Levain med rostad sesam

laxbrod

Det är måndag efter valet 2014, och jag känner mig lätt tilltufsad. Jag är helt överväldigad av responsen på mitt förra inlägg och oerhört tacksam över alla er tusentals människor som läst, delat och hört av er. MomsbloggenCornucopia och flera andra har lyft fram mina åsikter, och plötsligt ligger jag fyra på matbloggstoppen. Men just idag känns moms, arbetsgivaravgifter och bloggsiffror som mindre viktiga frågor. Vad är det som händer egentligen?

Min taktik är att fortsätta med full fart framåt. Anlägga det lilla perspektivet på tillvaron och se på allt det som är bra här just nu. Septembersolen, degarna, äpplena som mognar så fint på träden. Och det var faktiskt inte bara valet som gick av stapeln i helgen, det var Falkenbergs Laxdagar också med massor av evenemang kring vårt landskapsdjur. Till laxens ära bakade vi ett levainbröd med rostade sesamfrön, som bas till en god laxmacka. Det kan man behöva en dag som denna.

Dag 1
Mata vetesurdeg

Dag 2 – Levain
200 g vatten
60 g vetesurdeg
360 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
500 g vatten
5 g sesamolja
650 g vetemjöl
150 g grovt rågmjöl
625 g levain från gårdagen
25 g salt
50 g rostade sesamfrön

Blanda levain, vatten och mjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i sesamfrön på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till långa limpor som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en duk som du mjölar med vetemjöl. Dra upp tyget mellan bröden så att de får lite stöd under jästiden. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör några snitt på snedden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 25-30 minuter till fin färg. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

laxmacka_4477

Här har vi mackan. Med mycket smör, en skiva kallrökt lax från Korshags, persiljeaioli från Gudmundsgården, räkor, rödök och citron.

citronklamma_5240

Äntligen fick jag inviga den lilla citronklämman som jag har ärvt av mormor. Hennes kökslådor var fulla av små praktiska redskap vars användningsområde inte alltid var helt glasklara. Nu kan jag ständigt ha den i handväskan, i den händelse jag skulle få lust att äta en räkmacka någonstans. Vi vet ju alla hur besvärligt det annars kan bli när man ska pressa den där lilla dekorationscitronbiten för hand. Men nu är det slutkladdat!

loddekopinge_5222

Det är full fart framåt i trädgården också just nu. Vi håller på att göra klart det sista runt nya huset, med stenläggning och plantering av nya växter. I fredags åkte jag på min årliga tur till Löddeköpinge Plantskola och köpte typ halva stället. Ja, ni förstår att vi har lite att stå i…

innergard_5207

Här gläntas det på dörren till vår privata innergård. Lovar att ni snart ska få kika in och se vad som händer!

 

5 reaktioner på ”Levain med rostad sesam

  1. Älskar citronklämman (minipressen). Alla borde ha en! Viss risk att på middagsbjudningen få en drottning-Silvia-känsla. Hon har ju enligt egen uppgift alltid med sig ett litet muskotnötrivjärn.

  2. Det ser fantastiskt gott ut detta brödet! En liten undring, kan man byta ut vetesurdeg mot rågsurdeg och ändå få liknande resultat? Alltså rent generellt?

    1. Hej Lotta, det går fint att byta vetesurdeg mot rågsurdeg, det blir lite annan karaktär och smak bara. Annars kan du använda rågsurdegen som start till en vetesurdeg, du tar en deciliter rågsurdegsgrund och matar med lika delar vatten och vetemjöl. Efter 12-24 timmar har du en vetesurdeg som är klar för bak. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s