Det här är egentligen en trevlig blogg om bakning och mitt lilla bageri på landet. Men det är fyra dagar kvar till ett val där mycket står på spel. Med förslagen om höjd arbetsgivaravgift för unga och höjd restaurangmoms hängande över mig och hela min bransch vill jag ge er en bild direkt från min verklighet, bakom den romantiska faluröda fasaden.
Det är idag exakt fyra år sedan grävskoporna kom för att lägga ner en väldigt tjock elkabel med 80 ampere rakt in i det här fallfärdiga uthuset. Ante och jag hade sålt vår bostadsrätt i Göteborg, maxbelånat huset och bestämt oss för att satsa ungefär 2 miljoner kronor på att bygga upp ett företag i en bransch som var helt ny för oss, på vårt sommarställe Solhaga i en halländsk by där vi inte kände en enda av de knappt tusen invånarna. Folk tyckte inte att vi var riktigt kloka. Vad hette stället sa du, Slöinge? Det hör man ju bara på namnet att det aldrig kan gå.
Men det gick. Omsättningen för Solhaga Stenugnsbageri AB blev 2,4 Mkr första året, 3,4 året därpå, sedan 3,8 och nu i år beräknas vi hamna runt 5 Mkr. Vi har gått med en liten vinst från första året, fått en massa publicitet, vunnit priser och kommit med i White Guide café som bästa café i Halland. Vi sysselsätter 7 personer fördelat på 6 heltidstjänster året runt, och ytterligare 6 under sommarmånaderna. Hur lyckades ni med det, frågar folk. Jag hoppar över allt det här med hårt arbete och går direkt på siffror och politik istället.
Det finns nämligen två viktiga förutsättningar för att det kunde lyckas.
Halverad arbetsgivaravgift för unga. Sedan starten 2011 har 19 unga vuxna jobbat på Solhaga. För flera av dem var det här deras första riktiga jobb. Med avtalsenlig lön, semesterersättning och sjuklön (villkor som de flesta av oss egenföretagare bara kan drömma om). Denna subvention har sparat oss cirka 450 000 kr och gjort att jag helt enkelt har vågat anställa fler än vad jag annars skulle ha gjort. Det sägs att reformen inte har gett några nya jobb, att den är dyr och har kostat 1,5 miljoner per nytt riktigt jobb. Jag kan bara inte se hur detta stämmer, när varje nytt ungdomsjobb på Solhaga kostade 24 000 kr.
Sänkt restaurangmoms från 25% till 12%. När momsen sänktes satsade vi på att bygga ut serveringen. Förutom att det bidrog till fler gäster och höjd omsättning gav detta en besparing på nästan 480 000 kr. Sommartid sysselsätter serveringsdelen två extra heltidstjänster, det är alltså nya jobb som har tillkommit.
Utan skattesänkningarna hade vi i inte kunnat anställa så många som vi har gjort. Vi hade heller inte haft någon vinst alls under de här åren, kanske hade företaget till och med gått back.
Så vad har vi då gjort med den dryga miljon kronor som skattesänkningarna har gett oss? Ja, inte har vi stoppat den ”i egen ficka”. I princip har varenda krona gått till att anställa fler, köpa ny utrustning och ännu bättre råvaror. Under våra fyra år har vi köpt mjöl och andra råvaror för 3,4 Mkr. Bagerimaskiner och annan utrustning för 2 Mkr. Vi har sysselsatt sammanlagt 26 olika människor, betalat löner och sociala avgifter på över 5 Mkr. Anlitat hantverkare för att bygga ett nytt hus med frysrum, omklädningsrum, handikapptoalett, kontor och lager för 1,2 Mkr.
Tänk er Solhaga som ett snurrande kugghjul som sitter ihop med andra. Vi har Berte Qvarn, Gudmundsgården, Mostorps Gård, Slöinge Kafferosteri, Ugglarps Grönt och de andra kollegorna i matklustret Susedalen. För att inte tala om Slöinge Lantmän, Slöinge Trä, Laxbutiken, Falkenberg Strandbad, Bräddes snickeri och ett stort antal andra som vi utbyter varor och tjänster med.
Maskineriet i lilla Slöinge snurrar på. Människor här upplever framtidstro när de ser att vi tillsammans har vänt den negativa trend som den här byn led av för bara några år sedan. På några år har vi blivit ett besöksmål dit turister kommer från hela landet. Vi har ett blomstrande föreningsliv och en vårdcentral som får vara kvar. Och när hjulen i Slöinge snurrar får det positiva verkningar även för Falkenbergs kommun, för Halland, för andra delar av landet. Här skapas det jobb och skatteintäkter så det bara visslar om det.
Men nu är jag lite orolig faktiskt. Det här är vad som händer nästa år om skattehöjningarna går igenom.
Höjd arbetsgivaravgift för ungdomar. Ökad kostnad: 180 000 kr.
Jag kommer förmodligen inte att anställa unga i lika stor utsträckning, utan satsa på personal som redan har erfarenhet. De två ungdomar som annars skulle fått jobb i min servering får istället gå arbetslösa i 90 dagar innan de eventuellt får en plats i Stefan Löfvéns ogenomtänkta AMS-reform.
Höjd restaurangmoms. Ökad kostnad: 120 000 kr. Alla som någon gång drivit en servering vet att det kräver mycket personal. Dessutom vet man aldrig hur många gäster som dyker upp. I somras hade vi tur med vädret, men en regnig dag på Solhaga kommer ingen. Då står vi där med höga kostnader och låga intäkter. Det är helt orimligt att en verksamhet inom livsmedel som är extra kostsam och riskabel att driva ska beläggas med extra hög skatt. Godnatt, matlandet Sverige. En del säger att den slopade momsen bara blev vinst till restaurangägarna, och inte blev det billigare att äta ute minsann. Jag tror att det bidrog till en något rimligare tillvaro för alla dem som sliter helger och kvällar för andras nöje och trevnad.
Summan av kardemumman blir alltså att de ökade kostnaderna kommer att äta upp större delen av vinsten i Solhaga Stenugnsbageri AB nästa år. 300 000 kan tyckas som en struntsumma, men det får konsekvenser för hur jag kan driva företaget vidare.
Så varför delar jag allt det här med er när det bara verkar handla om mig själv och några ynka hundra tusen hit och dit? Jo, för att jag också bryr mig om helheten, där Solhaga bara är ett exempel bland många. Jag gillar inte heller ökade klyftor och en offentlig sektor som går på knäna. Jag är för sjuka och arbetslösas rätt till vettig ersättning. Men det är inte så enkelt som att vi bara kan höja skatterna och ge pengar till de fattiga. När jag måste höja priser, skära ner på personal och inköp – då är mitt hjul inte det enda som tappar fart. Och då rasar de där skatteintäkterna som är förutsättningen för hela välfärdsbygget.
De 300 000 kronorna från Solhaga Stenugnsbageri kan nästa år bli en del av ett rödgrönt ”handlingsutrymme” på 40 miljarder kronor. Det är fortfarande oklart hur pengarna ska användas. För mig duger det inte att säga att vi ska utreda och titta på hur vi löser det efter valet. Inte när de samtidigt stryper möjligheterna för oss som ska generera intäkterna. Stefan Löfvén, varför vill du försämra mina förutsättningar att ge unga riktiga jobb när just detta är så viktigt för dig?
Om jag fick behålla pengarna skulle jag till exempel kunna ge sju ungdomar sommarjobb i två månader. Eller en ung människa jobb i ett helt år. Jag har ett företag till som jag skulle vilja starta också, men om jag inte kan frigöra kapital blir det inte av.
Jag önskar att fler människor, både politiker och väljare, kunde vara tryggare med att medel som inte går till skatt kan användas väl så effektivt om de får vara kvar i företagarnas händer. Jag lovar att min vinst nästa år inte ska gå till ostron och champagne, serverad av RUT. Nej, det enda som korkas upp här är ett helrör Klorin att skura golvbrunnarna med när mitt 12-timmars arbetspass i bageriet är över och det har blivit dags för lite bokföring. Skål, och tack för att ni läste.
Sara Wennerström
VD och bagare på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge
Foto: Magnus Carlsson, för tidningen Gourmet 2012.
Bra där Sara!
JAg blir alltid lika inspirerad!
Skål och hoppas folket röstar rätt! / Gizze
Heja! Bra skrivet!
Kram kram
Lysande skrivet Sara! Mycket tänkvärt exempel från verkligheten!
Heja dig!
Hur kan vi få det RÖD-GRÖNA gänget att läsa och fatta? Är det som Stenmark sa en gång: Det går inte förklara för nån´som int´begriper? Lycka till för oss ANDRA på söndag.
Klockrent! Mycket bra sammanfattning av vad som gäller!
Vackert Sara. Det gör riktigt ont i hjärtat att läsa detta. Eldsjälar som , med rätt förutsättninar, vågar göra något som detta. Jag förstår att ni inte jobbar 40h/v.
Som icke troende har jag aldig bett så mycket som nu sista vecka, bett det svenska folket vakna och inse vad som kommer hända om man försöker göra en vänster sväng.
Eller som investerar tänker, ta ut pengarna ut landet sverige..hmm.
http://thesovereigninvestor.com/economic-collapse-2/swedish-general-election-could-destroy-progress/
Jag blir glad åt att höra en röst som är så inspirerande o hoppas innerligt att Er o andras företagande får förutsättningar att vara den inspiration som så VÄL behövs i DAG o FRAMGENT:)
Jag upplever det ”kuggghjulet” varje år och har sett hur mycket som växer runt dig och de eldsjälar du nämner i din blogg. Det är fantastiskt och jag berättar stolt om hur det nya mat Falkenberg växer för många långt utanför
Halland.
Jag stödjer dig 100%
”Det sägs att reformen inte har gett några nya jobb, att den är dyr och har kostat 1,5 miljoner per nytt riktigt jobb. Jag kan bara inte se hur detta stämmer, när varje nytt ungdomsjobb på Solhaga kostade 24 000 kr.”
Det beror på att på varje NYTT jobb så går det många befintliga jobb. Alla som innan jobbade på mc donalds, max etc har liksom också fått sänkta skatter och avgifter. Det går helt enkelt få NYA jobb med reformen.
Fast det stämmer inte, Annica. Arbetsgivaravgiften har aldrig någonsin brutits ner på enskild branschnivå, så att komma med påståenden hur den påverkat en enskild bransch är lögn och påhitt.
Den täcker alla näringar och är förvisso trubbig, men har defacto gett över 10 000 jobb.
Dock är den ur branschperspektiv inte lika intressant.
Nu verkar ju alla partier överens om att man måste hitta någon form av ekonomisk satsning mot specifikt unga och där finns det massor av bra förslag; göra den smalare men vassare mot en mindre grupp eller specifikt styra den mot småföretag.
Alternativt hitta på låtsasjobb i offentlig sektor som aldrig blir varaktiga.
Alla tre tål att tänkas över.
Beträffande det som är branschspecifikt finns momsen och den har på många sätt varit en framgång. Den kostar 5,4 miljarder vid 0 jobb. Då har man bara ”köpt” rättvisa villkor.
Nu har det ju skapats en massa jobb och då är reformkostnaden nere på 2,9 miljarder sen staten tagit hem arbetsgivaravgifter, inkomstskatter och liknande.
Det är 400 000 per jobb.
Dyrt?
Ja, om jobben gått till akademiker – men med tanke på att det är en instegsbransch för invandrare och unga med dålig utbildning så är det prisvärt.
Långtidsarbetslösa kan ofta kosta över miljonen per år bara i statliga åtgärder. Blir dessa dessutom kriminella, missbrukare eller båda delar så mångdubblas den kostnaden.
Så, ja – finansiellt är momsen en jättebra reform.
Arbetsgivaravgiften tycker jag man ska disktutera fram en långsiktig lösning som håller över tid. Unga har alltid haft det lite för svårt att komma in.
Tänk på miljön!
Vi tänker på miljön, Mikael! Det är därför vi köper och säljer i första hand på en lokal marknad, och använder ekologiska råvaror i så stor utsträckning vi kan.
Tack för era kommentarer, och Annica för din förklaring av den där siffran som jag aldrig har förstått var den egentligen kommer ifrån.
Det är klassiskt i debatten att ta upp de stora hamburgerkedjorna som ett negativt exempel. Men tänk på att de flesta som driver restaurang är små arbetsgivare, som arbetar under förhållanden som skulle få vilken fackförening som helst att fullständigt gå i taket. Det är de och deras anställda som drabbas. Kanske kan lösningen vara att sänka arbetsgivaravgiften endast för småföretagen, där företagets ekonomi är så tydligt kopplat till en hög personlig risk för den som driver det.
Du Sara – är fantastisk. Du har sådan otrolig koll och kan dessutom förmedla den, förutom att du verkar vara en fantastisk entrepenör. Mycket imponerad! Hoppas du kan få fortsätta verka under vettiga förutsättningar. Varma hälsningar Lasse
Tyvärr är det ju så Sara att vänstern älskar att nvända stora företag som bovar för att visa hur illa saker och ting är. Snabbmatskedjor när det kommer till matmomsen, riskkapitalbolag när det kommer till vård och skola, rika överklass när det kommer till RUT. De vet att det funkar att spela på svenska avundsjukan, sen att större delen av företagen inom restaurang o ruttjänster är småföretagare som inte tar ut några miljoner utan får sina företag att gå runt och producera skattepengar är en helt annan sak.
Tex så har 68% av de som nyttjar rut max 30.000 i månadslön, men när man lyssnar på Jonas så kan man tro att 100% har över 50.000 i månadslön.
Men Stefan o co är ju säkra på att de ungdomarna som har jobb idag inte kommer bli av med sina jobb, och de företagen som anställer ungdomar idag kommer fortsätta i samma utsträckning, utöver det så ska de skyffla in 20-30.000 i vården för att snygga till siffrorna lite till.
Sen är ju ungdomarna utan gymnasieutbildning arbetslösa i högre grad än de med gymnasieutbildning, så då tar vi o tvingar dem att gå klart gymnasiet, vilket gör dem mindre skoltrötta och får jobb direkt. Men vänta nu, alla har idag rätt till gymnasiet.. Kostnadsfritt.. Underligt..
Nej, det är så många saker som jag inte förstår mig på när det kommer till rörans tankegångar, men jag blir inte rädd för min egen okunskap, utan mer rädd för de som inte kan lägga ihop 1+1 själva utan bara lyssnar på Jonas o co :(
Vi får hoppas på att alliansen gör en ordentlig valspurt så vi får ha kvar alla små cafeer etc runt om i landet. Restaurangbranschen (för ungdomar) och numera även RUT (till stor del för utrikesfödda kvinnor som har problem med språket etc) är ju även 2 rätt stora inkörsportar till arbetsmarknaden.
Jo men det är väldigt många ungdomar som jobbar på MacDonalds och har alltid varit. Det är ju ingenting som säger att små företag kan få subventionerad arbetskraft med att stora snabbmatskedjor ska kunna öka sina vinster med många, många miljoner är inte vettig arbetsmarknadspolitik. Den kanske finns andra branscher som behöver subventioner?
Hej! Ligger en hel del i vad du säger om de stora jättarna. Tror heller det finns någon absolut logik i varken skattesystem eller momssatser, men du kan särkert förstå varför många inom restaurang blir provocerade av att mat som serveras ska beläggas med högre skatt än samma mat otillagad;-)
Och att ta bort den lägre restaurangmomsen för att inte de stora bolagen ska få något känns lika drastiskt som att ta bort hela kulturmomsen för att inte skaparna av Kanal 5:s Paradise Hotel ska få någon lättnad.
Men det är kanske som du säger att man borde köra med en momssats för alla verksamheter.
Hej Sara!
Vad fantastiskt bra skrivet av Dig! Jag håller tummarna för Dig och fantastiska Solhaga samt för alla övriga företagare i landet, stora som små, och för att Alliansen får sitta kvar. Sverige behöver fler modiga och driftiga personer som Du!
Bra skrivet Sara. Fram för ett jobbande Sverige med driftiga människor, istället för ett land som bygger på bidrag helt utan möjlighet till social utveckling, kreativitet och idérikedom!!
Ska ta mig en tur och fika hos dig tror jag…:)
Hej Sara
Håller fullständig med och hoppas verkligen att folk som väljer på söndag gör rätt val. Som du skriver är ditt företag ett litet kugghjul i sammanhanget men om alla små kärvar blir det bara fel. Jag bävar något inför söndagen och dessvärre får jag bara rösta kommunalt, ha inte svensk medborgarskap. Men till nästa val ha jag det….
Önskar dig hur det än blir även i framtiden allt bästa.
Hälsningar Lasse
Fantastiskt bra skrivet Sara! Jag hoppas verkligen ni får möjlighet att utveckla ert företag även i framtiden! Heja dig/er och Solhaga!!
/Martin
Sällsynt bra skrivet !
Blir verkligen bekymrad över det ev kommande styret.Känns inte bra med en(S)tatsminister som bara har gymnasiekompetens, och en avbruten universitetsutbildning.I klass med arbetsförmedlingens generaldirektör som har 2-årig Fordonstekninsk utbildning.
Fantastiskt fint arbete du/nu gör Sara och ännu mer fantastisk beskrivning av vad som krävs för att gör ett sådant projekt möjligt. Jag håller starkt med om att alla verksamheter som bygger på enskilda eller få personer hårda arbete och som också genererar vettiga arbetstillfällen borde ses så som du så väl beskriver. Du måste skicka denna text till Socdem, V, MP med flera. Jag hör docK absolut till dem som hoppas starkt på ett regeringsskifte på söndag., hoppar nu själv av yrket som lärare efter att i flera år ha sett en grym utveckling i skolans värld. De barn som behöver stöd får det inte alls. Lärarna har knappt tid att andas, än mindre rektorerna.: De äldre blundar och uttalar klart och tydligt i lärarrrummen att de väntar på pension. De yngre säger: jag stannar max 5 år i yrket. (tar 7 år att bli något lite bra på saken sägs det). Ingen säger något utåt: då tar försäldrarna barnen ur skolan. Sjukvården på knäna, äldreomsorgen, inga hyresrätter… Bostadsrätter till dem som har råd (vilket ger dem i sin tur mycket l ä g r e hyror än de med mindre inkomst som bor i hyresrätt – intressanta samband) som man sedan säljer och tjänar pengar på. Jag kan inte för mitt liv se att samhället går mot rätt håll med den regering vi har nu. Om vi vill fortsätta slå oss för bröstet och kalla oss ett föregångsland när det gäller likvärdighet, rättvisa, och frihet för fler än de som har mycket, så behöver vi ändra kurs radikalt. Nu bryts alla skyddsnät ner. Bara de som kan själva, klarar sig. I skolan, i samhället i övrigt. Några av de unga får jobb i ditt bageri, det är ju mycket, mycket bra. Och säkert också mycket trevlig och fortbildande av rang. Men de är troligen redan på banan, eller haft turen att stöta på just dig. De som tappat, för att vi urholkat, de väljer troligen mycket sämre vägar. Jag har arbetat just i den sfären och sett konsekvenserna av dagens realpolitik. Du är en av de som klarar sig själv på ett fantastiskt sätt. Med hårt slit, det tvekar jag inte en sekund på. Härligt för dig att det går så bra, du är så väl värd detta och jag hoppas VERKLIGEN att lagstiftning och reglering av företag alltid kommer att stödja små verksamehters behov av säkerhet och utvecklingsmöjligheter. Stor kram Sara. Ursäkta om jag svävar ut, behövde vara gubben i lådan här kände jag. Skicka in ditt brev till DN, GP, förresten och be om politisk respons, såhär ngra dagar innan valet! Spännande – mycket bra diskussionsunderlag<3 / Annika
Obligatorisk läsning i debatten om skolans resurser, oavsett om man arbetar i en socialistisk eller alliansledd kommun:
http://m.gp.se/nyheter/debatt/1.2487811-svartmalning-i-valdebatten-forsvagar-var-demokrati
(tack Sara för ett upplyst inlägg från verkligheten)
Tack för en välskriven berättelse från verkligheten! Ni imponerar även här!
Fantastisk historia! Sedan är det ju så att sänkt arbetsgivaravgift och moms, RUT etc inte innebär att staten BETALAR något. Det är fortfarande en nettointäkt för staten, bara att man tar in lite mindre i skatt än normalt. Utgångspunkten att en skattesänkning är något staten GER till medborgarna bygger ju på att alla företags och individers intäkter egentligen tillhör staten. För övrigt betalar jag gärna skatt, välfärdsfrågorna är angelägna! Men att döda verkliga arbeten kommer att minska de totala skatteintäkterna, även om en del tycker att det blir mer rättvist. Men vem lever av rättvisare procentsatser, det är väl kronor man kan köpa mat och bostäder för??
Bra jobbat och tack för att du delade din historia
Världens socialkontor saknar finansiering. Då får det gå ut över näringslivet.
De rika har ju råd med det.
Hej Herr Zedong! Näringslivet och de rika är inte samma sak.
Hej!
Du säger att ni ”använder ekologiska råvaror i så stor utsträckning vi kan”. Jag kan förstå om man av praktiska skäl inte VILL köpa allting eko, men om man vill, så borde man väll kunna, och därför använder ni väl snarare ekologiska varor ”i den utsträckning ni vill”? Jag vet flera bagerier som är KRAV-certifierade, och alltså använder enbart ekologiska produkter. Vad är det annars som gör att de kan använda mer ekologiska varor än ni?
Hej Christian, visst är det som du säger! Alla gör sin prioritering. Min är att i första hand köpa av de lokala företagen för att gynna lokal marknad och undvika långa transporter för miljöns skull, och då finns det inte alltid ekologiska alternativ. Men i stort sett allt mjöl hos oss är ekologiskt. Jag har inte så stor inblick i hur det funkar hos andra bagerier, jag antar att de lägger upp sin budget på ett annat sätt.
Att byta till ekologiskt rakt över skulle drastiskt minska mina möjligheter att satsa på saker som också är viktiga för mig. Jag prioriterar att anställa fler, och med bra villkor. Vi har till exempel friskvård i form av massage en gång i månaden, den här hösten blir det två utbildningar och gratis yoga. Så har jag valt att fördela mina resurser, och hoppas inte att någon dömer mig för det.
Bra skrivet! Hoppas på det bästa…
Fantastiskt bra inlägg Sara!
Du har verkligen ordets gåva och jag delar dina synpunkter till 100%.
Tack för att du finns1
Mvh
Ingemar
Fantastiskt skrivet Sara!
Du har mitt FULLA stöd och sympatier i dina åsikter kring detta!
Hoppas verkligen att valet går din/vår väg!
All lycka till er i framtiden!
K
jag håller inte med dig. Jag anser inte att vi i en öppen marknad ska särbehandla restaurangbranschen. I så fall får vi sänka momsen för fler branscher. Vad jag däremot kan hålla med dig om är att Löfven inte tänkt igenom handlingsutrymmet ordentligt.
Förstår vad du menar, men om vi inte ska särbehandla restaurangbranschen så blir det väl mest rättvist med 12 procent moms, som på alla andra livsmedel? Alternativet är som du säger att slopa alla olika momssatser och köra med en jämn moms rakt över, lika för alla.
Platt moms och skatt måste förr eller senare införas. Det är inte hållbart att särskilja branscher och syssla med punktskatteinsatser för att sminka över grisen.
Tänk vilken enklare administration för samtliga företagare om moms och skatt alltid var 25%, oavsett.
Och ett steg högre, vad mycket mer effektivt arbetet på skatteverket och flera andra myndhighetsorganisationer skulle bli. Förhoppningsvis sker det snart!
Tills dess de gula Liberalerna är en maktfaktor i svensk politik måste Moderaterna och deras partikamrater få fortsätta styra. Det finns ingen logik eller rättvisa i att ersätta skattehöjningar med bidrag.
Fortsätt satsa! Att starta det första företaget är det största steget, sedan gäller det att prioriera bland idéerna för nästa projekt! Lycka till!
Hej Sara! Wow så bra skrivet! Är också småföretagare o har unga anställda. Vårt företag inom mjölkbranschen skapar jobb åt 7 st andra såsom repratörer, chafförer, rådgivare, elektriker, snickare m. m. Jag tycker det är synd att man inte pratar om matförsörjningen i debatterna! Vill vi ha svensk mat med alla dess mervärden eller ska vi importera billig ” skräp” mat??
Ni är grymma!
Jag är glad för att mina skattepengar går till dig. Jag är mindre glad av att min sjuka släkting får betala det.
De är sorgligt Sigge man behöver se längre än sin egen näsa :)
Publicerad 27 maj 2014
I gårdagens Folkbladet skrev Anna Kinberg Batra och Nicklas Sandström (M) att ”Alliansen tar ansvar för sjukvården”, men frågan är: Gör ni (eller har ni gjort) det?
Era ”satsningar” har alltså i bästa fall gett 6000-7000 jobb till en kostnad för statskassan på 15,4 miljarder kronor. 18000 underskötersketjänster skulle kostat staten 6,5 miljarder … De pengar Alliansen pumpat in i snabbmatsbranschen skulle alltså räcka till minst 35000 vårdanställda!
Jag tror att det finns en koppling mellan Sveriges skatter och att det under lång tid varit så få mindre företag inom restaurang och livsmedel. Jämför med frankrike, där du hittar 5 slaktare, 5 bagerier, 5 charkuterier, 10 små restauranger etc. i en stad med 15 000 invånare. I sverige finns det kanske 1-2 av varje, knappt det.
De enda som faktiskt har råd med en rödgrön politik är de stora dominanta internationella företagen.
Hej Sara!
Fantastiskt bra skrivet! Jag tänkte mest kolla om jag får dela inlägget? Är med i årets säsong av Hela Sverige Bakar och sitter bland annat i kommunfullmäktige för Moderaterna i Växjö. Tycker detta är ett riktigt bra exempel på att bakning och politik är en fantastisk kombination :)
Skitbra skrivet, hoppas dom som påstår nått anant fattar hur det verklgien ligger till att detta som Alliansen införde faktiskt ahr genererat nya jobb..
Krisen inom sjukvården fortsätter att ta sig skrämmande uttryck. En granskning som tidningen Sjukhusläkaren gjort visar att bristen på vårdplatser lett till flera dödsfall och allvarliga vårdskador.
Av de lex Maria-ärenden som avslutades 2013 spelade bristen på vårdplatser en avgörande roll i sammanlagt 26 fall. 17 personer dog, och ytterligare nio fick allvarliga vårdskador. Det visar en granskning som tidningen Sjukhusläkaren gjort.
Enligt Ekot, som tagit del av materialet, handlar ett av fallen om en man som – trots allvarlig kärlkramp – får sin operation uppskjuten två gånger på grund av platsbrist. Han dör av komplikationer, en dag innan ingreppet.
Barnet föddes livlöst
Ett annat fall är en kvinna som höggravid kommer till akuten med allvarlig lunginflammation. Eftersom intensivavdelningen är full läggs hon på vanlig vårdavdelning och undersökningen dröjer. När hon senare senare på kvällen kommer till hemsjukhuset föds barnet livlöst.
– Jag är inte förvånad över de här siffrorna, de indikerar att man tvingas skriva ut sjuka patienter till avdelningar som inte kan hantera de här patientgrupperna som är för sjuka för att vara på den avdelning de hamnar, säger Läkarförbundets vice ordförande Karin Båtelson till Sveriges radio Ekot.
”Belyser vikten av ökat tillgänglighet”
Tidningen sjukhusläkaren har gått igenom de 35 dödsfall och 24 allvarliga vårdskador som Sveriges Radios Kaliber 2013 kunde visa helt eller delvis orsakats av plats- eller personalbrist.
I kommentarer till en enkät som gick ut i samband med tidningens granskning skriver ett par av läkarna såhär om dödsfallen:
”Huvudorsaken till att patienten inte låg på övervakningsplats var att läkarna hade mycket låg misstanke om att patienten hade hjärtinfarkt och därmed lågt behov av hjärtövervakning.”
”Det inträffade belyser vikten av ökad tillgänglighet till högspecialiserade intensivvårdsplatser inom SLL.”
Tack för en mycket bra och välskriven post om hur det ser ut i verkligheten. Jag är livrädd för vad en rödgrön regering kan ställa till med, men hoppas att din berättelse precis som många andras arbete att visa upp hur det verkligen fungerar hjälper människor att välja rätt. Åter igen, tack och lycka till!
Bra och konkret redogörelse!
Självklart avser INTE en rödgrön regering att ställa till det så att det drabbar småföretagare på detta sätt. Håller med att risken är överhängande.
Det vore intressant att veta hur Magdalena Andersson skulle bemöta detta!
Amen. En fantastisk, transparent och klok reflektion. 99,4% av Sveriges företag har 0-49 anställda. Vi behövs. Och vi behöver få möjlighet att anställa fler.
Fantastisk korrekt berättelse om hur det är och tyvärr kanske kommer att bli att vara småföretagare om de rödgröna vinner imorgon.
Stå på dig och hoppas det går bra i framtiden trots farthinder!
Bra skrivet!! Vad många inte vet är hur dåliga villkor det är för egna företagare, man kan säga att 67kr på varje hundring går bort i skatter moms och avgifter det är vad som blir kvar. Utöver det så har ni inte sjukförsäkring som vi andra, ni betalar dock för samma saker men har 7 dagars karens vilket gör att ni i stort sett aldrig nyttjar sjukförsäkringen över huvud taget. Så ni betalar för samma välfärd som anställda men har inte rätt till samma förmåner kan man säga. Folk vet inte heller hur mycket en företagare betalar i avgifter för den anställde,det skulle vara nyttigt för arbetstagaren att se vad för peng det är vi pratar om utöver skatten som är den anställdes avgift till samhällen kan man säga. Sociala avgifter samt arbetsgivaravgifter är utöver det vi har i lön – skatt. Är dessutom en anställd sjuk så är det katastrof för ett mindre företag då ingen intäkt genereras men däremot en utgift…om den anställdes sjukdom kommer utav arbetet är det en annan sak men om det är korpfotbollen, dansen i lördags som gör att den anställde är borta skulle det vara som tidigare försäkringskassan som betalade. Nåväl, det jag vill ha sagt är att för att ett företag skall kunna växa bli större så jobbar ägaren för fullt och satsar allt och lite till blir det inga pengar så blir det inget växa, inget växa inga jobb..mycket enkel ekvation…