efter föreställningen med Eric, Tove, Anders, Konrad, Pia-Cally och Ante.

frukostfrallor_4807

Men innan vi satte oss till bords hann jag röra ihop en ny poolish… och sätta en ny deg som jag ställde in i kylen och bakade av direkt morgonen därpå till alla som hade lätt huvudvärk.

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Brännöbröd

 1. Hej Sara!

  Ni ser verkligen ut att ha det mysigt på Brännö! Och detta bröd ska jag minsann testa!

  Var så kul att få se en skymt av dig i hettan där i bageriet…
  Ni har verkligen byggt upp en njutbar plats….
  2 ggr fika blev det ju, och vi hann med en hel del på våra två veckor på Skrea…Älskar Halland!

  Ha det gott! / Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s